Büyük Taarruz Koşusu'nda jokeyler birbirlerine foul yaptılar. Protesto çekildi. Reddedildi. VINCITORE kazandı

26 Ağustos 1922’de Türk ordusunun işgalcilere karşı başlattığı ve Kurtuluş Savaşı’nın silahlı mücadele safhasını zaferle sonlandıran Büyük Taarruz anısına, 29 Ağustos Pazar günü düzenlenen koşu, İstanbul Veliefendi Hipodromu’ndaki yarış programının en önemli mücadelesiydi.

29 Ağustos Pazar günü İstanbul Veliefedi Hipodromu'nda 2400 metre çim pistte yapılan 3 Yaşlı İngilizler atlarına ait GR-2 Büyük Taarruz Koşusu'na 5 safkan katılım gösterdi. Start ile birlikte koşuya tempo verecek safkanların olmasına rağmen herkes bekleme yarışı yapmayı tercih edince koşunun lıderliğini 2 boy starta kalmasına rağmen ilk 200 metre içinde VINCITORE aldı. 1 boy gerisinde MEGALOMAN içinde OVERLORD şeklinde ilk 400/0.26.67 - 600/0.40.73 - 800/0.54.95 - 1000/1.08.14 - 1200_1.21.27- 1400/1.34.23 - 1600 /1.46.47 geçilen tempolarla son 800'den sonra koşunun temposu artması yarış sürat yarışına bir anda dönmesi bu sıralama ile son vırajın dönüldükten sonra son 400'den sonra barıyer dibinden TURGUTLU EFESİ dışında VINCITORE, onun dışında OVERLORD, MEGALOMAN ve en dış kulvarda GIANT DREAM şeklinde safkanlar sprinte kalkıp son 300'den sonra OVERLORD dışındaki MEGALOMAN'a son 300'den itibaren fauller devamlı hafif hafif yapıldı. Bundan % 80 MEGALOMAN ve GIANT DREAM %20 etkilenerek düzgün sprintlerini yapamayarak safkanlar sınırlarının gücünü gösteremedi. Koşunun lıderliğini yapan VINCITORE ve içindeki TURGUTLU EFESİ hiç etkilenmeyip son 50'de Tolga Yıldız ile sağ elinde kırbaç ile safkanın temposunu düşmeye başlaması OVERLORD ciddi faul yaparak safkan bir anda temposu düştü. Onun kulvarına VINCITORE girdi. Son 2 metre dışındaki safkanlarıda at göstererek rahatsız etmesi koşuyu VINCITORE yarım boy burun boyun farkıyla koşuyu 2.33.58 kazanırken son 800:0.47.13 oldu. Koşuya protesto çekildi komiserler kurulu kararı doğru neden diyeceksiniz. OVERLORD faul olmasaydı geçecek gücü VINCITORE'ye göre Komiserler Kurulu kendi içinde yaptıkları analizle yoktu. Dışındaki MEGALOMAN ve GIANT DREAM at göstemesi son iki metrede bu iki safkan geçemez düşüncesinden koşu sıralamasını değiştirmediler. Dünyanın hiç bir At yarışı tüzüğü bizim gibi olan başka bir ülke yok yapacakta bir şey yok. Büyük Taarruz Koşusu'nu VINCITORE'nin kazanmasına katkı yapanları tebrik ederiz.

3 yaşlı İngilizler için sezonun önemli duraklarından biri olan Büyük Taarruz Koşusu, birbirinden iddialı 5 tayın katılımıyla 2400 metre mesafede çim pistte koşuldu. Son düzlükte çok büyük bir çekişmeye sahne olan bu önemli sınavdan, Necati Demirkol’un kendi yetiştirmesi olan tayı Vincitore (Victory Gallop - Elevato / Kaneko) jokeyi Tolga Yıldız idaresinde zaferle ayrıldı. Starttan iki boy geç çıkan doru erkek safkan, ilk metreler geçilirken aldığı liderliği potoya taşıyarak ikinci Grup koşu galibiyetini hanesine yazdırdı. Zülfükar Güneli tarafından antrene edilen Vincitore, Haziran ayında katıldığı Anafartalar Koşusu’nda (G1) galibiyete uzanmış, ardından Beyoğlu Koşusu’nda (G2) da ikincilik elde etmişti.

Son metreleri kıran kırana geçen mücadelede, en dıştaki Giant Dream (Red Giant - Athena / Shrewd Idea) jokeyi Halis Karataş ile ikinciliğe yerleşirken, bariyer dibini tercihleyen Turgutlu Efesi (After Market - Fine Time Lucille / Mineshaft) de Ahmet Çelik idaresinde üçüncü oldu. Onların gerisinde Kadir Tokaçoğlu ile Megaloman (Native Khan - Bona Dea / Linngari) dördüncü, Mehmet Kaya ile Overlord (Three Valleys - Fait Accompli / Bering) ise beşinci sırada yer aldı.

Koşuda, kazanan Vincitore için bitiriş derecesi 2.33.58 olarak, farklar ise 1/2 Boy - Burun - Boyun - 1 Boy şeklinde kayıtlara geçti.

Kupasını, İstanbul Merkez Komutanı Tuğgeneral Ahmet Atilla Dündar takdim etti.

 

Şeref Tribünü’ndeki törene Asli Üye Can Polat Eyigün ve davetliler de katıldı.

.

KOMİSERLER KURULU KARARI 8.KOŞU: 

2 numaraya kayıtlı olarak koşan MEGALOMAN isimli atın antrenörü Yasin DEMİRKIRAN’ ın kurulumuza vermiş olduğu dilekçesinde; neticeyi protesto ettiği bildirilmiştir. Yapılan protesto kurulumuzca incelenmiş olup, protestonun reddine karar verilmiştir.

3 numaraya kayıtlı olarak koşan OVERLORD isimli atın antrenörü Selçuk TAŞBEK’ in kurulumuza vermiş olduğu dilekçesinde;  neticeyi protesto ettiği bildirilmiştir. Yapılan protesto kurulumuzca incelenmiş olup, protestonun reddine karar verilmiştir.

2 numaraya kayıtlı olarak koşan MEGALOMAN isimli atın jokeyi Kadir TOKAÇOĞLU, son düzlükte usulsüz kulvar değiştirerek yarış usul ve esaslarını ihlal ettiğinden dolayı komiserler kuruluna çağırılmış ve savunma tutanağı tebliğ edilmiş olup, kendisinin isteği üzerine aynı gün savunması alınmıştır. Savunması kurulumuzca yetersiz görüldüğünden 6132 sayılı At Yarışları Kanunu ve buna dayanılarak çıkartılan At Yarışları Yönetmeliğinin 117. maddesinin 1. fıkrası (a) ve (b-1) bentleri uyarınca ihtar ve 613 TL para cezası ile cezalandırılmıştır.

3 numaraya kayıtlı olarak koşan OVERLORD isimli atın jokeyi Mehmet KAYA, son düzlükte usulsüz kulvar değiştirerek yarış usul ve esaslarını ihlal ettiğinden dolayı komiserler kuruluna çağırılmış ve savunma tutanağı tebliğ edilmiş olup, kendisinin isteği üzerine aynı gün savunması alınmıştır. Savunması kurulumuzca yetersiz görüldüğünden 6132 sayılı At Yarışları Kanunu ve buna dayanılarak çıkartılan At Yarışları Yönetmeliğinin 117. maddesinin 1. fıkrası (b-1) ve (c) bentleri uyarınca 7 (yedi) gün süreyle yarışlarla ilgili yerlerde geçici sanat icra etmekten yasaklanması ve ayrıca 613 TL para cezası ile cezalandırılmıştır. 5 numaraya kayıtlı olarak koşan VINCITORE isimli atın jokeyi Tolga YILDIZ, son düzlükte usulsüz kulvar değiştirerek yarış usul ve esaslarını ihlal ettiğinden dolayı komiserler kuruluna çağırılmış ve savunma tutanağı tebliğ edilmiştir. Konu ile ilgili savunmasını tebliğ edildiği tarihi izleyen günden itibaren 7 (yedi) gün içerisinde kurulumuza ilettikten sonra karar verilecektir.