1960 yılında Türkiye Jokey Kulübü Asli Üyesi seçilen, 1978 yılında ise aramızdan ayrılan Basri Çifkurt adına düzenlenen koşu, 11 Aralık Cumartesi akşamı İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda gerçekleşti.2 yaşlı İngiliz taylarının boy gösterdiği koşu, 1300 metre mesafe üzerinden sentetik pistte gerçekleştirildi.

 

 

 

11 Aralık Cumartesi günü İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda 1300 metre sentetik pistte yapılan, 2 Yaşlı İngiliz taylarına ait KV-9 Basri Çiftkurt Koşusu'na 6 safkan katılım gösterdi. Starla birlikte koşunun liderliğini CAFER BEY start aldı. 1 boy gerisinde KATSU sıralaması TEMURKHAN barıyer dibinden kolay tempoda dördücü durumda gitti. Son viraj dönülürken ilk 400/0.25.25 - 600/0.37.28 ile geçilip son 400'den sonra koşunun temposu arttı. Bu metrelerde CAFER BEY lıderliğini korudu. KATSU barıyer dibi avantajını çok iyi değerlendirip CAFER BEY bir boy gerisine kolay tempoda gelmesi ilk 800/0.48.07 ile  geçilirken son 300'de TEMURKHAN beşinci sonuncu durumda olması CAFER BEY ile 3 boy KATSU ile 2 boy fark olması son 100 den sonra Halis Karataş tereyağdan kıl çeker gibi KATSU ile birlikte bütünleşerek CAFER BEY'den lıderliğini alıp 2.5 boy fark 1.17.63'lük derecesi ile kazanırken, son 800:0.46.05 oldu. CAFER BEY ikinci TEMURKHAN binicisi Gökhan Kocakaya tempo hatasından dolayı farklı sonuç alabileceği koşudan üçünçü ayrıldı. İlk yarışında daha farklı koşacak dikkat diyoruz.

 

2021 yılı Basri Çifkurt Koşusu'nu (KV-9), Mehmet Emin Ekenler'in sahibi, Kasım Ercan Ekenler'in yetiştiricisi olduğu, Tarkan Şit tarafından antrene edilen doru erkek tay Katsu (Kaneko - Anatolian Sun / Cuvee) jokeyi Halis Karataş idaresinde kazandı.

5 safkanın birincilik mücadelesi verdiği koşuda ikinciliği, kır safkan Cafer Bey (Amerikalı - Akbalıklı SIla / Star Grey) elde ederken, Temurkhan (Three Valleys - Dea Gaia / Duke of Marmalade) üçüncü, Gray Pirate (Güngör Baba - Mercankız / Ocean Crest) dördüncü ve Çakırlar (Victory Gallop - Lamos / River Special) isimli tay da beşinci olarak koşuyu tamamladı.

Koşunun galibi Katsu için bitiriş derecesi  1.17.63 olurken, farklar 2,5 Boy - 1 Boy - 6 Boy - Boyun şeklinde sonuçlandı.

Yarışın ardından düzenlenen törende, koşuyu kazanan atın sahibi adına Sebati Duman'a kupasını, TJK Yönetim Kurulu Üyesi Gülnur Gülerce verdi.

Basri Çifkurt

1927 yılında Eskişehir'de doğan Basri Çifkurt, Galatasaray Lisesi’nde eğitimini tamamladı. Ardından Amerika’da bulunan North Western Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Basri Çifkurt, aile şirketleri Çifkurt A. Ş.'de iş hayatına başladı. İngiltere'den ithal ettiği safkanlarla yetiştiricilik yaptı ve yetiştirdiği İpek I isimli safkanı ile 1959 yılında Ankara Koşusu'nu kazandı. 1960 yılında Türkiye Jokey Kulübü Asli üyesi seçildi. 1978 yılında aramızdan ayrılan Basri Çifkurt’u anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.