18 Temmuz Cumartesi günü İrlanda’nın Curragh Hipodromu, sezonun klasik koşularından olan ve ülkemizdeki karşılığı Kısrak Koşusu olarak bilinen G1 Irish Oaks’a ev sahipliği yaptı. Sonucu merakla beklenen mücadeleyi bu yıl Mrs. John Magnier ve Mrs. Paul Shanahan’ın ortaklaşa sahibi olduğu, Ger Lyons’ın antrene ettiği, jokey Colin Keane ile start alan Even So (Camelot – Breeze Hill / Danehill) kazanmayı başardı.

2400 metre mesafeli İrlanda’nın Kısrak Koşusu’na bu yıl 3 yaşlı 8 dişi tay katıldı. 142.500 Euro birincilik ikramiyeli koşunun ikinciliğini koşunun favori ismi Cayenne Pepper (Zoffany – Azafata / Motivator) elde ederken, Passion (Galileo – Dialafara / Anabaa) üçüncü, Laburnum (Galileo – Secret Garden / Danehill) ise dördüncü oldu

.

29 Ağustos 2019 tarihinde Tipperary’de kariyerine başlayan Even So, akabinde 26 Eylül günü Gowran Park’ta kazanarak Maiden’a veda etmişti. Bu yıl 4 Temmuz’da Naas’ta Listed koşu kazanan dişi tay, birinciliğe ulaştığı G1 Irish Oaks ile birlikte 6. startında üst üste 2., toplamda ise 3. birinciliğine imza attı.

 

G1 Haskell Stakes’de Authentic beyaz bayrak ayna yaptı

Amerika’da 3 yaşlı taylar için sezonun en önemli koşularından olan G1 Haskell Stakes bu yıl 18 Temmuz Cumartesi günü ABD-Monmouth Park’ta 7 safkanın katılımıyla 1800 metre kum pistte gerçekleştirildi. Bob Baffert’in antrenesindeki Authentic (Into Mischief – Flawless / Mr Greeley) jokey Mike Smith idaresinde startla birlikte aldığı liderliği temposunu düşürmeden potoya kadar taşıyarak kazanmayı başardı.

Son metrelerde etkili ataklarıyla gelen Ny Traffic’in (Cross Traffic – Mamie Reilly / Graeme Hall) burun farkla önünde 1.50.45’lik bitiriş derecesiyle galibiyete ulaşan Authentic, bu galibiyetin ardından antrenör Bob Baffert’e de 9. Haskell Stakes galibiyetini kazandırmış oldu.

2018 yılı Keeneland Eylül ayı Satışları’ndan 1 yaşlı olarak 350.000 Dolar bedelle alınan ve 9 Kasım 2019 tarihinde Del Mar’da kariyerine kazanarak başlayan Authentic, 4 Ocak günü G3 Sham Stakes’i 7.5 boy farkla kazanarak 3 yaşlılık sezonuna merhaba demişti. 7 Mart’ta G2 San Felipe Stakes’i kazanıp 3’te 3 yapan tay, 6 Haziran’da katıldığı G1 Santa Anita Derby’de ise Honor A.P.’nin ardında ikinci olurken ilk ve tek mağlubiyetini almıştı.

 

Aynı gün Monmouth Park’ta gerçekleştirilen ve 3+ yaşlı 9 safkanın birincilik mücadelesi verdiği 2200 metre çim pistteki G1 United Nations Stakes’te ise Michael Maker’ın antrene ettiği 7 yaşındaki Aquaphobia (Giant’s Causeway – Pussycat Doll / Real Quiet) jokeyi Joe Bravo ile kazanarak 36. startında ilk Grup koşu galibiyetini elde etti.

Cumartesi günü ABD’de bir diğer Grup 1 yarış ise Saratoga’da koşuldu. 3 yaşlı 5 dişi tayın start aldığı, 1800 metre kum pistteki G1 Coaching Club American Oaks’u bu yıl William Mott’un antrene ettiği Paris Lights (Curlin – Paris Bikini / Bernardini) jokeyi Tyler Gaffalione ile son metrelere kadar sıkı bir birincilik mücadelesi verdiği Crystal Ball’un (Malibu Moon – Deja Vu / Giant’s Causeway) önünde kazanma başarısı gösterdi.

2 yaşlı olarak start almayan ve bu yıl kariyerine 26 Nisan’da Gulfstream Park’ta üçüncü olarak başlayan Paris Lights, 31 Mayıs ve 27 Haziran günlerinde Churchill Downs’ta katıldığı 2 koşuyu kazandı. G1 American Oaks ile birlikte Paris Lights, 4. startında üst üste ve toplamda 3. birinciliğini hanesine yazdırmış oldu.

G1 Prix d’Ispahan’ı Persian King kazandı

19 Temmuz Pazar günü Fransa’nın Chantilly Hipodromunda sezonun önemli mücadelelerinden biri olan G1 Prix d’Ispahan gerçekleştirildi. 3+ yaşlı 8 safkanın start aldığı koşuyu bu yıl Godolphin Ekürisi ve Ballymore Thoroughbreds’in ortaklaşa sahibi olduğu, Andre Fabre’nin antrene ettiği Persian King (Kingman – Pretty Please / Dylan Thomas) jokeyi Pierre-Charles Boudot ile kazandı.

1800 metre çim pistteki koşuda 2 boy farkla galibiyete ulaşan 4 yaşındaki Persian King, 10. startında 2. Grup 1 zaferine ulaşırken toplam birincilik sayısını ise 7’ye çıkardı. Persian King ilk G1 galibiyetini ise geçtiğimiz yıl, ülkemizdeki karşılığı Erkek Tay Deneme olan G1 Poule d’Essai des Poulains’i kazanarak elde etmişti.