Amerika'nın New York eyaletinde Kış/İlkbahar sezonunun yarışlarının koşulduğu Aqueduct Hipodromunda 30 Kasım 2018 günü koşulan günün beşinci koşusunda at binen John Velazquez,  SINGAPORE TRADER ile 6,000 koşu birinciliğine ulaşarak Kuzey Amerika'da onsekizinci altıbin yarış kazanan jokey olarak tarihe geçti.

John Velazquez altı bininci koşu birinciliğine 47 yaşına girdikten sadece altı gün sonra ulaştı. John Velazquez kariyerinin ilk birinciliğini Porto Riko'nun El Comandante Hipodromunda 1990 yılında elde etmişti. Geçmiş yirmi sekiz yıl içerisinde John Velazquez Amerika'ya geldikten sonra ayrı ayrı hipodromların yirmi iki sezonunu, lider jokeyi olarak adını tarihe yazarken 2001 ile 2004 yıllarında NYRA'nın New York Hipodromlarının lider jokeyiydi. Günümüze kadar 187 grup 1 koşu birinciliği elde etmiş John Velazquez kariyerini grup 1 koşu birinciliğine 1995 yılının Ekim ayında Belmont Park'ta koşulan Turf Classic Invitational Koşusu galibi TURK PASSER ve yine Ekim ayında Keeneland'de koşulan The Queen Elizabeth II. Challenge Cup koşusu galibi PERFECT ARC ile kazanmıştır.

Johnny V. kariyerinin ilk Kentucky Derby birinciliğine Amerika'da olduğum dönemde bir jokey değişikliğinden faydalanarak elde ettiği 2011 yılındaki ANIMAL KINGDOM ile 2017 yılında ise beyaz bayrak ayna yaptığı ALWAYS DREAMING ile elde etmişti. Fakat Amerikan yarışçılığı belki de en büyük başarısı olarak şampiyon kısrak RAGS to RICHES ile 2007 yılında elde etmiş olduğu Belmont Stakes koşu birinciliği olarak düşünebilir ki aynı koşuyu 2012 yılında çok inandığım UNION RAGS ile de kazanmayı başarmıştı.

Yirmi sekiz yıllık koşu kariyerinde 395 milyon doların üzerinde kariyer kazancı elde etmiş John Velazquez bu ay içerisinde elde edeceği başarılarıyla $400 milyon dolara ulaşmasını bekleyebiliriz.

Kadir KIYGIR