Dünya'nın en iyi safkanlarını getirmeyi başaramayan ülke atçısı, yetiştiricisi ve yarış severi olarak bu yıl televizyonlardan da takip edemEdiğimiz Amerikan yarışçılığının muhteşem organizasyonu Breeders' Cup koşuları 02-03 Kasım 2018 tarihlerinde koşuldu.

Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl programda ciddi değişiklikler vardı. İlk gün koşulan Breeders' Cup Distaff koşusu son gün koşuldu. Breeders' Cup koşularının en önemlisi toplam ikramiyesi $6 milyon dolarlık 1 1/4 miles yaklaşık 2000 metre kum pistte koşulan grup 1 Breeders' Cup Classic koşusuydu.

Beklediğim gibi bu yıl çok formda olan ACCELERATE jokeyi Joel Rosario idaresinde 2:02.93 bitiriş derecesiyle Gunnevera'nın bir boy önünde jokeyinin atı çok iyi tanımasının faydasıyla yarışı kazanan isim oldu. 

Koşuya tempoyu veren isim şampiyon kısrak BEHOLDER'ın anne kardeşi $3 milyon dolara Dünya yarışçılığının imparatoru Coolmore tarafından satın alınmış muhteşem aygır Scat Daddy'nin son temsilcilerinden MENDELSSOHN’dı. Açılış dört yüzünü 22.68, sekiz yüzünü 46.46, bin ikiyüzünü 1:10.61 ile geçerek son düzlüğe koşuyu kazanmayı başaran ACCELERATE ile birlikte döndü. Bu ikilinin arasına geçtiğimiz yıl Dubai World Cup koşusu galibi THUNDER SNOW girerek son metrelere doğru yaklaşarak koşunun 1600 metresi 1:35.90 geçildi. Yorulan MENDELSSOHN gerilerken WinStar Harasının sahibi olduğu YOSHIDA ve bariyerler tarafından arttırarak gelen GUNNEVERA foto finişe yakın önde tek kalan ACCELERATE’e yaklaşsalarda safkanını tanıyan jokeyiyle bu önemli koşuyu lehine çevirmeyi bilen ACCELERATE 2018 yılının Breeders’ Cup Classic koşusu galibi olurken Breeders’ Cup organizasyonunun resmi zaman tutucusu Longines’in Churchill Downs’daki kronometesi koşunun bitiş derecesi olarak 2:02.93’ü gösteriyordu. Koşunun ikinciliği GUNNEVERA’nın olurken, Fransa’dan gelmiş jokeyi Christophe Simoullion idaresindeki THUNDER SNOW üçüncü, YOSHIDA dördüncü olarak tabelayı tamamlayan isimler oldular.

Amerika’da ve Dünya yarışçılığında bir çok başarıları bulunan John Sadler kariyerinde ilk kez Breeders’ Cup Classic koşusu galibiyetini ACCELERATE ile yaşadı. Antrenörlüğünü John Sadler’ın yaptığı Hronis Racing Ltd Şti firmasına ait ACCELERATE bu yıl muhteşem bir performans ortaya koyarak 22. Koşusunda 10. Birinciliğini alarak kariyer kazancını $5.792.480 dolara çıkardı.

Koşu sonrası ünlü antrenörü safkanı için kariyerinin son yarışı olarak geçtiğimiz yıl Breeders’ Cup Classic koşusunu kazanıp Pegasus World Cup koşu birinicliğiyle aygırlık kariyerine başlamış GUN RUNNER gibi 26 Ocak 2019 tarihinde koşulacak Pegasus World Cup koşusu sonrası aygırlık yapmak üzere pistelere veda etmesi planlandığı açıkladı.

Koşu sonrası Breeders’ Cup Classic kupa töreninde bir şey dikkatimi çekti. Dünya yarışçılığının ilk on’undayız denilmesine rağmen Breeders’ Cup organizasyonunda o kadar (Güney Afrika,Şili,Arjantin vb) bayrak arasında ülkemizin ay yıldızlı bayrağının halen bulunmuyor olması beni üzüyor. Devletimiz bir çok spor müsabakasına yapmış olduğu maddi desteği, bayrağımızın dalgalanması ve ülkemizin yarışçılık müsabakasının reklamı için AT YARIŞLARINA da gerekli desteği vermesini beklemekteyim.

Kadir KIYGIR