K. Sahir Kurutluoğlu Koşusu'nu ilk kez sentetik pistte koşan DİSPERGATÖR kazandı

1992 yılında aramızdan ayrılan eski Başkanlardan merhum Kemal Sahir Kurutluoğlu adına koşulan yarış (G3), İstanbul Veliefendi Hipodromunda saat 18.30'da gerçekleştirildi. 2 yaşlı safkan İngiliz taylarının boy gösterdiği bu önemli mücadele, 1400 metre mesafe üzerinden sentetik pistte start aldı.

3 Ekim Pazar günü İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda 1400 sentetik pistte yapılan K.Sahir Kurutluoğlu Koşusu'na 6 safkan katılım gösterdi. Startla birlikte koşunun lıderliğini PEROTTİ aldı. İkinci DİSPERGATÖR ve üçüncü WARDENCLYFFE şeklinde son viraj dönüldü. PEROTTİ, virajı 4 boy önde lider dönmesi iç kulvarda DİSPERGATÖR ikinciliğe girerken dışındaki WARDENCLYFFE üçünçü durumda artıracağını görülmemesi son 400 geçildi. Yarışın temposu 400/24.32 - 600/35.55 - 800/0.47.09 - 1000/ 0.59.24 oldu. PEROTTİ'nin lıderliğinin son 200'den sonra kapanması son 100'de dışından gelen DİSPERGATÖR fazla zorlanmadan ilk kez sentetik pistte koşmasına rağmen koşunun lıderliğini alıp 1.5 boy fark ve 1.25.49'luk derecesi jokeyi Barış Kurdu ile bütünleşerek kazanma başarısı gösterirken son 800:0.49.12 oldu. DİSPERGATÖR, hayatında 7 kez koşması tamamı kum ve sentetik pistte koşan safkan bir kez Kocaeli pisttinde KV-7 koşusunda ikinci olması 6 kez İzmir, Kocaeli, Bursa, İstanbul pistlerinde koştu. A-3'den sonra GR-3 koşusunuda kazanarak emin adımlarla yoluna devam ediyor. Kazanmasına katkı yapanları tebrik ederiz. Koşunun % 57(1) at olan WARDENCLYFFE neden koşuyu dördüncü bitirdi. Start aldığı ilk üç yarışında Gökhan Kocakaya ile kazanan safkana ilk kez Halis Karataş bindi. Safkan dördüncü olduğu bu koşusunda kötü koşmadı. Sınırın gücü bu olduğu tespit edildi. Son 400'den sonra Karataş'ın teşviklerin safkan cevap vermemesi benden açık yarış atı gücümün sınırları içinde olmaz 2 Yaşlı döneminde Handıkap, Şartlı , KV atı olur dedi. Bir evel kazandığı Galip Ekenler koşusunda 1.26.13 derece yaparak G. Kocakaya kazandı. Halis Karataş ile son 10 metrede kesin dördüncü olması tayı üzmemek için enseye bastı ve derecesi 1.26.29 oldu. WARDENCLYFFE sinir gücü 1.26.13 iyi bir Şartlı atı olur üstü kayıtlı safkanların gücüne göre KV atı olur.

2021 yılı Kemal Sahir Kurutluoğlu Koşusu'nu, Erkan Gürçağan'ın sahibi olduğu Dispergatör (General Quarters - Senacan / Yonaguska) jokeyi Barış Kurdu ile kazandı. Süleyman Başar yetiştirmesi, Orhan Sezik'in antrene ettiği kır erkek tayın bu birinciliği, kariyerinin yedinci startındaki altıncı galibiyeti olarak kayıtlara geçti.

Eski Başkanı andığımız bu koşuya Ahmet Çelik ile katılan Perotti (Lion Heart - Don't Try Again / Eddington) ikinci olurken, Baba Şahin (Deha - Skyfront / Bayduhan) jokeyi Hışman Çizik idaresinde üçüncülük elde etti. Halis Karataş ile mücadelede start alan Wardenclyffe (Victory Gallop - Undercover Soldier / Lost Soldier) dördüncü sırada yer alırken, Temurkhan (Three Valleys - Dea Gaia / Duke Of Marmalade) jokeyi Gökhan Kocakaya idaresinde pistten beşinci olarak ayrıldı.

Koşunun galibi Dispergatör için bitiriş derecesi 1.25.49 olurken, farklar 1,5 Boy - 2,5 Boy - 1 Boy - 1 Boy şeklinde sonuçlandı.

Yarışın ardından Şeref Tribünü'nde düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibi Erkan Gürçağan'a kupasını Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Can N. Güven takdim etti.

K. Sahir Kurutluoğlu

 

1910 yılında Çanakkale’de doğan Kemal Sahir Kurutluoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bafra ve Uzunköprü Cumhuriyet Savcılığı, Yargıtay Cumhuriyet Savcı Yardımcılığı görevlerinde bulunan Kurutluoğlu, serbest avukatlık da yaptı. 1946 yılında 8. Dönem Kırşehir Milletvekilli olarak parlamentoya girdi. Kurucu Meclis’te Cumhuriyet Halk Partisi Temsilciliği ve Cumhuriyet Senatosu Üyeliği yapan Kemal Sahir Kurutluoğlu, 1961 - 1962 yıllarında Basın Yayın ve Turizm Bakanı, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı olarak görev yaptı. 1962 yılında Türkiye Jokey Kulübü Asli Üyesi seçilen Kurutluoğlu, 1962 - 1966 yıllarında Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev aldı. 1992 yılında aramızdan ayrılan değerli siyaset adamı ve eski başkanlarımızdan Kemal Sahir Kurutluoğlu'nu, anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz