Bakan Pakdemirli, bir televizyon kanalında 20 Mart Cuma günü koşulacak yarışlar ve 21 Mart Cumartesi günü deklaresi yapılan yarışlar dahil koşuların ertelendiğini açıkladı. Bakan Pakdemirli, ligler ertelendiyse at yarışlarının da ertelenmesi gerektiğini ifade etti. Nisan ayı ortalarında hangi kurum hangi tarihte tekrar faaliyete gireceği bilgisi Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için netlik kazanmaya başladı. Ancak at yarışları ile ilgili net bir tarih açıklanmadığı gibi açıklanan aylarda liglerin Haziran ayında başlayacağı yer aldı, at yarışlarının ne zaman başlayacağı Eylül ayına kadar telaffuz edilmedi. Bunun ana sebebi futbol fedarasyonun maçların Mayıs ayı mı yoksa Haziran ayında mı başlacağı tereddütü yaşamasıdır. Futbol Fedarasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı toplantı sonrası maçların 12 Haziran'da seyircisiz oynanacağını açıkladı. 8 Mayıs Cuma günü Ankara'da bulunan Bakan Pakdemirli, YKK Başkanı ve Üyeleri, TJK temsilcileriyle bir araya gelirken toplantıya katılamayanlar konferans sistemiyle görüşme sağladılar. Aynı günün gecesi Çiftçi TV'de saat 21.30'daki canlı yayında Bakan Pakdemirli at yarışlarının başlamasının kendi inisiyatifi olmadığını, Bilim Kurulu Üyelerinin buna karar vereceğini, çıkan karara göre yarışların yeniden start alabileceğini söyledi. Sürecin uzaması halinde at sahiplerine, jokeylere, antrenörlere ve atçılara destek sağlanacağını bildirdi. Bu sistemi 72 saat içerisinde hayata geçirme planı yaparken anlaşıldı ki yarışların başlama süresi uzatılacak. 11 Mayıs'ta TJK Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Adalı ve üç atçılık dernek başkanı imza atarak 15 Mayıs'ta tüm sorumlulukları üstlenerek yarışların yeniden başlamasını istiyoruz, dediler. Bakan Pakdemirli, sessizliğini korudu. Futbol Fedarasyonu 12 Haziran'da liglerin tekrar başlayacağını açıklamasına rağmen sorumluluğu üstlenmedi ve bu sorumluluğun Bilim Kuruluna ait olduğunu açıkladı. TJK başta olmak üzere at yarışı camiası, yarışların hangi tarihte başlayacağını duymak istemelerine rağmen resmi ağızlardan bir açıklama gelmedi. Bana göre 29 Mayıs Cuma günü Bilim Kurulu Üyelerinin toplantısı sonrası at yarışlarının 12 Haziran'da liglerle birlikte başlanacağı açıklanacaktır.

100 yılda bir dünyayı etkisi altına alabilecek bir salgından TJK tedbirlerini alan ilk kurumlardan biri olup Tarım ve Orman Bakanı Mehdi Eker olsaydı yarış camiası bu sıkıntıların %5'ini bile yaşamazdı.

Bültenciler de salgından dolayı ekonomik çıkmaza girdiler. Çoğunluk dükkan kiralarını ödeyemezken ağırlıklı olarak İstanbul'da motorlarla dağıtım ağı gerçekleştiren bölge dağıtıcıları üç ay sonunda artık nefes alamaz hale geldiler. Bursa, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana'da da bölge baş bayileri ekonomik krizden nasiplerini aldılar.

Hürkont Medya Grubu, ara vermeden yarış camiasına hizmetini sürdürme mücadelesine devam etmektedir. TJK yurt dışında hangi ülkede bahis kabul ettiyse o ülkenin yarış bültenini en az beş sayfa ile başlayıp on dört sayfaya kadar Yabancı Güncel Bülteni'nde yer verdik. Japonya, Hong Kong at yarışlarında koşan safkanlarla ilgili yarış performansları, yarış istatistikleri, galopları ile ilgili çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Covıd-19 salgın günlerinde yerli yarışlar başladıktan sonra sokağa çıkma yasağı devam ettiği günlerde 16 sayfa Liderform Gazetesi, 8 sayfa Güncel Gazetesi ve 4 sayfa Saatli Puanlı Bültenini www.liderform.com.tr'de yarışseverlere ücretsiz bir şekilde Yabancı Güncel Gazetesi ile ulaştırılacaktır. Ayrıca halihazırda olan sistemdeki gibi Yabancı Güncel Gazetesi ücretsiz verilecektir. Yarışseverlere verilen bu hizmetler için TJK'dan herhangi bir ücret alınmamaktadır. Amerika yarışlarında aynı gün iki ayrı hipodromda yarışlar yapıldığında galop ve iç sayfa bilgileri için dolar üzerinden Hürkont Medya Grubu olarak ayrı ayrı ödeme yapmaktayız. Özelden bana e-mailleriyle ulaşıp TJK'dan ücret aldığımı ifade edenler için bir kez daha altını çizmek isterim ki salgın günlerinde bu hizmet için TJK'dan tek kuruş para almadım. Arzu ederlerse bunu TJK'dan da sorgulayabilirler.

 

Kemal Akyer