Geçtiğimiz hafta sonunda, dünyanın birçok ülkesinde birbirinden önemli Grup koşular gerçekleştirildi. İrlanda’da 2 gün süren Irish Champions Weekend ve İngiltere’de sezonun son klasik yarışı G1 St. Leger gününün yanı sıra Kanada ve Fransa’da da Grup 1 koşular düzenlendi.

null

İngiltere’de 1000-2000 Guineas, Oaks ve Derby’den sonra sezonun son klasik yarışı olan ve ilki 1776 yılında koşulan St. Leger Stakes’in 244.sü bu yıl 14 Eylül Cumartesi günü Doncaster Hipodromu’nda koşuldu. Bu yılki klasik koşuda adını tarihe yazdıran isim ise Khalid Abdullah’ın sahibi olduğu, John Gosden’in antrenesindeki, jokey Frankie Dettori ile koşuya katılan LOGICIAN (Frankel – Scuffle / Daylami) oldu.

Logician’ın galibiyetiyle sonuçlanan G1 St. Leger Stakes’i izlemek için tıklayınız.

Çim pistte yaklaşık 2900 metre mesafe üzerinden gerçekleştirilen klasik koşuya bu yıl 3 yaşlı 8 tay katıldı. Koşuda ikinciliği SIR RON PRIESTLEY (Australia – Reckoning / Danehill Dancer) elde ederken, NAYEF ROAD (Galileo – Rose Bonheur / Danehill Dancer) üçüncü, SIR DRAGONET (Camelot – Sparrow / Oasis Dream) ise dördüncü oldu.

2 yaşlılığında start almayan ve kariyerine 17 Mayıs’ta Newbury’de kazanarak başlayan Logician, G1 St. Leger Stakes ile birlikte 5. startında da geçilmezliğini korudu. 3 yaşındaki kır tay, son olarak 21 Ağustos’ta York’ta katıldığı G2 Great Voltigeur Stakes’i kazanma başarısı göstermişti. Jokey Frankie Dettori ise bu galibiyetle 6. St. Leger zaferine uzanırken, 2019 yılında 15. Grup 1 galibiyetine imza attı.

Doncaster Hipodromu’nda St. Leger gününde Arap atları için, G1 President of UAE Cup olarak da bilinen UK Arabian Derby 2000 metre mesafe üzerinden çim pistte gerçekleştirildi.

40.000 £ birincilik ikramiyeli G1 UK Arabian Derby’i bu yıl Yas Horse Racing Management’ın sahibi olduğu, Frederic Sanchez’in antrene ettiği HAYYAN (Munjiz – Dahwa / Tidjani) jokey Ioritz Mendizabal idaresinde kazanmayı başardı.

Hayyan’ın kazandığı G1 UK Arabian Derby’i izlemek için tıklayınız.

G1 Irish Champion Stakes’te kazanan MAGICAL oldu

İrlanda’da birbirinden önemli Grup koşuların gerçekleştirildiği Irish Champions Weekend’in 1. gün koşuları Leopardstown Hipodromu’nda gerçekleştirildi. Sonucu merakla beklenen G1 Irish Champion Stakes’te bu yıl Coolmore Ekürisi’nin sahibi olduğu, Aidan O’Brien’ın antrenesindeki, jokey Ryan Moore ile start alan MAGICAL (Galileo – Halfway To Heaven / Pivotal) galibiyete ulaştı.

Magical’ın kazandığı G1 Irish Champion Stakes’i izlemek için tıklayınız.

2000 metre çim pistte gerçekleştirilen G1 Irish Champion Stakes’te bu yıl 3+ yaşlı 8 safkan birincilik mücadelesi verdi. Kazanan Magical’ın ardında, ahırdaşı olan bir diğer kısrak MAGIC WAND (Galileo – Prudenzia / Dansili) ikinciliği elde ederken, bu ikilinin bir diğer ahırdaşı olan G1 Epsom Derby galibi ANTHONY VAN DYCK (Galileo – Believe’N’Succeed / Exceed And Excel) üçüncü, Japon menşeili G1 Nassau Stakes galibi kısrak DEIRDRE (Harbinger – Reizend / Special Week) ise dördüncü oldu.

2018 yılında G1 Fillies & Mares Stakes, bu yıl ise G1 Tattersalls Gold Cup’ı kazanma başarısı gösteren MAGICAL, G1 Irish Champion Stakes ile birlikte 3. Grup 1 zaferine uzandı. 4 yaşındaki kısrak, toplamda ise 19. startında 8. birinciliğine imza attı.

Irish Champions Weekend’in ilk gününde bir diğer G1 yarış ise Matron Stakes idi. 3+ yaşlı 7 kısrağın katıldığı 1600 metre çim pistteki G1 koşuda Chantal Consuelo Regalado-Gonzalez’in sahibi olduğu, Joseph O’Brien’ın antrene ettiği IRIDESSA (Ruler of the World – Senta’s Dream / Danehill) jokey Wayne Lordan idaresinde sürprize imza atarak zafere ulaştı.

Iridessa’nın kazandığı G1 Matron Stakes’i izlemek için tıklayınız.

Geçen yıl G1 Fillies’ Mile ve bu yıl G1 Pretty Polly Stakes’i kazanan Iridessa, G1 Matron Stakes ile birlikte kariyerinin 3. Grup 1 galibiyetine imza attı. 3 yaşındaki dişi tayın toplamda ise 10 koşuda 4 birinciliği bulunuyor.

G1 Woodbine Mile’da EL TORMENTA sürprize imza attı

Birbirinden önemli Grup 1 koşuların gerçekleştirildiği 14 Eylül Cumartesi günü, dünya genelinde günün finali ise Kanada’nın Woodbine Hipodromu’nda yapıldı. Orta mesafenin başarılı isimlerinin bir araya geldiği, sezonun en önemli mil yarışlarından olan G1 Woodbine Mile üzerine ülkemizden de müşterek bahis kabul edildi. TJK TV ile TAY TV ekranlarından naklen yayınlanan koşuda bu yıl Sam-Son Harası’nın sahibi olduğu, Gail Cox’un antrene ettiği EL TORMENTA (Stormy Atlantic – Torreadora / El Prado) jokey Eurico Rosa Da Silva idaresinde galibiyete uzanarak büyük bir sürprize imza attı.

El Tormenta’nın kazandığı G1 Woodbine Mile’ı izlemek için tıklayınız.

1600 metre çim pistte gerçekleştirilen Woodbine Mile’da 3+ yaşlı 11 safkan start aldı. 1 Milyon $ toplam ikramiyeli koşuda ikinciliği favori olarak start alan G1 galibi kısrak GOT STORMY (Get Stormy – Super Phoebe / Malabar Gold) elde ederken, Godolphin Ekürisi’ne ait LUCULLAN (Hard Spun – Golden Velvet / Seeking The Gold) üçüncü, RAGING BULL (Dark Angel – Rosa Bonheur / Mr Greeley) ise dördüncü oldu. Kazanan EL TORMENTA için koşunun bitiriş derecesi 1.32.60 olarak kayıtlara geçti.

Kariyerinin ilk Grup 1 galibiyetine 44-1’lik oranla katıldığı G1 Woodbine Mile’ı kazanarak ulaşan 4 yaşındaki iğdiş safkan El Tormenta, toplamda ise 13. startında 4. birinciliğini hanesine yazdırdı.

Kanada-Woodbine’da günün bir diğer Grup 1 mücadelesi ise Northern Dancer Turf Stakes idi. 2400 metre çim pistte 3+ yaşlı 6 safkanın birincilik mücadelesi verdiği koşuda Godolphin Ekürisi’nin sahibi olduğu, Charlie Appleby’ın antrenesindeki OLD PERSIAN (Dubawi – Indian Petal / Singspiel) jokey James Doyle idaresinde kazanmayı başardı.

Old Persian’ın kazandığı G1 Northern Dancer Turf Stakes’i izlemek için tıklayınız.

Bu yıl Mart ayında G1 Dubai Sheema Classic’te zafere uzanma başarısı gösteren Old Persian, G1 Northern Dancer Turf Stakes ile birlikte kariyerinin 2. Grup 1 birinciliğini elde etti. 4 yaşındaki safkan, toplam galibiyet sayısını ise 16. startında 9’a çıkarmış oldu

15 EYLÜL PAZAR

G1 Irish St. Leger Stakes’te zafer SEARCH FOR A SONG’un oldu

Irish Champions Weekend kapsamında, İrlanda’nın Leopardstown Hipodromu’ndaki 1. gün koşularının ardından 2. gün koşuları Curragh Hipodromu’nun ev sahipliğinde düzenlendi. Günün ve sezonun önemli klasik yarışı Irish St. Leger’da ise zafer Moyglare Harası’nın sahibi olduğu, Dermot Weld’in antrene ettiği, jokey Chris Hayes ile start alan SEARCH FOR A SONG’un (Galileo – Polished Gem / Danehill) oldu.

Search For A Song’un galibiyetiyle sonuçlanan Irish St. Leger’ı izlemek için tıklayınız.

2800 metre çim pistte gerçekleştirilen 342.000 Euro birincilik ikramiyeli Irish St. Leger’dan Aidan O’Brien’ın antrene ettiği safkanlardan KEW GARDENS (Galileo – Chelsea Rose / Desert King) ikincilik, SOUTHERN FRANCE (Galileo – Alta Anna / Anabaa) ise üçüncülükle ayrıldı. İlk 3 sırayı Galileo temsilcilerinin elde ettiği koşuda favori safkan olan geçen yılın G1 Melbourne Cup galibi CROSS COUNTER (Teofilo – Waitress / Kingmambo) ise dördüncü oldu.

3 ve yukarı yaşlı 10 atın katıldığı Irish St. Leger’da start alan tek 3 yaşlı tay ve tek dişi isim olan SEARCH FOR A SONG, 5. startında ilk Grup koşu galibiyetine imza attı. 2 yaşlılığında start almayan tay, kariyerine bu yıl Mayıs ayının sonunda kazanarak başlamıştı.

Curragh’da günün bir diğer G1 yarışı olan ve sprinter safkanların hızlarını sınadığı Flying Five Stakes’ta 3+ yaşlı 11 isim 1000 metre çim pistte start aldı. Koşuyu 94 yaşındaki Evie M. Stockwell ile Coolmore Ekürisi’nin ortaklaşa sahibi olduğu, Aidan O’Brien’ın antrenesindeki FAIRYLAND (Kodiac – Queenofthefairies / Pivotal) jokeyi Ryan Moore ile ahırdaşı So Perfect’in burun farkla önünde kazanmayı başardı.

Fairyland’in kazandığı G1 Flying Five Stakes’i izlemek için tıklayınız.

228.000 Euro birincilik ikramiyeli koşuda kazanan 3 yaşındaki tay Fairyland, yarış hayatının 12. startında 2. Grup 1 koşu galibiyetini hanesine yazdırırken, toplamda ise 5. birinciliğine ulaştı. Fairyland, ilk Grup 1 birinciliğini ise geçtiğimiz yıl İngiltere-Newmarket’te G1 Cheveley Park Stakes’i kazanarak elde etmişti.

2 yaşlı taylar için sezonun en önemli mücadelelerinden olan G1 National Stakes ve G1 Moyglare Stud Stakes de Irish Champions Weekend’in 2. günü kapsamında gerçekleştirildi.

2 yaşlı 8 tayın start aldığı, 1400 metre çim pistteki G1 National Stakes’Godolphin Ekürisi’nin sahibi olduğu, Charlie Appleby’ın antrene ettiği PINATUBO (Shamardal – Lava Flow / Dalakhani) jokey William Buick idaresinde 9 boy farkla kazanmayı başardı.

Pinatubo’nun kazandığı G1 National Stakes’i izlemek için tıklayınız.

10 Mayıs günü Wolverhampton’da kariyerine kazanarak başlayan Pinatubo, 31 Mayıs’ta Epsom, 22 Haziran’da Royal Ascot ve 30 Temmuz’da ise Goodwood’da kazanma başarısı gösterdi. G1 National Stakes’te kariyerinin ve son yıllarda herhangi bir 2 yaşlı tayın ulaştığı en gösterişli G1 galibiyetlerinden birine imza atan Pinatubo geçilmezliğini koruyup 5’te 5 yapmış oldu.

2 yaşlı 10 dişi tayın start aldığı G1 Moyglare Stud Stakes’te ise bu yıl Coolmore Ekürisi’nin sahibi olduğu, Aidan O’Brien’ın antrene ettiği LOVE (Galileo – Pikaboo / Pivotal) jokey Ryan Moore idaresinde zafere ulaştı.

Love’ın potoyu önde geçtiği G1 Moyglare Stud Stakes’i izlemek için tıklayınız.

228.000 Euro birincilik ikramiyeli, 1400 metre çim pistteki koşuyu kazanan Love, kariyerinin 6. startında ilk G1 zaferine uzanırken, toplamda ise 3. birinciliğine ulaştı. Son 2 yılda bu koşuyu kazanan Happily ve Skitter Scatter gibi bu yılın galibi Love da Temmuz ayında Leopardstown Hipodromu’nda kulübümüz adına düzenlenen G3 Jockey Club of Turkey Silver Flash Stakes’ten galibiyetle ayrılmıştı.

G1 Prix Vermeille’de STAR CATCHER zafere uzandı

15 Eylül Pazar günü Fransa’nın ParisLongchamp Hipodromu, 6 Ekim’de koşulacak olan dünyanın en prestijli koşularından G1 Prix de l’Arc de Triomphe öncesi Trials olarak bilinen prova koşularına ev sahipliği yaptı. Günün İngiliz atları için tek Grup 1 mücadelesi olan Prix Vermeille’de ise Anthony E. Oppenheimer’in sahibi olduğu, John Gosden’in antrene ettiği STAR CATCHER (Sea The Stars – Lynnwood Chase / Horse Chestnut) jokeyi Frankie Dettori idaresinde galibiyete ulaştı.

Star Catcher’ın kazandığı G1 Prix Vermeille’i izlemek için tıklayınız.

3+ yaşlı 9 kısrağın birincilik mücadelesi verdiği Prix Vermeille, 2400 metre çim pistte gerçekleştirildi. Kazanan Star Catcher’ın ardında ikinciliği Godolphin Ekürisi’ne ait MUSIS AMICA (Dawn Approach – White Star / Darshaan) elde ederken, LIGNE D’OR (Dansili – Louve Nationale / Galileo) ve VILLA MARINA (Le Havre – Briviesca / Peintre Celebre) ise tabelanın diğer sıralarını oluşturdu. Kazanan Star Catcher için bitiriş derecesi 2.27.63 olarak kayıtlara geçti.

2 yaşlılığında yalnızca bir kez start alan ve tabela dışında kalan Star Catcher, Nisan ayında Newbury’de Maiden’a veda etti. 20 Haziran’da Royal Ascot kapsamında G2 Ribblesdale Stakes’i ve akabinde 20 Temmuz’da İrlanda-Curragh’da G1 Irish Oaks’ı kazanan dişi tay, G1 Prix Vermeille ile birlikte üst üste 3. birinciliğine ulaşırken, toplam galibiyet sayısını 4’e çıkardı. Bu galibiyetin ardından dünyaca ünlü jokey Frankie Dettori de bu yılki 16. Grup 1 birinciliğini hanesine yazdırdı.

ParisLongchamp’te günün bir diğer G1 mücadelesi ise Arap atlarına mahsustu. 100.000 Euro toplam ikramiyeli G1 Prix Dragon’da zafere, jokey Theo Bachelot ile start alan AKOYA (Muqatil Al Khalidiah – A L’Ombre Del Sol / Tornado De Syrah) ulaştı.

Akoya’nın kazandığı G1 Prix Dragon’u izlemek için tıklayınız.

4+ yaşlı 3 Arap atının start aldığı koşuda Landgoed Waterland’in sahibi olduğu K. Van Den Bos’un antrene ettiği Akoya’nın ardında ikinciliği AL SHAMOOS (No Risk Al Maury – Hamiya / Al Hasim) elde ederken, GENERAL LADY (General – Rivale D’Enfer / Dormane) ise üçüncü oldu.

Daha önce dünyanın birçok farklı ülkesinde start alan 5 yaşındaki Akoya, üst üste 2. Grup 1 zaferine uzandı. Akoya, son olarak Ağustos ayında Deauville’de katıldığı G1 Doha Cup’tan galibiyetle ayrılmıştı.

Arc provalarından G2 Prix Foy’da ise bu yıl 2400 metre çim pistte 4+ yaşlı 4 safkan start aldı. Koşuyu son metrelerdeki etkili atakları neticesinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Gestut Ammerland ve Newsells Park’ın ortaklaşa sahibi oldukları, Andre Fabre’nin antrene ettiği WALDGEIST (Galileo – Waldlerche / Monsun) jokey Pierre Charles Boudot idaresinde kazandı.

Waldgeist’in kazandığı G2 Prix Foy’u izlemek için tıklayınız.

5 yaşındaki Waldgeist, 6 Ekim günü gerçekleştirilecek olan G1 Prix de l’Arc de Triomphe’da, 1984’te kazanan SAGACE’dan bu yana G2 Prix Foy’dan gelip Arc’ı kazanan ilk safkan olmaya çalışacak.

Arc provalarından bir diğeri olan ve 3 yaşlı 5 tayın katıldığı 2400 metre çim pistteki G2 Prix Niel’i ise White Birch Harası’nın sahibi olduğu, Jean-Claude Rouget’nin antrene ettiği SOTTSASS (Siyouni – Starlet’s Sister / Galileo) jokey Cristian Demuro idaresinde, son metrelerde aradığı yolu bularak kazanmayı başardı.

Sottsass’in kazandığı G2 Prix Niel’i izlemek için tıklayınız.

Adını İtalyan mimar ve tasarımcı olan Ettore Sottsass’ten alan Sottsass, 340.000 Euro bedelle Arqana Satışları’ndan satın alındı. Siyouni temsilcisi, aynı zamanda 2017 yılı G1 Prix de Diane (Fransa Kısrak Koşusu) ikincisi olup ardından ABD’de birçok Grup 1 zaferine ulaşan ve çim pistte şampiyon kısrak seçilen Sistercharlie’nin de anne kardeşi.

21 Ağustos 2018 tarihinde Deauville’de kariyerine başlayan Sottsass, 26 Ekim günü Clairefontaine’de kazanarak Maiden’a ikinci startında veda etmişti. Haziran ayında katıldığı Fransız Derbisi olarak da bilinen G1 Prix du Jockey Club’da zafere ulaşan safkan, G2 Prix Niel ile birlikte 6. startında üst üste 3., toplamda ise 4. birinciliğine uzandı.

Kanada’da 2 yaşlı taylar için Grup 1 koşular gerçekleştirildi

null

Kanada’nın Woodbine Hipodromu, 15 Eylül Pazar günü 2 yaşlı tayların katıldığı G1 Summer Stakes ve G1 Natalma Stakes’e ev sahipliği yaptı. 2 yaşlı 10 tayın birincilik mücadelesi verdiği 250.000 $ toplam ikramiyeli G1 Summer Stakes’i bu yıl Christophe Clement’in antrene ettiği DECORATED INVADER (Declaration of War – Gamely Girl / Arch) jokey Irad Ortiz Jr. ile kazanmayı başardı.

Decorated Invader’ın kazandığı G1 Summer Stakes’i izlemek için tıklayınız.

2018 yılı Keeneland Eylül ayı Yearling Satışları’ndan 200.000 $ bedelle alınan Decorated Invader, 13 Temmuz günü Saratoga’da katıldığı Maiden koşuda ikinci olarak kariyerine başladı. 10 Ağustos’ta Saratoga’da Maiden’a veda eden tay, G1 Summer Stakes ile birlikte ilk Açık yarışından galibiyetle ayrılmış oldu.

Woodbine’da günün bir diğer Grup 1 mücadelesi olan Natalma Stakes’te 2 yaşlı 7 dişi tay start aldı. 1600 metre çim pistteki koşuyu  Eddie Kenneally’nin antrene ettiği ABSCOND (Blame – Solitary Life / Grand Slam) jokeyi Irad Ortiz Jr. idaresinde kazanmayı başardı.

Abscond’un potoyu önde geçtiği G1 Natalma Stakes’i izlemek için tıklayınız.

Bu yıl 30.000 Dolar bedelle satın alınan ve 21 Temmuz’da Ellis Park’ta katıldığı Maiden koşuyu kazanarak kariyerine başlayan Abscond, akabinde 14 Ağustos’ta Saratoga’da katıldığı Listed koşuda ikinci olmuştu. G1 Natalma Stakes ile birlikte babası Blame’in 4. G1 galibi temsilcisi olan 2 yaşındaki dişi tay, üçüncü startında ikinci galibiyetine uzandı.