TBMM torba yasası ile birlikte 01/01/2019 tarihinden itibaren koşuyu kazanan jokeyin montu eskisi gibi % 10 olurken apranti % 5 olarak montunu almaya devam edecek. Jokeyler ikinci, üçüncü olması halinde % 7 mont; aprantiler de % 3,5, Beşinci olması halinde jokeyler % 5 ve aprantiler % 2,5 mont alacaklardır. 

Jokeyler, Jokeyler Derneği’ni mahkemeye verdi. Jokeyler, geriye dönük olarak kesilen binek paralarını açtıkları dava ile istediler. Jokeylerin 1 Ocak 2019 günü itibariyle at binmeme konusunda fikir alışverişinde bulundukları kulaktan kulağa yayılıyor. Jokeyler, idman jokeylerinin de kapılarını çalarken idman jokeyleri; “Jokeyler Derneği’nin içini boşaltmanızdan dolayı safkandan düştüğümüz zaman artık dernekten maddi destek göremiyoruz.” diyerek jokeylere geri bildirimde bulundukları da yarış camiasında kulaktan kulağa yayılan konuşmalar arasında yer aldı.

At Sahibi ve Yetiştirici Engin Bekiroğulları twitter hesabından “Jokey kardeşlerimizin tüm meslektaşları adına binmiyoruz demesi gerçeği yansıtmıyor; ekürimiz de bulunan bir çok jokey kendileri için bunun bir şans yarattığı ve destek verilirse seve seve at bineceklerini belirtmek isterim. Hak aramak bu şekilde olmamalı” diye görüş belirtti.

Rahmetli At Sahibi Remazan Kaya’nın oğlu Ethem Kaya twitter hesabından “At sahipleri bu sahada bedel ödeyen insanlardır sermayesini bağlayan insanlardır. Seyisler emekçilerdir görünmeyen kahramanlardır bir nevi. Antrenörler hepsinin sorumlusudur çoğu şey onlarda biter. İdman jokeylerini anlatmaya gerek yok bi hatalı iş bir atın yarış hayatını bitirebilir. Ve jokeyler sahnede gözüken kahramanlar son söz sizde biter her zaman. Ve bunların hepsi birbirine bağlıdır. Biri eksik olursa devam etmez. O yüzden demem o ki hakkınızı güzel şekilde arayın ekmek yediğiniz insanlarla göz göze olmanıza gerek yok yetkili mercilerle görüşmeler sağlanır bu doğrultuda devam edilir… At binmiyoruz demek kadar çirkin bir şey olamaz insanları galyana getirmek yakışmaz” yorumunda bulundu.

22 Aralık Cumartesi günü İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda yapılan TJK 2019 Bütçe Genel Kurulunu önceki genel kurullarda olduğu gibi basın kuruluşları arasında sadece Hürkont Medya Grubunu temsilen takip ettim. TJK Başkanı Serdal Adalı yaptığı konuşmasında dağıtılan yarış ikramiyelerin tamamı atçıya % 30 kazanç sağlarken, atçılarımızın bu yıl % 70 zarar ettiğine değindi. Cüneyt Çalıcıoğlu ise gündeme jokeyleri taşırken aprantilerin mağduriyet yaşadıklarına ve binek paralarının 100 TL ile 150 TL’ye çıkarılmasını istemesi dikkat çekti. Jokeyler 70 TL binek parası alırken paranın 35 TL'si YKK denetiminde olan Jokey Kaza Yardım Sandığına kesildikten sonra 35 TLeğer ki jokeyler derneğine de üye ise 35 TL, % 10 derneğe kesilip 31.5 TL binek parası jokeylere net kalmaktadır. At sahipleri ile yapılan telefon görüşmelerinde jokeylerin at binmeme seçeceği tercih etmeleri durumunda diğer seçeneği kullanabilecekleri ifade sesleri duyuluyor.

Bana göre halihazırdaki sıkıntı dallanıp budaklanmadan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Yüksek Komiserler Kurulu ile irtibata geçilip kısa vadede kalıcı çözüm yolu bulunması en iyi alternatif olarak görünmektedir.

Kemal Akyer