İnsanlar duygularıyla hayatlarına yön vermişlerdir. Gerçekçi olmak içlerindeki düşünceleri bastırmamıştır, sizin duygularınız düşüncelerinin peşinden gitmiş ve haz duyduğunuz yerler sizin yaşam yerleriniz olmuştur, işte konuğumuzda içindeki at sevgisiyle hipodromlardan kopamamıştır.Bu hafta ki konuğumuz İzmir Şubesi Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği Başkanı sayın Özcan SELİK                                                                                                                                  

1) İyi akşamlar Özcan Bey bizleri makamınızda ağırladığınız için öncelikle teşekkür ederim. At Sahipleri ve Yetiştiricileri Derneği İzmir Şubesinde başkanlık yaptığınız süreden bahseder misiniz?

          Hoş geldiniz, sizleri derneğimizde görmek bizleri memnun etti.5 Nisan 2016 tarihinde görevi başında iken kaybettiğimiz rahmetli başkanımız Yılmaz Karapire’nin vefatı dolayısıyla o zaman ki yönetim kurulumuz ile yaptığımız toplantı neticesinde rahmetli Erdinç Saltabaş, Mustafa Durmuş, Mete Mazici başkanlığa beni uygun gördüler. 5 Mart 2017 tarihinde yapılan seçimde başkanlığa aday olup seçim sonucunda tekrar başkanlık görevine getirildim ve büyük onurla başkanlık görevime devam ediyorum.

2) Sizinle röportajımızın asıl amacı halen devam etmekte olan pandemi sürecinde ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

          Pandemi sürecindeki en büyük sıkıntımız yarışların koşulmamasından dolayı gelir elde edemeyen at sahiplerimizin atların bakımında masraflarının artarak devam etmesi oldu. Yaşanan diğer aksaklıklarda en kısa sürede çözüm üretilerek sıkıntı yaşanmasına engel olunmuştur. Yarışların başlaması ile pandemi süreci bizler için alınan önlemler ile sorunsuz bir şekilde devam etmektedir.

3) Hipodromumuz bu süreci yüz akıyla götürüyor diyebilir miyiz? TJK İzmir Hipodrom Müdürlüğünün bu konuda ki çalışmaları yeterli diyebilir miyiz?

            Hipodrom müdürlüğümüz gerçekten bu süreci başarılı bir şekilde sürdürmektedir. Halen devam etmekte olan bu süreçte hipodrom girişlerinde ve ahırlar bölgesinde ateş ölçme, günlük maske dağıtımı, sosyal mesafe, mekan dezenfektasyonu ve kişisel hijyen gibi tüm tedbirleri başarılı şekilde uygulanmaya devam etmektedir. Gerekli tedbirler en üst seviyede alınmıştır. İzmir Hipodrom Müdürlüğü ve ekibi gayet başarılı çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu konuda kendilerini tebrik ederim.

4) Seyirci ile yarışların koşulmaması sizce tevziyi ne kadar etkiledi?

            Seyircisiz yarış koşulması tevziyeyi etkilemiştir. Bu kayıp %35 %40 civarındadır. Tabi bu düşüşe asıl sebep bayilerin kapalı olmasıdır.

5) Bu sene tevzinin düşük olması 2021 senesinde yarış ikramiyelerine nasıl yansır?

            Bütçe tutturulamadığından dolayı gelecek sezonu tabi ki önemli ölçüde etkileyecektir. Ama temennim odur ki yarış ikramiyelerine artış yapılmalıdır, at sahipleri gerçekten zor durumdadır. Çoğu at sahiplerimiz atlarını azaltmaktadır. Buda yarışların kalitesini ve rekabeti azaltacaktır.

6) At Sahipleri Derneği olarak sizin bu süreci takibiniz ne yönde gerçekleşiyor?

            Daha öncede söylediğim gibi yarış ikramiyelerinin 2021 yılında doğal seyrinde arttırılmasından yanayız. Bu konuyla ilgili girişimlerimiz Genel Merkezimiz tarafından titizlikle takip edilmektedir. İçimizdeki at sevgisi ile öncelikle atlarımızı düşünerek onların yarış hayatlarının idamesini sağlamak ve bu sektöre yatırım yapan at sahiplerininde her daim yanında olmak görevimizdir.

7) Mart ayından bugüne kadar covid 19 vakası sizce hipodromumuzda yaygın mıydı? Bu dönemde at bakımı ve çalışan kesim ile at sahiplerinin covid 19’a yaklaşımını doğru buluyor musunuz?

            Pandemi sürecini camia olarak başarılı bir şekilde devam ettirmekteyiz. Alınan tedbirlere uyulması hususunda at sahipleri ve çalışanlarımız ellerinden geleni yapmaktadır. Çoğu at sahibimiz yaşanan pandemiye rağmen işlerine dört elle sarılmış ve alınan tedbirler doğrultusunda işlerini en iyi şekilde devam ettirebilmek için canla başla uğraşmaktadır. Alınan önlemlere harfiyen uyulması sayesinde camiamızda salgın vakalarına rastlanmamıştır.

8) Sizin şahsi görüşleriniz genel olarak hem pandemi hemde koşulan yaz sezonu yarışları hakkında nelerdir öğrenebilir miyiz?

            Yaz sezonu yarışlarımızda pandemiden maiden yarışları kayba uğramıştır ama pandemiden dolayı hazırlanan yarış programı at sahiplerimizi en az mağdur edecek şekilde hazırlanmıştır. Pandemi bizi etkilediği gibi bütün dünyayı etkilemiştir. Temennimiz salgını bir an önce atlatıp yarış camiamızın eski sağlıklı günlerine bir an önce kavuşmasıdır.

             Necati DOĞAN