TJK Yönetim Kurulu, Asli üyeler ve 25 kişilik Türk Atçı grubunun canlı izlediği dünyanın en prestijli yarışlarından biri olarak kabul edilen G1 Prix de l’Arc de Triomphe bu yıl 6 Ekim Pazar günü Fransa’nın ParisLongchamp Hipodromu’nda gerçekleştirildi.

TJK TV, TAY TV ve www.liderform.com.tr ekranlarından naklen yayınlanan ve üzerine ülkemizden de müşterek bahis kabul edilen Prix de l’Arc de Triomphe’da bu yıl Gestut Ammerland ve Newsells Park’ın ortaklaşa sahibi olduğu, Andre Fabre’nin antrenesinde 1/14'lük oranıyla WALDGEIST (Galileo - Waldlerche / Monsun) jokeyi Pierre-Charles Boudot idaresinde zafere uzanan isim oldu.

Yaklaşık 2.5 yıldır mağlup olmayan ve son 2 yılda bu koşudan zaferle ayrılıp tarihte 3 kez Arc’ı kazanan ilk safkan olmak için piste çıkan şampiyon kısrak 1.35 ganyanıyla ENABLE (Nathaniel - Concentric / Sadler’s Wells) daimi jokeyi Frankie Dettori idaresinde son 50'deki müthiş sprinti ile dış kulvardan etkili gelen Waldgeist’ın ataklarına direnemeyerek ikincilikle koşudan ayrıldı.

3+ yaşlı 12 safkanın start aldığı 2400 metre çim pistte gerçekleştirilen Prix de l’Arc de Triomphe’da Waldgeist ve Enable’ın ardında bu yılın Fransız Derbisi galibi SOTTSASS (Siyouni - Starlet’s Sister / Galileo) üçüncü, Coolmore Ekürisi’nin 2’si G1 olmak üzere son 3 yarışını kazanıp Arc’a gelen safkanı JAPAN (Galileo - Shastye / Danehill) ise dördüncü oldu.

Kazanan Waldgeist için koşunun bitiriş derecesi 2.31.97 olurken, farklar 1 3/4 Boy-1 3/4 Boy-1/2 Boy şeklinde sonuçlandı.

Geçtiğimiz yıl Enable’ın kazandığı Prix de l’Arc de Triomphe’da 4.lük elde eden Waldgeist, bu yıl elde ettiği zaferle birlikte 21. startında 4. Grup 1 galibiyetine ulaşırken toplamda ise 9. birinciliğine imza attı.

Prix de l’Arc de Triomphe tarihinde 8. galibiyetine ulaşan usta antrenör Andre Fabre yarış sonrası yaptığı açıklamada; “Waldgeist’ın iyi koşmasını bekliyorduk ama bu şekilde kazanmak beklentimizin üzerinde oldu. Ben safkanların 5 yaşlarında kariyerlerinin en iyi dönemlerinde olduklarını düşünüyorum. Waldgeist’ın da biraz zamana ihtiyacı vardı.“ şeklinde konuştu.

Şampiyon kısrak Enable’ın usta antrenörü John Gosden ise “Klas bir safkana geçildik. Yarıştan önce yağan yağmurun, Enable’ın son 400’deki bitirici ayak değiştirmesini etkileyebileceğini düşünüyordum ve öyle oldu. Bu durumu ve koşunun gidişatını da göz önüne alırsak, sonlarda dayanıklılığı azaldı. Bence durum bu kadar basit. Yine de Enable harika koştu ve bu yarış ondan hiç bir şey götürmeyecek. Performansından çok memnunum. Kazanan safkana, ilgililerine, Andre’ye saygı duyuyorum. Bu şartlarda bizden daha iyi olan bir ata geçildik. Dolayısıyla benim için pek sürpriz olmadı. Eğer pist geçen yılki gibi olsaydı, bugün bu ikincilik sonrası hayal kırıklığı yaşamış olurdum.” dedi.