Hitit veya Eti, M.Ö. 2000’lerden 1100’lere kadar Anadolu’da etkisini devam ettirmiş ve devlet kurmuş önemli uygarlıklardan biridir. Başkentleri, günümüzde Ankara ve Çorum illerinin bir kısmını kapsayan Hattuşaş’tır. Antik kalıntıları bugün UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasları listesinde yer almaktadır. Üzerinde yaşadığımız toprakların tarihinde önemli bir yeri bulunan Hitit Medeniyeti adına bu yıl 12’ncisi düzenlenen koşu, 13 Kasım Cumartesi günü 75. Yıl Ankara Hipodromu’nda gerçekleştirildi.

13 Kasım Cumartesi günü Ankara 75.Yıl Hipodromu'nda 1200 metre çim pistte (Çim pist ölçümü 3.4 Biraz yumuşak) yapılan 2 Yaşlı İngiliz taylarına ait A-3 Hitit Koşusu'na 6 safkan katılım gösterdi. Start ile birlikte koşunun liderliğini PANAGEA alarak bariyer dibinden koşuyu forse etti. 1 boy gerisinden GÖKDENİZİM koşuyu takip etti. Bariyer dibinden üçünçü ZORRO olurken bunun 3 boy gerisinden beşinci durumda MYSTIC POWER şeklinde son 800 geçildi. Son viraj dönülürken kolay tempoda ön tarafta giden PANAGEA'nın dışından teşvikle gelen GÖKDENİZİM şeklinde son viraj dönüldükten sonra pisti hafif ortalıyan PANAGEA farkı son 500'de bir anda 2 boya çıkarması barıyer dibinden son viraji kolay tempoda üçüncü dönen ZORRO son 400'de PANAGEA'nın içinden gelip lıderliğini alacağı anda viraj dönülürken bir atın gireceği kadar kulvarı açan Akın Sözen içinden gelen ZORRO'yu farkedince PANAGEA barıyer dibine bir anda gırmesi ZORRO'nun binicisi girip çıksa % 100 koşuyu kazanırdı. Kulvar kapanınca ZORRO'nın binicisi Kadir Tokaçoğlu atını tutmak zorunda kalıp PANAGEA' nın dışına çıkması zaman ve aksiyon kaybı yaşayıp baş farkıyla koşuyu ikinci bitirdi. Jokeylerimız son viraj dönülürkan barıyer dibini önce açıp rakibi gelince kapatmasına dolayı Yalçın Akağaç ve Samet Erkuş artık mesleklerini icra edemiyorlar. Yarışçılığımızın başka birimlerinde çalışıyorlar. Bir sürede bu kazalarda köprücük kemiği kırılmalar yaşanıyor. Komiser kurulu artık bu olaylara sözlü uyarı bile yapmıyor göz alışkanlığı olmuş. Bekleme yarışı yapan MYSTIC POWER, son 200 den sonra nefesleri kesen koşuda baş boyun farkıyla koşuyu PANAGEA üç koşu üst üste kazanırken baş farkı 1.11.03 derecesi jokeyi Akın Sözen ile kazanıp son 800: 0.46.24 oldu. Koşuyu ZORRO ikinci bitirirken iki koşu geçilmeyen bu koşuyu geçilen sayılmasına rağmen koşuyu kazanan safkan kadar başarılı koşmuştur. MYSTIC POWER, son metrelerde kuvvetli atakları ile dikkatleri çekmesi ile son 3 yarışında Grup 2, A3, A2 koşması mesafe uzadıkça daha farklı koşacaktır.

Ankara yarış sezonunun son gününde yapılan A3 koşu, 2 yaşlı İngilizlere mahsus olarak 1200 metre çim pistte koşuldu. 6 safkanın start aldığı mücadeleyi Kamil Kahyaoğlu’nun al erkek tayı Panagea (Banknote - Texas Rush / Wild Rush) Akın Sözen idaresinde beyaz bayrak ayna yaparak kazandı. Engin Bekiroğulları tarafından antrene edilen safkan, Okawango (Şartlı-1) ve Tünkut (KV-6) Koşularının ardından üçüncü startında da geçilmezliğini sürdürdü.

Sonlarda dıştan yaptıkları ataklarla Panagea’yı zorlayan taylardan Zorro (Torok - Barbie Baby / Sri Pekan) Kadir Tokaçoğlu ile ikinciliğe yerleşirken, Mystic Power (Deha - Glamour / Kaneko) da Ahmet Çelik’le üçüncü oldu. Onların ardında ise Star Of Odessa (Native Khan - Balerina / Mountain Cat) Müslüm Çelik’le dördüncülükte, Gökdenizim (Mendip - Beren Sultan / Artie Schiller) de Ayhan Kurşun’la beşincilikte yer aldı.

Kazanan Panagea için bitiriş derecesi 1.11.03, yarıştaki farklar ise Baş - Boyun - 9 Boy - Boyun olarak kayıtlara geçti.