Jokey Selim Kaya Cumhuriyet’e konuşurken tehlikeye dikkat çekti

“SÜREÇ UZARSA ATLAR ÖLÜR”

Jokey Selim Kaya son yılların en popüler 3-5 isminden birisidir. İnsanları ayırmaz, dürüstür, sevecendir. Çok para kazanır, burnu yükseklerde değildir. Etrafındaki yoksulu düşünür, giydirir, yedirir, içirir. Selim’in bugüne kadar bu sütünlurda çok sayıda haberini yaptım. Her zaman arar, sorar. Bu kez önceliği ben yaptım. Sakarya Hendek’te çiftliğindeymiş. Haftasonları Kocaeli’ye geçip atlara galop, sprint yaptırıyormuş. Malum, camia at yarışlarını bekliyor. Birkaç sorum oldu Selim Kaya’ya başladı anlatmaya.

“25-30 at koşar”

Hipodromlarda her şey hazır. Her gün her yer dezenfekte ediliyor. Girişler öyle elini kolunu sallayarak değil, kurallar çerçevesinde uygulanıyor. Daha önceleri koşan at sayısı 100’e dayanıyordu. Şimdi 25-30 at koşacak. Atın yanı başında 1 antrenör, 2 seyis değil, sadece bu üçlüden biri olacak. Atlar koştuğunda insan psikolojisi düzelecek bir aktivite olacak. Her yere kilit vurulmaz. Yarışlar 2 ay daha ertelensin at ölümleri çoğalır. At, değirmen gibidir. Öğütür hep. Bir at sahibi büfeci ağabeyim vardı, büfesini kapatmış. Kazancı yok. Atıyla ilgilenemiyor. Seyise, antrenöre para veremiyor. Bu nedenle her ikisi de bıraktı. Hoş bir durum değil. Açıkcası atlar sahipsiz kalmaya başlıyar. Özel yarışlarda, özel atlara binmeye çalışıyorum. Daha çok kısa vadeli ve grup koşuları tercih ediyorum. Bazen istisnalar oluyor, kazanmadığı kişilerin de atlarına biniyorum. Normalde kısa vadeli grup yarışlar haricinde diğer sınıf yarışlarında at binmek istemiyorum. Bunun birkaç sebebi var. Bu tip koşularda genç isimlerin apranti kardeşlerimizin şans bulmasını arzuluyorum.

“Pist sorunu”

İstanbul’da orta pistte bazı sorunlar vardı. Atını seven o sorunları bildirir. TJK Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Göktürk’e bu sorunlardan bahsettim. Sağolsun ilgilendi. Pistteki sorunlar düzeldi. Söyleyince çözülebiliyor. Susmakla, bildirmemekle sorunlar çözülmez.

“Kalabalık risk”

Yarışlarla ilgili henüz karar verilmedi. Herkes gibi ben de sabırsızlanıyorum. Teknoloji çağındayız. Kalabalık riski çoğaltır. Telefonlarından izleyebilirler. Bu süre böyle. Sarılmak için zaman var. Adım adım yürümemiz lazım. Sağlıkçılar nasıl karantinadaysa, bizler de hipodromlarda kendimizi karantina altına alacağız. Böyle günlerde bende bütün atlara binip yardımcı olmaya çalışacağım.

Tek şartım var deyip Gazi’yi kazandım”

Ulu Önder Atatürk adına düzenlenen Gazi Koşusu’nda Mystıcal Storm’la büyük heyecan yaşadım. Bu ata, dişi tay ve kısrak koşularında Erhan Yavuz binmiş, iki koşuyu da kazanmıştı. Erhan bu kez başka ata binince, teklif bana yapıldı. Kafamda net bir at yoktu. Kararsızdım. Atı göreyim istedim. Sonra yetkililerine giderek “Tek şartım var. Kendi isteğim gibi koşarım. Yoksa siz bilirsiniz” dedim. Kabul ettiler. Atla iyi bir uyum sağladım. Müthiş bir yarış çıkartı. Potoya uzandık, hep birlikte sevinci yaşadık. Bir diğer sevincimi Pan River’le Dubai’de gerçekleştirdim. Babam beni ilk kez o zaman tebrik etti. Ne yarışlar kazanmıştım. Sadece o gün aradı kutladı. Milli bir olaydı. Türk bayrağı zirvedeydi. Gurur duyulacak bir gündü.

Yarışseverle iyi anlaşıyorum”

Yarış sever beni benden iyi tanıyor. Onlar samimiyeti seviyor. Hipodroma hem atları hem bizleri görmek için geliyorlar. Atlara dokunma şansları yok. Ama bizlere dokunup konuşma ve fotoğraf çektirme şansları var. Hangi hipodroma gitsem yanıma gelenleri kırmıyorum. Benim yüzüm gülünce mutlu oluyorlar. Bunu hissediyorum. Gülen yüz pozitif enerji verir.

Hilmi TÜRKAY / Cumhuriyet Gazetesi

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

TJK Hazır Kıta Görev Bekliyor

Atçılık camiasının, Türkiye ekonomisine aylık geliri yaklaşık olarak 200 milyon TL’yi buluyor. Bu anlamda yarışların yeniden başlaması beklenirken, gözler, konuyla ilgili değerlendirme yapacağını belirten Bakan Dr. Bekir Pakdemirli’nin açıklamasına çevrildi. Çok sıkı tedbirler alarak süreci sorunsuz götüren TJK önlemlerini artırdı. At yarışlarına start verilmesi halinde salgın açısından risk teşkil etmemesi adına Türkiye’nin tüm illerindeki ganyan bayilerinde izolasyon için çok sıkı fiziki tedbirler uygulandı.

Türkiye’nin dünya çapındaki sektörlerinden birisi olan at yarışı, koronavirüs önlemleri çerçevesinde 20 Mart’taki iptal kararının ardından yeniden başlamak için adeta gün sayıyor. Salgın Türkiye’de henüz başlamadan hipodromlara giriş çıkışlarda ve hipodrom içindeki hijyende üst düzey titizlik gösteren Türkiye Jokey Kulübü (TJK) şu ana kadar vaka görülmemesiyle dikkatleri üzerine çekti. Türkiye ekonomisine vergileriyle ayda 200 milyon TL ek gelir sağlayan atçılık sektörü yanı sıra Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) yetiştirdiği safkan Arap atlarının koşulardaki başarılarına ödediği yetiştiricilik primleriyle de ülkemizin hanesine önemli miktarda bir başka gelir kalemi daha oluşturuyor.

Bakanlarla olumlu görüşme

Yarışların yeniden başlaması yolunda çabalarını son dönemde sıklaştıran Türkiye Jokey Kulübü’nde Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Adalı, Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Ahmet Özbelge ve TJK Genel Müdürü Tuncel Aydın geçtiğimiz hafta başkent Ankara’ya giderek yarışlardan sorumlu makam olan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, yerinde önlemleriyle tüm Türkiye’nin güven ve takdirini kazanan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleriyle çok olumlu temaslarda bulundu. Şimdi gözler 10 Nisan tarihli duyurusunda at yarışlarının yeniden başlamasıyla ilgili kararı mayıs ayının ilk haftasında değerlendireceğini belirten Bakan Dr. Bekir Pakdemirli’nin açıklamasına çevrildi.

Bin 400 ölümlü eyalette koşu var

Koronavirüs ile ilgili dünyadaki örneklerine baktığımızda 35 bin vaka, bin 400 ölüm bulunan ABD’nin Florida eyaleti koşuları kesintisiz sürdürüyor. 12 Nisan’da tweet atan FOX Sports Kıdemli Başkan Yardımcısı Michael Mulvihill, ABD’de son1 ayda 15 eyalette bin 500 koşuda 650 milyon dolar hasılat elde edildiğini belirtti. Türkiye’de ise yaklaşık 7 bin at, haradakilerle 12 bin at her gün özenle bakılıyor ve bir atın aylık masrafı 8 bin TL. 6 haftadır yarış koşamayan at sahipleri at başı 12 bin TL’yi cebinden ödemiş durumda. Atçılar “200 bin kişiye ekmek sağlayan sektörümüzde faaliyetlerimiz aynen sürüyor. Tek farkı yarış koşamamak ve giderek altından kalkması imkânsız hale gelen masraflarımız” diyerek çözüm istiyor.

Ganyan bayilerinde sıkı önlemler

Koronavirüs konusunda hipodrom ve haralarda çok sıkı önlemler alarak süreci sorunsuz götüren TJK, at yarışlarına start verilmesi halinde salgın açısından risk teşkil etmemesi için Türkiye’nin tüm illerindeki bayilerine de sıkı fiziki tedbirler uyguladı. Buna göre ganyan bayileri oyun makinelerini kapıya konumlandırdı ve araya da sert branda veya cam paravan yapıldı. Branda ve cama da vezne tarzı küçük boşluk bırakarak hastalığın olası yayılımının önüne geçilmesi amaçlandı. TJK bayi başına 500 TL tadilat ödemesi yaptı. Uygulamada sosyal mesafe çerçevesinde kuponunu yatıran yarış sever bölgeden uzaklaşıp akabinde bekleyen kişiye yerini terk edecek. Kurallara uymayan bayi olursa ağır cezalar uygulanacak.

Cem Boşgelmez / Fanatik Gazetesi