Dünyanın en iyi yarış atlarından biri olarak gösterilen şampiyon kısrak ENABLE (Nathaniel – Concentric / Sadler’s Wells) G1 Yorkshire Oaks için 22 Ağustos Perşembe günü piste çıktı.

York Hipodromu’nda TSİ 17:35’te startı verilen ve 3+ yaşlı 4 kısrağın katıldığı koşuyu, Khalid Abdullah’ın sahibi olduğu, John Gosden’in antrenesindeki şampiyon Enable, jokeyi Frankie Dettori idaresinde Magical, Lah Ti Dar ve South Sea Pearl’ün önünde kazanmayı başardı.

2016 yılında 2 yaşlı olarak katıldığı tek startını kazanan Enable, 21 Nisan 2017 tarihinde ise 3’lü olarak katıldığı ilk startında üçüncü olurken ilk ve tek mağlubiyetini aldı. Daha sonra G1 Epsom Oaks, G1 Irish Oaks, G1 King George VI and Queen Elizabeth Stakes ve G1 Yorkshire Oaks’u kazanan Enable, G1 Prix de l’Arc de Triomphe’dan da zaferle ayrılmıştı.

Geçen yıl yaşadığı sakatlıklar nedeniyle uzun süre pistlerden uzak kalan şampiyon kısrak Enable, 8 Eylül 2018 günü Kempton Park’taki sentetik kum pistte gerçekleştirilen G3 September Stakes ile 342 günlük aranın ardından pistlere kazanarak dönmüştü. 1 yıl sonra ilk kez çim piste yine Arc ile çıkan şampiyon kısrak, tarihte aynı yıl yalnızca tek koşuyla G1 Prix de l’Arc de Triomphe’a gelip kazanan ilk isim olmuştu.

Üst üste ikinci Arc zaferi sonrası 2018 yılı sonunda bu kez Breeders’ Cup festivali kapsamında G1 Breeders’ Cup Turf’ten Magical’ın önünde galibiyetle ayrılan kısrak, aynı yıl Arc ve BC Turf çiftesi yapan ilk safkan olarak da tarihe geçmişti.

6 Temmuz günü, 2019 yılında katıldığı ilk yarış olan G1 Coral Eclipse’ten de galibiyetle ayrılan şampiyon kısrak ardından son metrelere kadar birincilik mücadelesi verdiği G1 King George VI and Queen Elizabeth Stakes’i bir kez daha kazanmayı başardı.

G1 Yorkshire Oaks ile birlikte şampiyon kısrak Enable, kariyerinin 14. startında 10’u Grup 1 olmak üzere üst üste 12., toplamda ise 13. birinciliğine uzandı.

İlgililerinin yapmış olduğu açıklamaya göre Enable için hara hayatı öncesi son muhtemel yarışın 6 Ekim’de gerçekleştirilecek olan G1 Prix de l’Arc de Triomphe olması bekleniyor.

G1 Juddmonte International’da kazanan JAPAN oldu

İngiltere-York Hipodromu’nun ev sahipliği yaptığı Ebor Festivali’nin ilk startı bu yıl 21 Ağustos Çarşamba günü verilmişti. Sezonun sonucu merakla beklenen koşularından olan G1 Juddmonte International Stakesbirbirinden başarılı 3 ve yukarı yaşlı 9 atın katılımıyla 2100 metre çim pistte düzenlendi.

Son metrelere kadar nefes kesen bir birincilik mücadelesine sahne olan koşuyu bu yıl Coolmore Ekürisi’ne ait, Aidan O’Brien’ın antrenesindekiJAPAN (Galileo – Shastye / Danehill) jokeyi Ryan Moore idaresinde yaşça büyük rakiplerini mağlup ederek kazanmayı başardı.

G1 Juddmonte International Stakes’te kazanan Japan’in ardında ikinciliği koşunun favori ismi olan CRYSTAL OCEAN elde ederken, ELARQAMüçüncü, KING OF COMEDY ise dördüncü oldu. Kazanan Japan için koşunun bitiriş derecesi ise 2.07.77 olarak kayıtlara geçti.

Geçen yıl Eylül ayında kariyerine İrlanda’da başlayan ve burada katıldığı 3 koşudan 2’sini kazanan Japan, bu yıl G1 Epsom Derby’de yakın ara üçüncülük elde etmişti. Bu tarihten itibaren formunu arttıran safkan, önce Royal Ascot’ta G2 yarıştan galibiyetle ayrılırken, akabinde ise Fransa’da katıldığı G1 Grand Prix de Paris’i kazanma başarısı gösterdi.

G1 Juddmonte International Stakes zaferiyle birlikte 3 yaşındaki tay, kariyerinin 8. startında üst üste 3., toplamda ise 5. birinciliğine ulaşmış oldu.

Koşu sonrası yapılan açıklamaya göre Japan için asıl hedefin Ekim ayında koşulacak olan G1 Prix de l’Arc de Triomphe olması beklenirken, öncesinde 14 Eylül’de gerçekleştirilecek olan G1 Irish Champion Stakes’in de muhtemel hedefler arasında bulunduğu belirtildi.