53. Uluslararası At Yarışçılığı Otoriteleri Federasyonu IFHA Konferansı ve Genel Kurulu, 7 Ekim 2019 tarihinde Paris, Fransa’da 53 üye ülkeden çok sayıda delegenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış Konuşmasında IFHA Başkanı Louis Romanet; “Sporumuzla ilgili düzenlemeleri doğru şekilde yapma konusunda karşılaştığımız zorluklar belki de hiç bu kadar büyük olmamıştı. At yarışlarının güvenilirliğine yönelik tehditler, at refahına ilişkin kaygılar ile gelişmekte olan sosyal algı ve kabul süreçleri birçoğumuzun küresel endüstrimizi geliştirmeye ve büyütmeye çalışırken karşılaştığımız kilit zorlukların başında geliyor. Bu sorunlarla başa çıkmaya çalışırken IFHA gibi Uluslararası bir yapının var olması ve bu çatı altında konuları tartışıp çözüm arayışına girebilmemizin ise çok önemli ve olumlu bir durum olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Louis Romanet’nin Başkanlığında düzenlenen oturumlarda, Teknik Danışma Komitesi TAC ile Uluslararası Derecelendirme ve Yarış Planlama Danışma Komitesi IRPAC’ın yıllık ilerleme raporları açıklanırken, Avrupa ve Akdeniz At Yarışçılığı Federasyonu Başkanı Brian Kavanagh tarafından IFHA’nın Geleceği ve Stratejik Öncelikler konulu rapor sunuldu.

TJK  Genel Sekreteri Sadettin Atığ (sağda) ve Genel Müdürü Tuncel Aydın

Amerikan Jokey Kulübü Başkanı ve CEO’su Jim Gagliano, Uluslararası Yarışlar konusunda yaptığı konuşmada özetle; “Burada bulunmamızın ana sebebi atlar ve yarışçılığımızın küresel bir spor olması. Bunu geliştirerek daha yüksek standartlara getirmek konusunda farklı ülkelerde yapılan çalışmalara her yıl bu konferans sayesinde şahit olmaktan ve bu gelişmeleri sizlerle paylaşıyor olmaktan son derece memnunum. Hepimizin ortak amacı; küresel anlamda atçılık sektörünü ve at yarışlarını geliştirmek. Yapılan çalışmaları ve gelişmeleri bu platform altında paylaşarak birbirimizden öğrenmenin sporumuzun gelişmesi için son derece önemli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerinde bulundu.

Yarışçılığın Geleceği, At Refahı ve Sosyal Algı konularında gerçekleştirilen panele katılan John Gosden (video kaydı ile katıldı), Criquette Head, Yoshitake Hashida ve Ezequiel Valle gibi önemli antrenörler tecrübe ve görüşlerini paylaştılar.

İngiltere’de Meclis Üyesi olup 2015-2018 yılları arasında Spor Bakanlığı yapan Tracey Couch, yayınlanan video konuşmasında; “At yarışları organizasyonunun ağır bir sosyal sorumluluk yüküne sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bunun anlamı ise; halkın, at yarışçılığında atlara gösterilen özen ve onlara verilen öneme olan inancı olduğu olgusudur. At yarışçılığı bu noktada başarısız olursa, söz konusu inanç kolaylıkla sorgulanır hale gelir. Yarışçılık sektörü, at refahı konusunda yüksek standartları korumak için yaptıklarının iletişimini daha iyi yapmalıdır. Bu noktada, karşıt gruplar tarafında ortaya koyulacak olan duygusal tepkilere, at refahı konusundaki bazı olumsuz verilere ve sektörün bunlara karşı göstereceği tutumlara karşı hazırlıklı olmalı ve olayları daha geniş bir bakış açısıyla değerlendirmelisiniz. Halkın genel kanısı bu anlamda kural koyucular için büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle, at refahını korumak ve geliştirmek için daha proaktif olmalısınız.” dedi.

Konferansa, İngiltere Yarışçılık Otoritesi BHA’in CEO’su Nick Rust’ın yönettiği At Refahı konulu ve Kreatif İdari Danışmanlık Şirketi Beta Baboon’un Kurucusu Richard Hytner’ın yönettiği Güncel Müşteri Profili ve Siyasi Şartlar konulu panel oturumları ile devam edildi.

Konferansta ayrıca, Güney Afrika Ulusal At Yarışçılığı Otoritesi Başkanı Ken Truter tarafından, Şubat 2020’de Cape Town’da gerçekleştirilecek 38. Asya Yarışçılık Konferansı’nın tanıtımına yönelik bir sunum gerçekleştirilirken, Suudi Arabistan Jokey Kulübü Başkanı HRH Prens Bandar Bin Khalid Al Faisal tarafından da 29 Şubat 2020’de 20 Milyon Dolar para ödülüyle dünyanın en yüksek ikramiyeli yarışı olarak koşulacak The Saudi Cup organizasyonunun ve Ekim 2020’de düzenlenecek olan Uluslararası Yarış Analistleri ve Veterinerleri Konferansı ICRAV’ın tanıtımı yapıldı.