5 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirilen A3 koşu, 75. Yıl Ankara Hipodromu'nda saat 17.00'de start aldı. 3 yaşlı safkan İngiliz taylarının birincilik mücadelesi verdiği bu koşu, 1600 metre mesafe çim pistte düzenlendi.

5 Ağustos Perşembe günü Ankara 75.Yıl Hipodromu'nda 1600 metre çim pistte yapılan A-3 Kültür ve Turizm Bakanlığı Koşusu'na 6 safkan katılım gösterdi. Starla birlikte koşunun lıderliğini TIRMIL EFESİ alıp yarışı forse ederken tempoyu ağır tutarak koşuyu kısaltmak istedi. H.Karataş YILDIZ TOZU ikinci durumda koşuyu forse eden safkanıın sistemine girmesi MALKOÇHAN ağır tempoda giden koşuda yarışın temposunu yükseltmeyip beklemeyi tercih edince koşuyu karşı düzlükte kaybedip sihirbaz Halis Karataş Armut piş ağzıma düş misali koşunun son 800'den sonra tempoyu TIRMIL EFESİ yükseltince dördüncü durumda olan MALKOÇHAN son 400'de YILDIZ TOZU ile arasında iki boy fark olması son 100'den sonra TIRMIL EFESİ'nden lıderliğini alıp 1 boy fark 1.36.01 derecesi sihirbaz Jokeyi Halis Karataş ile bütünleşerek kazanırken, son 800: 0.46.04 oldu. İkinci VECTOR, son viraj dönüldükten sonra MALKOÇHAN'ın içinde kalmayıp iki atın dışına çıkmadı çıksaydı koşuda ikinciliği yine garantiydi. YILDIZ TOZU'nü sıkıştırıp veya fotoda kazanabilirdi. Koşunun giden temposu aleyhine olmasına rağmen ilk yarışında VECTOR'u sakın kesinlikle ihmal etmeyin. YILDIZ TOZU, son dört koşusunu çim pistte Halis Karataş ile start alıp bir kez KV-8 ve A-3 kazandı. Kazanmasına katkı yapanları tebrik ederiz. TIRMIL EFESİ, ekseriyetle handikap ve şartlı yarışlar yapar tabelada pek düşmez.  Hayatında 20 koşu koştu biri çim pistte iki kum pistte koşu kazandı. Bir alt grupta hiç hayatında KV koşmamış olan safkan KV dahil ilk yarışında bu safkanı sakın ihmal etmeyin.

2021 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Koşusu'nu Mazlum Kayacık'ın sahibi ve yetiştiricisi olduğu Yıldız Tozu (Wiener Walzer - Texas Tea / Common Grounds) jokeyi Halis Karataş idaresinde kazandı. Batuhan Turgul'un antrene ettiği doru erkek tayın bu birinciliği kariyerinin ilk Açık koşu zaferi olarak kayıtlara geçerken, aynı zamanda toplamdaki yedinci galibiyeti oldu.

Ankara'da günün tek Açık koşusunda jokeyi Sadettin Boyraz ile start alan Vector (Victory Gallop - Momentum / Lockton) ikinci olurken, Malkoçhan (Talip Han - Always Runner / Always A Classic) Gökhan Kocakaya idaresinde üçüncü sırada yer aldı. Jokeyi Mehmet Akyavuz ile bu mücadeleye katılan Tırmıl Efesi (Marcavelly - Prenses Seçil / Common Grounds) dördüncülükle koşuyu tamamlarken, Rabatto (Kaneko - Lady Caroline / Sri Pekan) Mehmet Salih Çelik idaresinde pistten beşincilikle ayrıldı.

Koşunun galibi Yıldız Tozu için bitiriş derecesi 1.36.01 olurken, farklar 1 Boy - 1/2 Boy - Baş - 1/2 Boy şeklinde sonuçlandı.

Yarışın ardından düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibine vekaleten antrenör Batuhan Turgul'a kupasını Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz verdi.

Törene Ankara Hipodrom Müdürü Özgür Kaya da katıldı.