Dünyanın birçok ülkesinden, birbirinden başarılı safkanlar 8 Aralık Pazar günü Hong Kong’daki Uluslararası Koşuları (HKIR) için Sha Tin Hipodromu’na geldi. Sonucu merakla beklenen 4 uluslararası yarışta birincilik mücadeleleri nefesleri kesti. Özellikle 4 uluslararası yarışın 3’ünü kazanan Japon safkanlar güne damga vurdu.

Günün en yüksek ikramiyeli mücadelesi olan 28 Milyon HK Doları (yaklaşık 20.6 Milyon TL) toplam ikramiyeli G1 Hong Kong Cup’ta son 50 metrede orta kulvardan yaptığı atakları neticesinde liderliği alan  Yoshihiro Hatakeyama’nın antrenesindeki WIN BRIGHT (Stay Gold – Summer Eternity / Admire Cozzene) jokey Masami Matsuoka idaresinde galibiyete uzandı.

Win Bright’ın kazandığı G1 Hong Kong Cup’ı izlemek için tıklayınız.

2000 metre çim pistte 3+ yaşlı 8 safkanın katılımıyla gerçekleştirilen G1 Hong Kong Cup’ta ikinciliği son metrelerdeki güçlü atakları neticesinde Coolmore Ekürisi’nin kısrağı MAGIC WAND (Galileo – Prudenzia / Dansili) elde ederken, aygırlarımızdan MYBOYCHARLIE’nin temsilcisi RISE HIGH (Myboycharlie – Lana Girl / Arch) üçüncü, FURORE (Pierro – Stormy Choice / Redoute’s Choice) ise dördüncü oldu.

2000 metre çimde 2.00.52’lik bitiriş derecesiyle kazanan Win Bright, kariyerinin 21. startında 9. birinciliğine ulaştı. 5 yaşındaki kır safkan, bu yıl Nisan ayında aynı pist ve mesafede G1 QE II Cup’ta bugünkü jokeyi Matsuoka idaresinde pist rekoru kırarak galibiyete uzanmıştı.

Sha Tin’de günün bir diğer Grup 1 mücadelesi olan Hong Kong Mile’ı Riichi Kondo’nun sahibi olduğu, Yasuo Tomomichi’nin antrene ettiği ADMIRE MARS (Daiwa Major – Via Medici / Medicean) jokey Christophe Soumillon idaresinde kazanmayı başardı.

Admire Mars’ın kazandığı 2019 yılı G1 Hong Kong Mile’ı izlemek için tıklayınız.

Son 100 metrede orta kulvardan ataklarını arttırıp liderliği alan ve 1600 metre çim pistte 1.33.25 gibi etkileyici bir bitiriş derecesiyle, en yakın rakibinin ½ boy farkla önünde kazanan Admire Mars, kariyerinin 9. startında 6. galibiyetini elde etti.

3 yaşındaki tay son olarak Mayıs ayında G1 NHK Mile Cup’tan galibiyetle ayrılmıştı. Admire Mars, bu galibiyetle birlikte ayrıca Kuzey Yarım Küre’den gelip bu koşuyu kazanan ilk 3’lü tay olarak tarihe geçti.

Sha Tin’de günün en kısa mesafeli G1 mücadelesi olan Hong Kong Sprint’te Merrick Chung Wai Lik’in sahibi olduğu, John Size’ın antrenesindeki BEAT THE CLOCK (Hinchinbrook– Flion Fenena / Lion Hunter) jokeyi Joao Moreira ile galibiyete ulaştı.

Beat The Clock’un galibiyetiyle sonuçlanan 2019 yılı G1 Hong Kong Sprint’i izlemek için tıklayınız.

3 ve yukarı yaşlı 12 atın birincilik mücadelesi verdiği, 1200 metre çim pistteki koşuyu 1.08.12’lik bitiriş derecesiyle kazanan Beat The Clock, kariyerinin 23. startında 9. galibiyetini hanesine yazdırdı. Geçen yıl bu koşudan üçüncülükle ayrılan 6 yaşındaki iğdiş safkan, bu yıl Nisan ayında bu pist ve mesafede katıldığı G1 The Chairman’s Sprint Prize’ı kazanma başarısı göstermişti.

Sha Tin’de günün en uzun mesafeli G1 yarışı olan Hong Kong Vase’de ise bu yıl 3 ve yukarı yaşlı 14 safkan start aldı. Silk Racing’in sahibi olduğu, Tomohito Ozeki’nin antrene ettiği GLORY VASE (Deep Impact – Mejiro Tsubone / Swept Overboard) günün başarılı jokeyi Joao Moreira idaresinde Japonya’dan gelen bir başka isim olan Lucky Lilac’ın önünde galibiyete ulaştı.

Glory Vase’in kazandığı G1 Hong Kong Vase’i izlemek için tıklayınız.

2400 metre çim pistte 2.24.77’lik bitiriş derecesiyle kazanan 4 yaşındaki GLORY VASE, Japonya dışında start aldığı ilk yarış olan G1 Hong Kong Vase’i kazanarak kariyerinin 10. startında 4. birinciliğine ulaştı.

71. Hanshin Juvenile Fillies’de rekor geldi

8 Aralık Pazar günü Japonya’da da Grup 1 koşu heyecanı yaşandı. 2 yaşlı 16 dişi tayın katıldığı G1 Hanshin Juvenile Fillies bu yıl 71. kez gerçekleştirildi. Hanshin Hipodromu’nun ev sahipliği yaptığı koşuyu bu yıl U Carrot Harası’nın sahibi olduğu, Takeshi Matsushita’nın antrene ettiği RESISTENCIA (Daiwa Major - Malacostumbrada / Lizard Island) jokey Yuichi Kitamura idaresinde koşu tarihinin en iyi derecesini elde ederek kazandı.

Resistencia’nın rekor kırarak kazandığı G1 Hanshin Juvenile Fillies’i izlemek için tıklayınız.

Yaklaşık 1.2 Milyon Dolar toplam ikramiyeli G1 Hanshin Juvenile Fillies’i 1600 metre çim pistte 1.32.70’luk bitiriş derecesiyle kazanan ve şampiyon kısrak Vodka’ya ait olan koşunun en iyi derece rekorunun yeni sahibi olan RESISTENCIA, kariyerinin 3. startında da geçilmezliğini sürdürdü.

2 yaşındaki dişi tay, son olarak 2 Kasım günü Kyoto’da katıldığı G3 Fantasy Stakes’i kazanma başarısı göstermişti. Bu açıdan Danon Fantasy, Peace of World (2002) ve Danon Fantasy’den (2018) sonra G3 Fantasy Stakes ve G1 Hanshin Juvenile Fillies çiftesi yapan üçüncü dişi tay oldu.

G1 Cigar Mile’da zafer MAXIMUM SECURITY’nin oldu

ABD-Aqueduct’ta sezonun önemli koşularından olan G1 Cigar Mile Handicap bu yıl 7 Aralık Cumartesi günü düzenlendi. Koşunun favori ismi olan, Gary & Mary West’in sahibi olduğu, Jason Servis’in antrenesindeki MAXIMUM SECURITY (New Year’s Day – Lil Indy / Anasheed) jokeyi Luis Saez idaresinde beyaz bayrak ayna yaparak koşudan galibiyetle ayrıldı.

Koşuyu izlemek için tıklayınız.

3+ yaşlı 11 safkanın katıldığı 750.000 Dolar toplam ikramiyeli koşunun ikincisi ise bu yılın G1 Breeders’ Cup Dirt Mile galibi olan SPUN TO RUN (Hard Spun – Yawkey Way / Grand Slam) oldu. Kazanan Maximum Security için koşunun bitiriş derecesi ise 1.36.46 olarak kayıtlara geçti.

20 Aralık 2018 tarihinde Gulfstream Park’ta katıldığı Maiden Claming koşuyu kazanarak kariyerine başlayan Maximum Security, akabinde bu yılın ilk 3 ayında G1 Florida Derby’nin de aralarında bulunduğu yarışlardan galibiyetle ayrıldı ve 4’te 4 yaparak Kentucky Derby’e geldi.

G1 Kentucky Derby’i kazanmasına rağmen koşu sonrası yapılan inceleme neticesinde 17.liğe alınan safkan, ardından Monmouth Park’ta 16 Haziran’da katıldığı Listed koşuda King For A Day’in ardında ikinci olmuştu. Daha sonra 20 Temmuz günü sezonun en önemli mücadelelerinden biri olan G1 Haskell Invitational Stakes ve akabinde 26 Ekim’de Belmont’ta G3 Bold Ruler Handicap’tan galibiyetle ayrılan Maximum Security, kariyerinin 9. yarışında 7. birinciliğini hanesine yazdırmış oldu.

Öte yandan aynı gün Los Alamitos’ta koşulan ve 2 yaşlı 5 dişi tayın katıldığı G1 Starlet Stakes’te ise son metrelere kadar sıkı bir birincilik mücadelesi veren iki Uncle Mo kızından Bob Baffert’in antrenesindeki BAST (Uncle Mo – Laffina / Arch) jokeyi Drayden Van Dyke idaresinde koşunun favori ismi olan rakibi Donna Veloce’nin (Uncle Mo – Coin Broker / Montjeu) önünde galibiyete ulaştı.

Koşuyu izlemek için tıklayınız.

11 Ağustos günü Del Mar’da kariyerine başlayan Bast, G1 Starlet Stakes ile birlikte kariyerinin 5. startında tamamı Grup 1 olmak üzere galibiyet sayısını 3’e çıkardı. 2 yaşındaki tay daha önce G1 Del Mar Debutante ve G1 Chandelier Stakes’ten birincilikle ayrılmıştı.