50. Eclipse Ödülleri’nde “Yılın En İyi 3 Yaşlı Dişi Tayı” seçilen, TJK Aygırı Daredevil’ın 3 Grup 1 koşu galibi Şampiyon kızı Swiss Skydiver’ın antrenörü Kenny McPeek ile bir röportaj gerçekleştirildi.

Öncelikle, Türkiye Jokey Kulübü 3 yaşlı şampiyon dişi tay Swiss Skydiver’ın başarısından dolayı sizi tebrik ediyor.

-Teşekkürler.

Swiss Skydiver’ı satışlardan seçerek satın aldığınızı biliyoruz. Hangi özelliklerini beğendinizi öğrenebilir miyiz?

-Bir atın arka bacakları, omuzları ve dengesi gibi noktalarla ilgili çok belirgin kriterlerim vardır. O bütün bu kriterlere uyuyordu ve çok düzgün bir yapıya sahipti. Hatırladığım kadarıyla 8. Ahırda olması nedeniyle satışların sonuna doğru satışa sunuldu. Çok güzel yürüyen ve şahane bir kafa yapısına sahip olan bir taydı. Bu satışlar çok yoğun olan ve hızlı ilerleyen satışlardır. Biz de kendisine 60.000-70.000 Amerikan Doları gibi rakamları teklif etmeye hazırken 35.000 Dolar gibi oldukça düşük bir rakama satın aldık.

Biraz da karakter yapısıyla, özellikleriyle ilgili bilgi verir misiniz? Ahırda nasıldır?

-Çok tatlıdır. Gerçekten çok kolay bir attır. Ahırda yanına küçük bir çocuğu bırakabileceğiniz türde zararsız, yumuşak bir karakteri var. Bazı yarış kısrakları agresif olabiliyor ama Swiss Skydiver öyle değil. Bir de naneli şekere düşkünlüğü var. Evet, o konuda biraz şımarık olabiliyor.

Eminim öyledir. Biraz da diğer bir Daredevil yavrusu olan Shedaresthedevil’in ardından 2. olduğunuz koşuyla ilgili düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

-Tabii ki bu durumdan mutlu değildim. İç kulvarda kalmış olsaydık yarışı kazanacağımızı düşünüyorduk. Çünkü Gamine dışa doğru açılan bir tay. Fakat jokeyimiz dışardan dolaşmaya karar verdi. Bu kararın bize Kısrak koşusuna mal olduğunu düşünüyorum.  Ama zamanı geri saramayız ve bu durumu kabullenip ileri bakmalıyız. Bir sonraki koşu Preakness’tı ve keyifli geçti.

Evet, Preakness’ı koşmaya nasıl karar verdiniz.

-Ben 3 yaşlıları 3 yaşlılarla koşmayı tercih ederim. 3 yaşlı dişi taylara mahsus Stakes koşu mevcut değildi. Zaten bir Grup 1 koşu kazanmıştık. Grup 2 koşarak geri adım atmak istemedik. Black-Eyed Susan Stakes’i çok kolay kazabileceğini düşünsek de Grup 1 seviyede kalmak istedik.

Neyse ki önceden onu Triple Crown yarışlarına kaydetmiştim. Pandemi nedeniyle kayıt tarihlerini uzattılar ve kayıt ücretini yarı yarıya düşürdüler. At sahibini tayın gerçekten iyi olduğuna ve Preakness’ı koşmaya ikna ettim, o da kabul etti. Zor bir karar değildi aslında çünkü o gerçekten muhteşem performans gösteriyordu. Ben de daha yaşlı atlarla koşmak yerine 3 yaşlılarla birlikte koşmayı tercih ediyordum.

O da böylece yılın dişi tayı olmayı başardı.

-Evet, öyle oldu.

Yardımcı Antrenör Julie Clark (solda) - At Sahibi ve Yardımcı Antrenör Maria Sol Aller (sağda)Yardımcı Antrenör Julie Clark (solda) - At Sahibi ve Yardımcı Antrenör Maria Sol Aller (sağda)

Apple Blossom koşusu hakkında neler söyleyeceksiniz. Yarıştan sonra nasıldı?

-O koşuyla ilgili biraz mazeretimiz olduğunu söyleyebilirim. Bunu daha önce pek de kimseyle paylaşmadım. Yarıştan önceki cumartesi veya pazar günü, arka sağ ayağında ufak bir enfeksiyon oluştu. Pazar günü antibiyotik kullanarak tedavi ettik ancak pazartesi günü durum daha da kötüleşmişti.

At sahibine; sanırım koşmayacağım dedim çünkü sorunu çözmek için 24 saat ile 48 saat arasında bir vakit vardı. Veteriner hekimle birlikte tedavi için uğraştık ve enfeksiyon tamamen geçti. Yarış günü tamamen iyileşmişti fakat sanırım kullandığımız antibiyotikler performansını etkiledi. Herhalde en hayal kırıklığına uğratan performanslarından biriydi bu koşu. Yarışın sonrasında da gayet iyiydi. Yarası bir çizikten ibaretti aslında ama yarıştan önce atları antibiyotikle tedavi ettiğinizde bu olabiliyor. Antibiyotiği çarşamba kestik ve yarış cumartesiydi. Yeterli vaktimiz olduğunu düşünmüştüm ama şimdi düşününce keşke koşmasaydık diyorum. Evet, kimse mükemmel değildir, öyle değil mi?

Şimdi idmanları nasıl gidiyor?

-Çok iyi gidiyor, geçen hafta çok rahat şekilde son 800’ü 46.4 olan bir iş yaptı. Onu Danny Ramsey çalıştırdı, birçok kişi Danny’i iyi tanır. Danny onu sık sık çalıştırıyor. Yarın sabah Churchill’da idman programı var. 5:15 gibi çalışacak muhtemelen, idmanlarını erken saatte yapıyoruz çünkü sabah erken idman yapmayı seviyor, sahaya ilk giren olmak istiyor.

Daredevil ile ilgili düşünceleriniz neler? Nasıl bir aygır sizce?

-Babası More Than Ready’i severim. Aslında Champagne Stakes’te Daredevil’e rakip olarak koştuk ve üçüncü olduk. O gün gerçekten etkileyiciydi. Aygır olarak dişi yavrularına iyi bir potansiyel geçirdiğini kesinlikle söyleyebilirim. Erkek yavrularını pek tanımıyorum ama çok iyi bir anne hattına sahip olduğu açık. More Than Ready’nin Grup 1 galibi tüm oğullarının yetiştiricilere sunacağı çok şey var. Muhteşem kan hatlarına sahiptir More Than Ready. Roberto hattı… Dişi yavrularına damga vurduğu açıkça görülüyor.

İdmanda başka Daredevil yavrusu var mı ahırınızda?

-Aslında 2 tane var. Bir tanesi burada Keeneland’de idmanda... Yetiştiricisinin bana emanet ettiği Yellow Creek Road isimli 2 yaşlı bir dişi tay. Diğeri ise Falling Tears isimli 2 yaşlı bir dişi tay... O da Florida’daki Silverleaf Hills idman merkezimde. Onun için Swiss Skydiver’ın kopyası diyebilirim.

Gerçekten mi?

-Gerçekten ilginç çünkü şu anda aynen Swiss Skydiver’ın o yaştaki haline benziyor.

Her ikisi de dişi mi?

-Evet, ikisi de dişi. Hiç erkek Daredevil tayım olmadı.  Bana hep dişileri gönderiyorlar, sanırım dişilerle ün yaptım. Take Charge Lady, Daddys Lil Darling, Swiss ve Eskimo Kisses…

Bir sonraki Kentucky Oaks için bol şanslar dileyelim o zaman.

-Evet, kesinlikle.

Bunu konuşmak için biraz erken olabilir ama, gelecekteki damızlık hayatı için neler söylemek istersiniz?

-Muhteşem bir anne olacağına şüphem yok çünkü karakter olarak da buna müsait, çok yumuşak, kolay bir yapısı var. Aynı zamanda fiziksel olarak da oldukça iri bir kısrak. Damızlık olarak 550-600 kg civarında olacağını öngörebiliyorum. Yavru taşımak için de yapısal olarak çok müsait, o anlamda hiçbir sorun olacağını sanmıyorum.  Dolayısıyla onu bir anne adayı olarak düşünmek beni heyecanlandırsa da henüz değil!

Henüz değil!

-Daha koşacak yarışlarımız var. Yılın Damızlık Kısrağı olan Take Charge Lady’nin antrenörlüğünü yaptım ve Swiss Skydiver ondan daha iyi bir at. Bence bu çok şey ifade ediyor. Take Charge Lady 8 Graded Stakes koşu kazandı. Alcibiades, Ashland, Spinster’ı 2 kez kazandı. O da sıra dışı bir attı ve muhteşem bir anne oldu. Ama Swiss Skydiver’ın daha fazla potansiyeli var.

Çok teşekkürler. Bol şanslar dileriz.

-Çok teşekkürler.

Kenny, son bir soru. Steve Asmussen, Rachel Alexandra’nın Preakness’ı kazandıktan sonra 3 hafta yatıp dinlendiğini söylemişti. Swiss için benzer bir durum söz konusu oldu mu? Müthiş bir mücadele, çok zorlu bir yarış. Sonrasında nasıldı?

-Tek bir gün, tek bir sefer bile yem bıraktığını hatırlamıyorum.  Öylesine sağlıklı, kendini çabuk toparlayan bir yapısı var. Akşam saat 8’de yemini bitirmemişse hasta demektir. Gerçekten çok iyi bir yapıya sahip. Hiç stres yapmaz. Geçen sene yıl boyunca koştuk. Her yarıştan sonra sahibine, sanırım bir sonraki yarışa kadar biraz ara vereceğim dedim ve denedik de… Ama Swiss kendisi istemedi ve sinirlendi. O idmana çıkmak, koşmak istiyor. Bundan keyif alıyor. Sahada çalışan atları görünce koşup onları yakalamak istiyor. O inanılmaz bir kısrak.

Çok teşekkür ederiz.

-Rica ederim. Benim için zevkti.