Kubilay Koşusu'nu hareketli şiir gibi KING MANGO fotoda DELAWERA'yi avladı

23 Aralık 1930 tarihinde İzmir'in Menemen ilçesinde Asteğmenlik görevini icra ettiği sırada Atatürk İlke ve İnkilapları'nı korumak uğruna şehit olan Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay anısına koşulan yarış (G3), Şirinyer Hipodromunda saat 16.30'da start aldı. 3+ yaşlı safkan İngiliz atlarının katılım gösterdiği koşu, 2000 metre mesafe üzerinden kum pistte gerçekleştirildi.

 

19 Aralık Pazar günü İzmir Şirinyer Hipodromu'nda 2000 metre kum pistte yapılan, 3 ve Yukarı İngiliz safkanlarına ait GR-3 Kubilay Koşusu'na 9 safkan katılım gösterdi. Start ile birlikte koşunun liderliğini DELAWERA aldı. Koşunun temposunu DELAWERA yüksek tutması sonuncu durumda KING MAN GO H.Karataş ile sabırlı bekleme yapması son virajı pistti ortalıyarak 1 boy önde dönmesi sonuncu durumda safkanlarının dışından dönen KING MAN GO son 400'den sonra yapmış olduğu sihirbaz ile fotoda koşuyu forse eden DELAWERA 'yi avlayarak boyun farkı 2.10.30'luk derecesi jokeyi Halis Karataş ile bütünleşerek kazanırken, son 800:0.50.36 oldu. Hayatında 28 koşu koşan safkan 10 kez birinci oldu kum pistte 8 koşu İstanbul sentetik pistte 2 koşu  kazandı. Bir tene G2 dört tane G3 koşusu kazandı. Kazanmasına katkı yapanları tebrik ederiz.

2021 yılı Kubilay Koşusu'nda, Hüseyin Akarsu'nun sahibi olduğu King Man Go (Mendip - Pomerol / Honour And Glory) jokeyi Halis Karataş idaresinde pistten zaferle ayrıldı. Murat Selim Güleşen, Hüseyin Akarsu ve Yılmaz Çamlıbel yetiştirmesi, Tolga Temizer'in antrenörlüğünü üstlendiği 4 yaşındaki doru erkek safkan, beşi Grup koşu zaferi olmak üzere toplamda onuncu galibiyetini hanesine yazdırmış oldu.

Birbirinden iddialı safkanların birincilik mücadelesi verdiği koşuya jokeyi Mertcan Çelik ile katılan Delawera (General Quarters - Pomerol / Honour And Glory) ikinci olurken, El Nino (Victory Gallop - Platonic Chat / Danehill Dancer) Gökhan Kocakaya idaresinde üçüncülük elde etti. Jokeyi Özcan Yıldırım ile start alan Kuru Soğan (Yonaguska - Risotto / Eagle Eyed) dördüncülükle pistten ayrılırken, sıralamanın beşinci basamağında jokeyi Barış Kurdu idaresindeki Sea Breeze (Invincible Son - Seacleef / A.P.Indy) yer aldı.

Koşunun galibi King Man Go için bitiriş derecesi 2.10.30 olurken, farklar Boyun - 1,5 Boy - 1/2 Boy - 3,5 Boy şeklinde sonuçlandı

Mustafa Fehmi Kubilay

1906 yılında doğan Mustafa Fehmi Kubilay, Cumhuriyet dönemi öğretmenlerindendir. Tarihte, “Menemen / Kubilay Olayı” olarak bilinen olayın başkahramanıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasası ile belirlenmiş temel ilkelerini, Atatürk ilke ve inkılâplarını korumak için 1930 yılında Menemen’de yedek subay olarak yaptığı askerlik görevi sırasında şehit olmuştur. Anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle, Kahraman Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.