Ülkemizde Bursa At Hastanesi’nde ilk kolik operasyonu gerçekleştirildi

YAYINLANMA TARİHİ00:26, 30 Temmuz 2020

Yarışlar
Haber Detay Görsel

Bursa At Hastanesi’nde görev yapan veteriner hekimler, hastane bünyesindeki ilk kolik (sancı) operasyonunu başarıyla gerçekleştirdi. Kronik sancı şikayeti olan 3 yaşlı safkan Arap tayını yaklaşık 4 saat süren bir operasyonla sağlığına kavuşturan ekip, hastane içerisinde hazırlanan özel ahırda tayın durumunu 1 hafta boyunca takip etti. Bu süreçte daha önceki sorunların hiçbirinin görülmediği ve tayın yaşam kalitesinin arttığı kaydedildi. Hastalarını sağlıklı bir şekilde taburcu eden veteriner hekimler, operasyon gerektiren durumlarda her zaman müdahaleye hazır olduklarını ve Kulübümüz bünyesinde kolik sebebiyle hayatını kaybeden safkan sayısını en aza indirmeyi hedeflediklerini belirtti.

 

 

Bu vesileyle, atlarda sancı oluşumunu minimize etmek amacıyla aşağıda tavsiyeler yer almaktadır.

 

1. Atınız için beslenme ve egzersiz programlarını kapsayan günlük bir rutin oluşturun ve buna bağlı kalın.

 

2. Atınızı temelde yüksek kaliteli kaba yemle beslemeye özen gösterin.

 

3. Atınızı aşırı tahıl ve enerji bakımından yüksek takviyeler ile beslemekten kaçının. (Bir kaba yem kaynağından konsantre yemlere kıyasla en az iki kat daha fazla enerji sağlanmalıdır)

 

4. Atınızın sindirim sistemine aşırı yüklenmekten kaçınmak için günlük konsantre yem miktarlarını bir büyük öğün şeklinde vermek yerine iki veya daha fazla küçük öğüne bölerek verin. Atınız gün içerisinde istediği kadar kuru ot tüketebilir.

 

5. Veteriner hekimin yardımıyla düzenli bir parazit kontrol programı oluşturun.

 

6. Atınız için günlük egzersiz ve/veya padokta geçireceği süreyi ayarlayın. Egzersiz rejiminin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak değiştirin.

 

7. Atınız için her zaman temiz, taze su sağlayın.

 

8. Atların yemlerini zemine, özellikle kumlu topraklara koymaktan kaçının.

 

9. Çeşitli böcekler, zararlı otlar ve atınızın tüketebileceği yabancı cisimler gibi potansiyel toksik etkisi olan maddelere karşı ot, altlık, padok ve atınızın yaşam ortamını düzenli olarak kontrol edin.

 

10. Çevre veya egzersiz düzeninde değişiklik yaşayan atlarda intestinal disfonksiyon (bağırsakların çalışmasında aksama) görülme riski sebebiyle, atlarınızın stres seviyesini azaltın.

 

+Kupon Oluştur0.00