Ülkemizde ve yurt dışında elde ettiği başarılarla adını yarışçılık tarihine yazdıran şampiyon kısrak RIBELLA, 20 yaşında hayata veda etti.

Yurt içinde başarıdan başarıya koşan ve uluslararası arenada da yarış kazanıp ülkemizi başarıyla temsil eden pistlerimizin unutulmaz isimlerinden şampiyon kısrak RIBELLA, 13 Eylül Cuma günü aramızdan ayrıldı.

W.G.McKinley tarafından yetiştirilen, S. Selman Taşbek’in sahibi olduğu 1999 doğumlu Ribella (Revoque – Tajarib / Last Tycoon) 2001 yılında İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda katıldığı koşuyla kariyerine başladı.

Yurt içinde elde ettiği birçok galibiyetin yanı sıra yurt dışında da ülkemizi başarıyla temsil ederek yarışseverlerin gönlünde ayrı bir yer edinen Ribella, uluslararası arenada birçok önemli koşuda boy gösterdi.

Kariyerinde 3 (G1) koşu galibiyeti 

Yarış hayatında 61 kez start alan şampiyon kısrak, G1 Kısrak Koşusu (2002), G1 Başbakanlık Koşusu (2005) ve G1 Fatih Sultan Mehmet Koşusu’nun (2005) da aralarında bulunduğu 3 Grup 1, 11 Grup 2 ve 6 Grup 3 olmak üzere toplamda 20 Grup koşudan galibiyetle ayrıldı.

Yurtdışı kariyeri

2005 yılında Dubai World Cup karnavalı kapsamında start alan Ribella, Dubai’de 4 koşuda 1 birincilik, 1 ikincilik, 1 de dördüncülük elde etti. 3 Şubat 2005 tarihinde katıldığı Cape Verdi’de etkileyici düzlük sprintiyle galibiyete ulaşan ve yüzümüzü ağartan Ribella, akabinde karnavalın son gününde ise dünyanın en önemli orta mesafe yarışlarından G1 Dubai Duty Free’de start aldı.

Annelik hayatı

Yarış hayatının ardından harada bugüne kadar koşan 6 safkan veren Ribella’nın Dylan Thomas’dan olan ilk temsilcisi Hurrem Sultan, İrlanda’da 4 koşuya katıldı. Hurrem Sultan’ın daha sonra ülkemizde verdiği Bayezid ise 2017 yılı G2 Sakarya Koşusu’nu birincilikle tamamladı.

Ribella’nın Rock of Gibraltar’dan verdiği kızı Balasagun 2 koşu kazanırken, Henrythenavigator’dan olan temsilcisi Bennato ise 3 koşudan galibiyetle ayrıldı. Şampiyon kısrağın koşan en genç temsilcisi olan 3 yaşındaki Padre Padrone ise geçtiğimiz yıl G1 Karayel Koşusu’nu kazanırken annesinin Grup koşu galibi ilk yavrusu olmuştu. Padre Padrone, bu yıl ayrıca Yarışseverler Koşusu’ndan (A3) birincilikle ayrıldı. 

GÜLE GÜLE ŞAMPİYON…