Yarış camiasında son 48 saat içinde yaşananlar. Akın Sözen 5 gün  cezası aldı, Gazi Koşusu'nda at binecek mi binmiyecek mi?

Ankara Komiserler kurulu Jokey Akın Sözen'in 17.06.2021 tarihinde  7.koşuda  hatalı kulvar değiştirmekten 5 gün ceza vermesi başlangıç tarihini rapora yazılmadığı için Cezası 25 Haziran Cuma günü başlıcak gibi durması Akın Sözen'in 25 - 26 tarihlerinde at binemicek görünse de araştırma yapılarak Akın Sözen Perşembe günü yasal hakkını kullanarak ifadesini kullanarak Cuma ve Cumartesi koşularında dektere olduğu safkanlara binecek olurken 27 Haziran Pazar günü dahil 5 gün at binmiyeceğini açıkladı.

KOMİSERLER KURULU KARARI / 17.06.2021 tarihine ek Rapor:

17.06.2021 tarihinde 7 inci koşuda 4 numarada kayıtlı ANNUS MIRABIUS (IRE)* isimli ata binen Akın SÖZEN son düzlükte hatalı kulvar değişikliği yaparak yanındaki atın koşu yolunu daraltarak yarış usul ve esaslarına aykırı hareket etmesinden dolayı, kurulumuza çağırılmış ve savunma tutanağı tebliğ edilmiştir. Konu ile ilgili savunmasını kurulumuza 24.06.2021 tarihinde teslim etmiştir. Savunması yeterli görülmeyerek 6132 sayılı At Yarışları Kanunu ve buna dayanılarak çıkartılan At Yarışları Yönetmeliğinin 117. maddesi birinci fıkrası b/1 ve c bendi gereği 5 (BEŞ) gün süreyle yarışlarla ilgili yerlerde geçici sanat icra etmekten yasaklanması ve ayrıca 613 TL PARA CEZASI ile cezalandırılmıştır.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

24 Haziran Perşembe günü Ankara 75.Yıl Hipodromu'nda yapılan Maiden koşusunda çim pıstte  start verildikten sonra hayatının ikinci yarışında ÇABUK isimli safkan M.K.Kumbasar ile en dış kulvara savrularak binicisini düşürdü Ambulansla  Hastaneye sevk edilen M.K. Kumbasar'ın doktorların tetkikleri sonrası bir sağlık promlemi olmayıp taburcu edildi. 5. Haziran'da Hayatının ilk Şartlı 1 koşusunda ÇABUK çim pıstte son viraja kadar grupla gelip bir anda son  virajı dönerken Jokeyi M.G.Arslan'ın kontrolü dışında en dış kulvara savrularak binicisini üzerinden düşürdü.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

KANDEMİRCAN ve Aprantisi ile birlikte dikkat çekerek Maiden'den çıktılar

 

24 Haziran Perşembe günü Maiden 3 yaşlı Arap tayları koşusu 1300 metre çim pist yarışında ikiye bölündü Ankara çim pistinde üç kez start alan KANDEMİRCAN ilk yarışında 1300 metre Çim pistte (çim normal 3.3) dördüncü oldu. Ikinci koşusun kum pistte 1300 metre Maiden yarışında üçüncü oldu. 24 Haziran Perşembe günü 1300 metre Çim pistte (çok Ağır 4.5) son vırajı kolay tempoda ikinci dönem safkan son 400 den sonra liderliği alan safkan son 300 den sonra dışından gelen KIZILOK'un tüm ataklarına direnerek 1.27.85 derecesi Jokeyi İsmail Yıldırım  ile 11 yarışında koşuyu kazanırken  KANDEMİRCAN ve Aprantisi  İsmail Yıldırım maiden'den çıkmış oldu son 800;0.53.64 aynı gün diğer maiden'i kazanan BABA DAĞYUDAN 1.29.06 derecesinden çok daha iyi derece yapması ilk yarışında çim pistte  üstüne koyarak gitmesi ihma etmeyin. KIZILOK ilk maiden yarışında kesinlikle ihmal etmeyin.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

24 Haziran Ankara 5. Koşuda protesto oldu protesto Komiserler  Kurulu tarafından ree edildi koşuyu KÖSEF 1400 metre kum pistte 1.39.55 burun farkıyla Akın Sözen ile kazandı.

KOMİSERLER KURULU KARARI / 5. KOŞU

12 Numarada kayıtlı ÖZAYBERK isimli atın antrenörü Ahmet Elçin KARAKURT koşuya protesto çekmiştir. Komiserler Kurulumuzca yapılan inceleme sonucunda koşuyu protesto eden 12 Numarada kayıtlı ÖZAYBERK isimli ata derece değişikliğini gerektirecek bir engel oluşmadığından protestonun reddine oy birliği ile karar verilmiştir.

1 Numarada kayıtlı ÜNALAMCA isimli atın jokeyi Furkan ÇETİN son düzlükte kulvar değişikliği yaparak yarış usul ve esaslarına aykırı hareket etmesinden dolayı, Komiserler Kuruluna çağırılmış ve savunma istem tebligatı yapılmış olup, kendisinin isteği üzerine savunması alınmıştır. Savunması yeterli görülmeyerek 6132 sayılı At Yarışları Kanununun 4 üncü maddesi ve buna dayanılarak çıkarılan At Yarışları Yönetmeliğinin 117. maddesi birinci fıkrası a bendi gereğince İHTAR cezası ile cezalandırılmıştır

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Yalçın Batur koşusunu Beyaz bayrak Ayna yapan SHREDDERR beyaz bayrak ayna yaparak kazandı

 

24 Haziran Perşembe günü Ankara 75.Yıl Hipodromu'nda ya Yalçın Batur koşusunu SHREDDERR beyaz bayrak ayna yaparak 1.12.00 derecesi (çim pist ağır 4.5) Akın Sözen ile kazandı. Son 800: 0.47.72 oldu SHREDDERR hayatının ilk kum yarışı Ankara kum pistte koşuyu 6.bitirdi ikinci koşusunda Adana çim pısttinde  (3.3 norma) 1200 metrede bu koşuda aksesuara DB eklendi maiden koşuyu kazandı 18 gün sonra Ankara çim pıstte  KV-7 1200 metre (çok ağır 4.5) beyaz bayrak yaparak 1.12.00 yaptı üç yarışında ayrı jokeylerde safkana bindi ilk yarışında kesinlikle ihmal etmeyin safkan emin adımlarla yoluna devam edip sınır gücü bizce daha var görülüyor.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

23 Haziran Çarşamba günü İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda yapılan 8 koşu 1400 metre kum pistte  1.24.45 ile RAUL yarım boy farkla jokeyi Akın Sözen ile kazandı son 800:0.47.85 oldu. koşuya protesto çekildi red edildi. 

KOMİSERLER KURULU KARARI / 8. KOŞU

3 numaraya kayıtlı olarak koşan SUPER TUNA isimli atın antrenörü Soner KULAK’ ın kurulumuza vermiş olduğu dilekçesinde; neticeyi protesto ettiği bildirilmiştir. Yapılan protesto kurulumuzca incelenmiş olup, protestonun reddine karar verilmiştir.

6 numaraya kayıtlı olarak koşan WINNER GETS IT ALL isimli atın antrenörü Refik PERİ, atını yeteri kadar eğitemeyerek yarış usul ve esaslarını ihlal ettiğinden dolayı komiserler kuruluna çağırılmış ve savunma tutanağı tebliğ edilmiş olup kendisinin isteği üzerine aynı gün savunması alınmıştır. Savunması kurulumuzca yetersiz görüldüğünden 6132 sayılı At Yarışları Kanunu ve buna dayanılarak çıkartılan At Yarışları Yönetmeliğinin 117. maddesinin 1. fıkrası (a) bendi uyarınca ihtar cezası ile cezalandırılmıştır.

3 numaraya kayıtlı olarak koşan SUPER TUNA isimli atın jokeyi Fatih Rüstem BEBEK, start çıkışı usulsüz kulvar değiştirerek yarış usul ve esaslarını ihlal ettiğinden dolayı komiserler kuruluna çağırılmış olup, sözlü uyarı almıştır.

5 numaraya kayıtlı olarak koşan RAUL isimli atın jokeyi Müslüm ÇELİK, son düzlükte usulsüz kulvar değiştirerek yarış usul ve esaslarını ihlal ettiğinden dolayı komiserler kuruluna çağırılmış olup, sözlü uyarı almıştır.

8 numaraya kayıtlı olarak koşan BIG PRIZE isimli atın jokeyi Akın SÖZEN, son düzlükte usulsüz kulvar değiştirerek yarış usul ve esaslarını ihlal ettiğinden dolayı komiserler kuruluna çağırılmış olup, sözlü uyarı almıştır.