Royal Ascot yarış festivali nefesleri kesmeye devam ediyor.

İlki 1711 yılında düzenlenen ve dünyanın en prestijli spor organizasyonlarından biri olan Royal Ascot festivali bu yıl, 16 Haziran Salı günü İngiltere’nin Berkshire bölgesinde bulunan Ascot Hipodromu’nda başladı.

Bu yıl tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs salgını sebebiyle seyircisiz olarak gerçekleştirilen 2020 yılı Royal Ascot festival yarışları seyircisiz koşturulmaktadır

Festivalin ilk Grup 1 mücadelesi,orta mesafenin başarılı atlarını bir araya getiren G1 Queen Anne Stakes oldu. Potoya kadar sıkı bir birincilik mücadelesine sahne olan koşuda, Flaxman Harası ve Coolmore Ekürisi’nin ortaklaşa sahibi oldukları, Aidan O’Brien’ın antrene ettiği CIRCUS MAXIMUS (Galileo – Duntle / Danehill Dancer) jokeyi Ryan Moore idaresinde son sözü söyleyen isim oldu.

Circus Maximus’un kazandığı G1 Queen Anne Stakes’i izlemek için tıklayınız.

Geçen yıl Royal Ascot festivalinin ilk gününde G1 St James’s Palace Stakes’i kazanma başarısı gösteren Circus Maximus, Eylül ayında Fransa-ParisLongchamp’de G1 Prix du Moulin de Longchamp’ten galibiyetle ayrılmıştı. G1 Queen Anne Stakes ile birlikte üçüncü Grup 1 zaferine ulaşan 4 yaşındaki safkan, toplamda ise 12. startında 5. birinciliğini hanesine yazdırmış oldu.

İlk günün bir diğer Grup 1 yarışı olan G1 King’s Stand Stakes’te ise koşuya favori olarak katılan, Hamdan Al Maktoum’un sahibi, Charles Hills’in ise antrenörü olduğu BATTAASH (Dark Angel – Anna Law / Lawman) jokeyi Jim Crowley idaresinde birinciliğe ulaştı.

Battaash’ın kazandığı G1 King’s Stand Stakes’i izlemek için tıklayınız.

Son iki yılda katıldığı bu koşuda Blue Point’in ardında ikincilikler elde eden Battaash bu kez Blue Point’in yokluğunda ulaştığı galibiyetle birlikte 3. Grup 1 galibiyetine imza atarken, toplam birincilik sayısını ise 21. startında 11’e çıkardı.

Royal Ascot festivali kapsamında günün diğer Grup koşularında alınan sonuçlar ise şöyle oluştu:

G2 Ribblesdale Stakes – 2400m Çim – 3 yaşlı dişi taylar

FRANKLY DARLING (Frankel – Hidden Hope / Daylami) - Frankie Dettori

Koşuyu izlemek için tıklayınız.

 

G2 King Edward VII Stakes – 2400m Çim – 3 yaşlı taylar

PYLEDRIVER (Harbour Watch – La Pyle / Le Havre) – Martin Dwyer

Koşuyu izlemek için tıklayınız.

 

G2 Duke of Cambridge Stakes – 1600m Çim – 4+ yaşlı kısraklar

NAZEEF (Invincible Spirit – Handassa / Dubawi) – Jim Crowley

Koşuyu izlemek için tıklayınız.

Royal Ascot’ta 2. gün koşuların heyecanı devam etti

 

1711 yılından bu yana düzenlenen, dünyanın en prestijli spor organizasyonlarından Royal Ascot festivalinin ikinci gün koşuları 17 Haziran Çarşamba günü gerçekleştirildi. Günün tek Grup 1 mücadelesi olan, yaklaşık 2000 metre mesafeli çim pistteki G1 Prince of Wales’s Stakes’te HH Sheikh Zayed bin Mohammed Racing’in sahibi olduğu, John Gosden’in antrene ettiği LORD NORTH (Dubawi – Najoum / Giant’s Causeway) jokeyi James Doyle idaresinde zafere uzanmayı başardı.

Lord North’un kazandığı G1 Prince of Wales’s Stakes’i izlemek için tıklayınız.

4 ve yukarı yaşlı 7 atın katıldığı koşuda Lord North’un ardında ikinciliği, bu yıl Avustralya’da katıldığı son 2 G1 yarışı kazanan ADDEYBB (Pivotal – Bush Cat / Kingmambo) elde ederken, BARNEY ROY (Excelebration – Alina / Galileo) üçüncü, koşunun favori ismi JAPAN (Galileo – Shastye / Danehill) ise dördüncü oldu.

Kariyerinin ilk Grup 1 koşu zaferine Prince of Wales’s Stakes ile ulaşan LORD NORTH, ilk Grup koşu galibiyetini ise 10 gün önce G3 Brigadier Gerard Stakes’i kazanarak elde etmişti. 4 yaşındaki iğdiş safkan toplamda ise 9. startında 6. birinciliğine imza attı.

 

Günün bir diğer Açık yarışı olan G3 Hampton Court Stakes de seyir zevki yüksek bir mücadeleye sahne oldu. Epsom Derby öncesi önemli prova koşularından biri olarak kabul edilen yarışı Laurie Macri ve Coolmore Ekürisi ortaklığındaki RUSSIAN EMPEROR (Galileo – Atlantic Jewel / Fastnet Rock) jokeyi Ryan Moore idaresinde kazandı. Avustralya’nın şampiyon kısrağı Atlantic Jewel’ın 3 yaşındaki temsilcisi, bu galibiyetle birlikte 4. startında 2. birinciliğine imza atmış oldu.

 

G3 Hampton Court Stakes’i izlemek için tıklayınız.

 

2 yaşlı tayların birincilik mücadelesi verdiği Listed statüsündeki Windsor Castle Stakes’te ise kazanan Kraliçe II. Elizabeth’in sahibi olduğu, Andrew Balding’in antrene ettiği TACTICAL (Toronado – Make Fast / Makfi) oldu.. 4 Haziran günü Newmarket’te katıldığı koşuda üçüncü olarak kariyerine başlayan tay, ikinci startında James Doyle idaresinde Listed koşu kazanarak Maiden’a veda etmiş oldu.

 

Windsor Castle Stakes’i izlemek için tıklayınız.

Öte yandan Royal Ascot festivalinin 2. günü kapsamında koşulan King George V Stakes’te Türk at sahibi Mehmet Kurt’un İngiltere’deki atçılık organizasyonu olan Kingwood Stud Management Co Ltd’nin sahibi olduğu WIN O’CLOCK (Australia – Gee Kel / Danehill Dancer) da mücadele etti. Son startını 8 Haziran günü etkileyici olarak kazanan safkan, 17 safkanın birincilik mücadelesi verdiği ve HUKUM’un galibiyetiyle sonuçlanan King George V Stakes’ten 7. olarak ayrıldı.

King George V Stakes’i izlemek için tıklayınız.

Royal Ascot’ta 3. güne Stradivarius damga vurdu

Tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği, dünya genelinden birbirinden başarılı atları bir araya getiren Royal Ascot festivalinde Kadınlar Günü (Ladies Day) olarak da bilinen 3. gün koşuları 18 Haziran Perşembe günü gerçekleştirildi.

Festivalin üçüncü gününde tek Grup 1 mücadele olan Gold Cup’ın startı Yaklaşık 4000 metre mesafe üzerinden koşulan ve 4 dakika 32 saniye 60 salise süren koşunun kazananı ise 2018 ve 2019 yıllarında olduğu gibi bu yıl da Björn E. Nielsen’in sahibi olduğu, John Gosden’in antrene ettiği, jokey  Frankie Dettori  ile start alan STRADIVARIUS (Sea The Stars – Private Life / Bering) oldu.

Stradivarius’un kazandığı 2020 yılı G1 Gold Cup’ı izlemek için tıklayınız.

 

4 ve yukarı yaşlı 8 atın katıldığı Gold Cup’ta etkileyici şekilde kolay kazanan Stradivarius’un ardında ikinciliği NAYEF ROAD (Galileo – Rose Bonheur / Danehill Dancer) elde ederken, CROSS COUNTER (Teofilo – Waitress / Kingmambo) üçüncü, WITHHOLD (Champs Elysees – Coming Back / Fantastic Light) ise dördüncü oldu.

2016 yılında yarış hayatına başlayan 6 yaşındaki al erkek safkan STRADIVARIUS, üst üste üçüncü G1 Gold Cup zaferiyle birlikte kariyerinin 22. startında toplam galibiyet sayısını ise 15’e çıkardı.

null

Öte yandan aynı gün gerçekleştirilen 3 yaşlı taylara mahsus 1400 metre çim pistteki G3 Jersey Stakes’i günün ve festivalin başarılı ekürilerinden Hamdan Al Maktoum Ekürisi’ne ait, Roger Varian’ın antrenesindeki MOLATHAM (Night of Thunder – Cantal / Pivotal) kazanırken, 2 yaşlı tayların start aldığı Listed statüsündeki Chesham Stakes’te ise kazanan G1 Prix de l’Arc de Triomphe başta olmak üzere birçok Grup koşu galibiyeti bulunan kısrak Found’un ilk temsilcisi olan BATTLEGROUND (War Front – Found / Galileo) oldu.

Molatham’ın kazandığı G3 Jersey Stakes’i izlemek için tıklayınız.

Battleground’ın potoyu önde geçtiği Chesham Stakes’i izlemek için tıklayınız.