TJK'nın üzerine bahis kabul edeceği 30 Mart 2019 günü yapılacak Dubai World Cup festivalinin son günü koşulacak dokuz koşuda start alması muhtemel safkanların listesi Dubai Racing Club tarafından açıklandı. Ülkemizi son gün başarıyla temsil edecek GOOD CURRY'nin de içerisinde bulunduğu İngiliz (Throughbred) koşularında doksan altı safkan start almak için kayıt yaptırıp ücretlerini ödemişlerdir. Bu ücretleri geri alabilme imkanı yoktur. Sadece koşu hazırlığında pistte yaşanabilecek sıkıntı olursa kayıt ücreti iade edilir aksi bir durumda ise paraların iadesi yoktur.

Pazartesi günü açıklanan listede bir çok ülkeden katılacak isimler bulunmaktadır. Dubai World Cup festivali her zaman olduğu on beş arap safkanın kayıt yaptırdığı $1 milyon dolarlık (Gr-1) Kahayla Classic koşusu ile güne başlanacak. Hemen arkasından yaklaşık otuz beş dakika sonra ülkemizi PERİ LİNA ile birlikte bu yıl Dubai'de temsil eden şampiyon GOOD CURRY'nin de start alacağı $2 milyon dolarlık (Gr-2) Godolphine Mile Stakes koşusu koşulacaktır. Bu koşuya on üç safkan kayıt yaptırmıştır.

Dubai World Cup günü koşacak Amerikan atları 19 Mart 2019 günü Dubai'ye doğru yola çıktılar. 2016 yılında dokuz, 2017 yılında on dört Amerikan atının start aldığı önemli koşularda bu yıl Amerika'dan on sekiz safkan katılım gösterecektir.

Bence Amerikan safkanları'nın en şanslı olduğu koşu toplam ikramiyesi 2,5 milyon dolarlık (Gr-1) Golden Shaheen koşusu'dur. 1200 metre kum pistte geçtiğimiz yılın ve 2017 yılının şampiyonu Mind Your Biscuit, çok formda olan geçtiğimiz yıl bu koşuyu üçüncü tamamlamış Roy H, ve geçtiğimiz yıl bu koşuyu ikinci tamamlamış X Y Jet rövanş için bir kez daha Dubai'nin Meydan Hipodromunda karşılaşacaklardır.

Roy H ile aynı antrenörün hazırladığı Gray Magician ve bu yılki üç koşusunda da geçilmemiş Grecko 2,5 milyon dolarlık (Gr-2) UAE Derby koşusunda start alacaklar'dır.

Dünya'nın en ünlü düz mavi formasının şampiyonu BLUE POINT ın favori olacağı (Gr-1) Al Quoz Sprint koşusunda 1200 metre çim pistte koşulacak koşuda kuvvetli rakipleri olacak. Amerika'dan gelen geçtiğimiz yıl Amerika'nın en iyi sprinter çim pist safkanı seçilerek Eclipse ödül alan bu yıl koşmuş olduğu ilk iki koşusunda henüz kazanamamış olan Stormy Liberal, Santa Anita Park'ta koşmuş olduğu iki koşusunda da geçilmemiş Belvoir Bay ve Amerika'dan gelecek henüz grup 1 koşu birinciliği olmayan Caribou Club bu koşuda start alacak Amerikan safkanları'dır. Geçtiğimiz yıl bu koşuda da start almış Avustralya'dan gelen Illustrious Lad yine bu koşuda start alacak bir başka isim'dir.

Son üç yılın şampiyonu Vazirabad'ın start almayacağı 1,5 milyon dolarlık (Gr-2) Dubai Gold Cup koşusunda Platinum Warrior start almak için Amerika'dan Dubai'ye gelecek isim'dir.

Şampiyonumuz Good Curry'nin start alacağı koşuda Amerika'dan gelen Coal Front'ın antrenörlüğünü Todd Pletcher yapmaktadır. Sekiz kez start almış Coal Front bu koşularının altısını kazanmış bir kez mücadele ettiği grup 1 koşusunda beşincilik elde etmiş bir isim'dir. Son yarışında Good Curry'yi geçen ve gösterişli kazanan Muntazah koşunun favorisi olacaktır.

Japonların muhteşem kısrağı geçtiğimiz yıl Japonya'da dişilere ait Triple Crown olan Triple Tiara'yı yapmış geçtiğimiz yılki son yarışında 2400 metreyi 2:20.66 da koşmuş bu yılki ilk koşusunu koşacak Almond Eye beklenenin aksine 6 milyon dolarlık (Gr-1) Dubai Turf koşusunda 1800 metre'de start alacaktır. 28 Şubat günü açılış iki yüzünü 11,80 dört yüzü 24,10, altı yüzü 37,40 ve sekiz yüzü 52,30 ÇR galobunu kum pistte yapmış Almond Eye bu yarışın favorisi olacak fakat ciddi bir rakibi var. 20 Mart 2019 günü Hong Kong'dan ayrılacak bu yarışı için yapmış olduğu starttan itibaren 1200 metrelik galobunda jokeyinin elini bile oynatmadan 1:10.37 ÇR galobuyla gelecek Southern Legend. Yalnız Southern Legend için tek sorun kazanmayı pek sevmiyor, hep iyi koşup ya ikinci ya da üçüncü grup koşularını tamamlıyor. Bu arada Japonya'dan son gün için 10 safkan gelecektir.

Almond Eye'ın pas geçtiği 6 milyon dolarlık (Gr-1) Sheema Classic koşusunda Japonya'dan gelen üç isim bulunmaktadır. Rey de Oro, Suave Richard ve Cheval Grand. Breeders' Cup Fillies and Mares Turf koşusunda geçtiğimiz yıl start alıp dördüncü kalmış Dünya yarışçılığının imparatoru Coolmore'ın sahibi olduğu Magic Wand yine bu koşuda start alacak isimlerden'dir.

Gelelim sezonun son ve Dünya'nın bu yılki en pahalı İngiliz yarış atı koşusuna....

Toplam ikramiyesi 12 milyon dolar birincilik ikramiyesi 7,2 milyon dolarlık (Gr-1) Dubai World Cup koşusuna Amerika'dan yoğun bir ilgi var.

Todd Pletcher'ın hazırladığı Audible, Bill Mott'ın hazırladığı Yoshida,Antonio Sano'nın hazırladığı Gunnevera,Doug O'Neil'ın hazırladığı Pavel,Dallas Stewart'ın hazırladığı Seeking the Soul, geçtiğimiz yılın şampiyonu Thunder Snow'ı geçebilmek için start alacak Amerikan safkanları'dır.

Ülkemizi başarı ile temsil etmiş son gün kü yarışta alacağı netice ne olursa olsun GOOD CURRY ve şampiyon kısrağımız PERİ LİNA'nın sahiplerine ilgililerine yaşattıkları heyecandan dolayı bir kez daha teşekkür ederken umarım önümüzdeki yıllar yüce devletimizin sponsor olacağı daha fazla isimle Dubai World Cup festivallerinde bulunuruz. Not Eğer siz ne yaparsanız yapın Coolmore'u Aga Khan'ı bir çok atla festivalinize getirtemiyorsanız o festival daha çok son gün para dağıtılan bir yarışçılık olmaktan fazla ileriye gidebileceğini düşünmüyorum.

Kadir KIYDIR