Uluslararası Yarış Otoriteleri Federasyonu – IFHA bünyesinde bulunan Yarış Kuralları’nın Uluslararası Harmonizasyonu Komitesi Başkanı ve aynı zamanda Hong Kong Jokey Kulübü Baş Komiseri görevlerini yürütmekte olan Avustralya vatandaşı Kim Kelly, yarış komiserlerine seminer vermek üzere ülkemize geldi.

Adana

Ziyaret programının ilk ayağını 15 Haziran'da İzmir Şirinyer Hipodromu’nda tamamlayan Kim Kelly, daha sonra 16 Haziran'da Adana’da, 17 Haziran'da Bursa’da, 18 Haziran'da Kocaeli’de, 19 Haziran'da İstanbul’da ve son olarak 20 Haziran tarihinde Ankara 75. Yıl Hipodromu’nda, yarışları ve komiserlerin çalışmalarını gözlemledi.21 Haziran'daki İstanbul Veliefendi Hipodrom'unda yapılan Tüm Hipodrom'ların Komiserler kurulu toplatısında basın sessizce dinleyip notlar alınsaydı bizde Kim Kelly bunları önermişti niye uyğulamıyorsunuz,diye yarış komiserlerini uyarırdık sadece dün Bursa'da 4.Koşu ÇALTEPE protesto olan yarış 100% değişmesi lazım,7 Koşu False start,koşunun tekrarlanması lazım. 3.Koşuda start verildikten sonra safkanlar birbirine foul yapıyor,ihtar bile yok

İzmir

İstanbul

Kim Kelly, 21 Haziran Cuma günü ise tüm hipodromlardan gelen yarış komiserleri ile İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda bir araya geldi ve izlenimlerini aktardı. Seminere; Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörü Murat Birol Kayim, Yüksek Komiserler Kurulu Müşaviri ve Tarım ve Orman Bakanı Danışmanı Doğan Çağatay, Yüksek Komiserler Kurulu ve TJK Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özbelge, Mahalli Komiserler Kurulu Üyeleri, TJK Genel Müdürü Tuncel Aydın,TJK Genel Müdür Yardımcıları Burak Konuk ve Mehmet Şirin Bozkurt katıldı.

nullSeminer sonrası Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörü Murat Birol Kayim, Kim Kelly'e bir hediye takdim etti.

Seminer dâhilinde komiserlik mesleğinin esasları, protestoların değerlendirilmesi, cezaya karar verme aşamasında dikkat edilecek hususlar ve yurt dışındaki komiserlik uygulamaları gibi çeşitli konular ele alındı.

null

Programın bitiminde Kim Kelly, Türkiye izlenimleri ve yorumlarını TJK TV ile paylaştı. İşte Kelly'nin konuşmasından satır başları...

Kendisi hakkında

“Hong Kong Jokey Kulübü Baş Komiseriyim ve son 10 yıldır aynı kurumda bu görevimi yürütmeye devam ediyorum. Hong Kong’dan önce, Avustralya’da çalışıyordum. Queensland ve Komiser Başkan Yardımcısı olarak Sydney’de görev aldım. Ailemin yarışçılık sektöründe çalışan 4. jenerasyon üyesiyim. Babam, dedem ve onun babası da yarışçılık sektöründen. Özetle ailemin zengin bir yarışçılık kökeni var. Hong Kong’da Baş Komiserlik görevinin yanı sıra Uluslararası Yarış Otoriteleri Federasyonu bünyesindeki Yarış Kuralları’nın Uluslararası Harmonizasyonu Komitesi Başkanıyım. Ayrıca, her 18 ayda bir, Türkiye de dâhil olmak üzere tüm dünyadan komiserlerin katılımıyla gerçekleşen Uluslararası Komiserler Konferansı’nın Başkanlığını da yapıyorum. Bu konferansta farklı fikirleri birbirimizle paylaşıyoruz. Harmonizasyon Komitesi’nde ise protesto, itirazlar ve koşmaz olarak ilan edilecek atlar gibi kritik konularda farklı yarış kurumlarında ortak bir yaklaşım sağlanabilmesi için çalışıyoruz.”

Yarışlar

“Daha önceden de Türk yarışlarını izleme şansım olmuştu. Açıkçası, bir önceki sefer gördüklerim ile bugünü kıyasladığımızda bile Türk yarışçılığının standardının daha da yükselmiş olduğunu söyleyebilirim. Bence Türk yarışçılığı oldukça yüksek bir standartta yönetiliyor ve hem TJK hem de Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde, işlerini büyük bir adanmışlıkla yapan, yetenekli ve Türk yarışçılığını bir sonraki seviyeye taşımak hususunda ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmeyecek kişiler görev yapıyor. Türkiye’de at yarışları hâlihazırda çok sağlam bir temel üzerinde duruyor. Yapılacak tek şey, daha büyük ve güçlü olabilmek adına bu sağlam temelin üzerine inşa etmeye devam etmek.”

Komiserler

“Farklı illerdeki hipodromlarda farklı yarış komiser kurulları olması komiserler için zorlu bir durum teşkil ediyor. Bu durum Jokey Kulüp ve genel olarak sektörü de etkiliyor. Türkiye genelindeki 9 farklı yarış komiser kurulu arasında tutarlılığı sağlamak adına yapılacak şeyler olabilir. Karar verme süreçlerinde tutarlılığı sağlamak da, Türkiye yarışçılığını olumlu yönde etkileyecek ve fayda sağlayacaktır. Bunun da oldukça kolay bir şekilde başarılabileceğine inanıyorum.”

Hipodromlar

“Bence durum oldukça iyi. Geçtiğimiz hafta boyunca 6 farklı hipodromda yarışlara katıldım. Tüm hipodromlar gerçekten harika durumda, oldukça büyükler. Her ata yarışı en iyi şekilde bitirebilmeleri yönünde şans veriliyor. Bence Türk yarışseveri, at sahipleri ve sektör genel olarak bu kalitede hipodromlara sahip olunduğu için çok şanslı.  Az önce de söylediğim gibi, sadece Türkiye için değil, dünyadaki diğer tüm yarışçılık kurumlarında da olduğu gibi, bir şeylerin daha iyi hale getirilebilmesi adına yapılabilecek ufak tefek şeyler tabii ki var.”

Seminer

“Karar verme sürecindeki mutlak tutarlılığın sağlanmasının önemini açıkladım. Fakat aynı zamanda şeffaf ve açık olarak, ayrıca yarışsevere ve sektöre vermiş oldukları belli başlı kararlar hakkında açıklamalar yapıp kararlarının gerekçelerini bildirerek sektöre genel olarak nasıl yardımcı olabileceklerinden bahsettim. Eğer yarışsever verilen kararların ardındaki gerekçelerini bilirse, bu şüphesiz ki sektörün yararına olur. Eğer iki yarış komiser kurulu arasındaki tutarlılık hususuna daha iyi bir şekilde değinilirse, Türkiye’deki yarışçılığın uluslararasılaşması ve bir dünya gücü olarak yerini koruması devam edecektir.”

null

Ülkemizde verimli bir hafta geçiren Kim Kelly, “buraya tekrar gelmekten fazlasıyla mutluluk duyarım. Türkiye muhteşem insanların olduğu harika bir ülke” diyerek sözlerini noktaladı.