2015 yılında Aralık ayında aniden 11 yaşında ölen SCAT DADDY'nin yerini doldurabilmek için Justify ve Mendelssohn'dan sonra Scat Daddy'nin bir başka temsilcisi Amerika'da aygırlık yapmak üzere ünlü satış organizasyonu Taylor Made tarafından satın aldı. 

Johannesburg'ın en başarılı temsicisi SCAT DADDY'nin grup 2 koşu galibi temsilcisi geçtiğimiz yıllarda Şili'de aşım yapmış DADDY LONG LEGS 2019 yılında ilk kez Amerika'da Kentucky eyaletinde bulunan Taylor Made'in çiftliğinde $10,000 dolar yaklaşık 53,000 TL bedelle Amerikan yetiştiriciliği için ilk kez aşım yapacaktır. 

Avrupa'da çok başarılı olması beklenilen ve bu beklentiyi ilk sezonunda karşılamayı başaran özellikle Scat Daddy'nin özelliklerini yavrularına aktaran 2018 yılında first crop listede vermiş olduğu ilk yavruları ile Avrupa'da liste başı olan NO NAY NEVER'ın yavrusu Avrupa'daki son satışlarda 450,000 guineas yaklaşık $620,500 dolar bedelle satıldı. NO NAY NEVER'ın birisi grup 1 koşu olmak üzere üç koşusunda da geçilmemiş yenilgisiz temsilcisi TEN SOVEREIGNS, grup 2 koşu temsilcisi LAND FORCE ile tıpkı Şili'de ilk sezon koşan taylarıyla lider aygır olan DADDY LONG LEGS gibi NO NAY NEVER'da 2018 sezonu için Avrupa'da ilk koşan temsilcileriyle lider aygır olması sizce bir tesadüf mü?

Dünya yarışçılığının imparatoru Coolmore, haralarında faal olarak aşım yapan NO NAY NEVER olmasına rağmen bir başka SCAT DADDY temsilcisi CARAVAGGIO'yu da aygır tavlalarına katmışlardı. Geçtiğimiz yıl 217 aşım adeti ile rekor aşım yapmış CARAVAGGIO'da tıp kı ülkemizde aşım yapan Kahraman ekürisinin aygırı MARCAVELLY ile babadan kardeştir. 

Kahraman ekürisinde iki yıl önce aygırlığa başlayan ve 2019 yılında ilk yavruları Türkiye'de koşacak MARCAVELLY'de muhteşem aygır SCAT DADDY ile babadan kardeş olup Amerika ve Avrupa'da ilgi çeken aygır kardeşleri ile ülke yetiştiriciliğimize büyük katkı vermesini bekleyebiliriz. 

Peki Amerikan yetiştiricisi neden bir anda SCAT DADDY temsilcilerine bu kadar ilgi göstermeye başladı?

SCAT DADDY'nin vermiş olduğu son yıllarındaki temsilcileri hem kum pistte, hem de çim pistte harika koşular koşmuş olmaları buna en net cevap olduğunu düşünmekteyim.

Kadir KIYGIR