30 Ekim Cumartesi günü merhum Necip Fazıl Kısakürek adına koşulan yarış (G3/DHT) 75. Yıl Ankara Hipodromunda saat 17.00'de start aldı. Ankara sezonunun 83. yarış gününde, 3 yaşlı safkan Arap taylarının boy gösterdiği bu mücadele, 1600 metre mesafe üzerinden çim pistte koşuldu.

30 Ekim Cumartesi günü Ankara 75.Yıl Hipodromu'nda 1600 metre çim pistte yapılan G3 Fazıl Kısakürek Koşusu'na 3 Yaşlı 7 Arap tayı katılım gösterdi. Start ile birlikte koşunun liderliğini BİLİRHAN aldı ATEŞALAN ikinci ve DENİZ ŞÖVALYESİ üçüncü şeklinde koşunun temposu G3 koşusuna göre gitmedi. Sanki Handikap atları koşuyorlarmış gibi devam etti. (2022 yılında YARIŞ ATI İZLEME SİSTEMİNİ ile bu koşunun temoplarını takip edeceksiniz 10 Hipodromumuzda bu sistem tamamı Türkler tarafından yapılması alt yapısı ve bakımı Türkler tarafından yapılacaktır) Son 900 geçilirken koşunun lıderliğini yapan BİLİRHAN'ın bir boy gerisinden dışından gelen DENİZ ŞÖVALYESI son viraj dönüldükten sonra BİLİRHAN'ın dışına kolay tempoda gelmesi son 300'den sonra lıderliğini alıp 3 boy fark 1.46.65 derecesi jokeyi G.Kocakaya ile Fazıl Kısakürek koşusunu kazandı son 800:0.52.80 oldu. DENİZ ŞÖVALYESI, 2.10.2021 tarihinde Ankara G1 1600 metre çim pistte Hatay Koşusu'nda 5. oldu. 17.10.2021 İstanbul 1400 metre sentetik pistte G1 koşusunda ikinci oldu. 30.10 2021 tarihinde Ankara 1600 metre çim pistte G3 koşusunda 3 boy farkla koşuyu 1.46.65 ile koşuyu kazandı. 28 günde Ankara İstanbul gidiş dönüş seyahati de yaparak iki G1 ve G3 koşusu koşarak G3 koşusunu DENİZ ŞÖVALYESİ göz doldurdu gibi görünmesine rağmen 3 yaşlı ilerde umut vadeden taylarımız çok koşturulmaktan yorgun düşüyorlar. DENİZ ŞÖVALYESI şu ana kadar 11'inci yarışını koşmuş 1.46.65 derecesi aynı gün 5.koşu SUKAYA Handıkap yarışında 60 kg 1.46.75 ile koşuyu kazanıyor DENİZ ŞÖVALYESİ'nden 3 kg fazla koşması aradaki 10 salise eriyip 5 salise daha iyi istatistiklere göre derece SUKAYA yapması diğer koşuyu ikinci bitiren SİLAHLI bekleme yarışı yaparak gelmesi 1.47.12 derecesi 3.4.5 koşuyu bitiren taylar daha kötü dereceler yapması senelerce Şerafettin Gedik ve biz Yarış Dünyası dergisinde ve www.liderform.com.tr'de defalarca Amerika, Fransa, Joponya, İngiltere, Hong Kong gibi bir bilgisayar sistemi ile program yapılarak bu sistemi takip etmesi için program komitesi personelleri yeştirilerek her yıl bu koşular dama taşı gibi yerleri değiştirilmesi sistem ve çağ olarak çok gerideyiz. Bir 3 yaşlı tay, 28 günde iki GR1 ve G3 koşusu koşuyorsa bu milli servetimizinde bir kaybıdır. Bu dama taşı sistemi program komitesi yıllık at yarışı sistemi ile ülkemize süper aygirlar ve damızlık kısraklarda gelse kimse yurt dışında yarış koşmayı düşünmez derecelerimiz rekor olmaz Gazi de 1996 BOLD PİLOT 2,26,22 Türkiye Jokey Kulübü koşusu 1989 BANKOCU 2.26.52 dereceleri konuşuruz kararı TJK, YKK, ve Atçılık dernekleri toplantılar yaparak bu projeyi hayata artık geçirmemiz gerekir yıllık yarış takvimi program hazırlamakta at Yarışlarında dünyanın çok gerisindeyiz.

2021 yılı Necip Fazıl Kısakürek Koşusu'nu, Abdullah Balku'nun sahibi olduğu Deniz Şövalyesi (Gelibolu - Manita / Berksoy) jokeyi Gökhan Kocakaya idaresinde 1.46.65'lik dereceyle kazandı. Aydın Engin yetiştirmesi, Adem Güven'in antrenörlüğünü üstlendiği al erkek tayın bu birinciliği kariyerinin ilk Grup koşu zaferi olurken, toplamda ikinci galibiyeti olarak kayıtlara geçti.

7 safkanın katılım gösterdiği bu mücadelede Halis Karataş ile start alan Silahlı (Silah - Bilensoy / Bilgin) ikincilik elde ederken, Canmete (Tamerinoğlu - Nenehatun / Bodrum) jokeyi Özcan Yıldırım idaresinde pistten üçüncü olarak ayrıldı. Akın Sözen ile heyecan dolu bu yarışa katılan Bilirhan (Turbo - Gardenya / Bilgin) dördüncü sırada kendisine yer bulurken, Tarsus Şelalesi (Heves - Bernasultan / Yalaz) jokeyi Ahmet Çelik idaresinde beşinci oldu. Koşuda farklar ise 3 Boy - 1 Boy - 7 Boy - 4 Boy şeklinde oluştu.

Yarışın ardından düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibi adına antrenör Adem Güven'e kupasını Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Adalı takdim etti.

Törene Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı İhsan Selim Baydaş, Türkiye Jokey Kulübü Genel Sekreteri Ahmet Özbelge ve Asli Üyesi Armağan Turhan da katıldı.

Necip Fazıl Kısakürek

26 Mayıs 1905 tarihinde İstanbul’da doğan Necip Fazıl Kısakürek, ilk ve orta öğrenimini Fransız ve Amerikan Kolejleri ile Bahriye Mektebi’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Ardından Fransa’da Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde eğitimine devam etti. Türkiye’ye dönükten sonra Robert Koleji, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Devlet Konservatuarı, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. İlk şiirini 17 yaşında yazan Necip Fazıl Kısakürek’in, fıkra, makale ve çeşitli yazıları Yeni İstanbul, Son Posta, Babıalide Sabah, Bugün, Milli Gazete, Hergün ve Tercüman gazetelerinde yayımlandı. “İman ve İslam Atlası” adlı eseriyle, 1980 yılında Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü’nü, 1981 yılında Kültür Vakfı Armağanı’nı, 1982 yılında ise Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü’nü aldı. Ayrıca, Türk Edebiyatı Vakfı tarafından 1980 yılında takdim edilen beratla “Sultan-üş Şuara” (Şairlerin Sultanı) unvanını aldı. Gerçek bir at tutkunu olan Necip Fazıl Kısakürek, 1957 yılında “At’a Senfoni” isimli eserini yazdı. Bu eserinde, tarihi, felsefesi ve bütün estetiğiyle bir kahramanlık sembolü olan At'ı anlattı. 1957 yılında sahibi olduğu Sevgim isimli safkanla atçılık da yapan Necip Fazıl Kısakürek, 1983 yılında vefat etti. Anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle Türk şair, düşünür, romancı ve oyun yazarı Necip Fazıl Kısakürek’i saygı ve rahmetle anıyoruz.