Güzel bir soyağacı oluşturduk ve bu noktaya gelmek bizi çok gururlandırıyor!

 

Dubai'de Türk at yetiştiriciliğini dünya sahnesinde temsil eden Burgas!

"Yarışırken işini biliyor ve o an elinde ne varsa bize veriyor."

Authorized ve Daredevil gibi akıllı aygırlar zekice satın alınarak Türk yarışlarına daha geniş soy stoğu kazandırılıyor ve Türk yarışçılığı, yarış dünyasında saygı kazanıyor.

Ülkenin önde gelen at yetiştiricilerinden biri, cumartesi günü seçkin uluslararası bir organizasyon olan Longines Dubai Sheema Classic'te, başarıyla yetiştirdikleri Burgas'ı koşturarak bunu daha da ileriye taşımayı umuyor.

 

İstanbul'un imza yarışı olan Gazi Derbisi'nin galibi Burgas, Türk at mühendisliği öncüsü Fedai Kahraman'ın operasyonunun gururudur. 

Türkiye dışındaki ilk yarışında, geçen ay Dubai Millenium Stakes'de, Royal Fleet'in arkasında cesaret verici bir dördüncülük elde etti. Godolphin's Breeders Cup galibi Yibir ve Japon yarışmacılardan oluşan süslü bir filo cumartesi günü onu bekliyor olsa da, 100-1 civarındaki oranını ardında bırakabilir.

 

Kahraman'ın damızlık müdürü Kadir Kıygır kesinlikle öyle olacağını umuyor!

"O, Türkiye'de üç tane 1. Sınıf yarışı kazanan, üç yaşında bir şampiyon" diyor. "O çok rekabetçi bir at ve burada olmayı hak ediyor, gerçekten uluslararası alanda iyi bir at olup olmadığını görmek için sınırlarını test etmek istiyoruz." diye ekledi.

"İlk koştuğunda bize ilk büyük hedefimiz olan Sheema Classic için iyi bir işaret verdi ve bu cumartesi bir şansı var. Birinci, ikinci veya üçüncü olursa onunla Fransa'da veya İngiltere'de yarışmak isteriz. Planımız bu." dedi.

Türkiye’nin güneyinde bulunan Kahraman Stud'un yetiştirdiği Burgas'ın babası Kind David'dir. Mike Maker için 2012'de 1. Sınıf Jamaika Handikap Birincisi olmuştu, ondan sonra birkaç basamak geriledi ve Eski Indiana Grand olan Horseshoe Indianapolis'te satın alındı.

Kıygır, "Birkaç yıl önce onu almak istedik, onlara bir teklifte bulunduk ama sahibi satmadı" diye anlatıyor ve "Daha sonra bir satış yarışındaydı, onu gördük ve satın aldık." diyor.

Kıygır; "ABD'deki şirketimiz adına bir yarış yaptı, sonra onu Türkiye'ye getirdik ve 2017'de başarılı bir soy üretmek için onu damızlık olarak kullandık."

Burgas'ın öz kız kardeşi WMurcott eve koşarken, Cumartesi aile için büyük bir gün olacak. Üçüncü denemesinde Maiden'da ilk çıkışını yapmaya çalışıyor.

"En iyi soy ağacımız değildi, Burgas bizim için biraz sürpriz oldu ama King David'e inanıyoruz” diyor Kıygır. "O HatTrick'ten, yani Sunday Silence’dan ve Halo'dan. Biz bu soy ağacının Türkiye'de çok iyi çalıştığına inanıyoruz" diye ekliyor.

Burgas onun en iyi atı, şu an 50'ye yakın atı var ve dahası geliyor. "Şimdi üçüncü neslimiz var, Türkiye yarışlarında öne çıkabileceğimize dair büyük umutlarımız var ve sonrasında Avrupa yarışlarına da gideceğiz." diye belirtiyorlar.

Bu soy ağacını biz oluşturduk ve bu, buraya yarışmak için gelmiş olmaktan gurur duymamızı sağlıyor. O büyük bir at değil ama gerçekten büyük bir kalbi var. Yarışırken işini biliyor ve o anda elinde ne varsa bize veriyor.

 

Kahraman, birkaç yıl önce Meydan'daki Cape Verdi'yi dördüncü bitiren kısrağı Peri Lina ile daha önce Dubai koşucularıyla yarışmıştı. Çiftlikte birkaç aygır ile birlikte, son zamanlarda Arqana'dan satın aldığı yarım düzine de dahil olmak üzere yaklaşık 60 damızlık kısrağı var ve ülkenin farklı yerlerinde dört eğitmenden ve 44 attan oluşan dizisi var. O, alanında Türkiye'nin en büyükleri arasında.

Ayın başlarında listelenen Al Bastakiya'da büyük oranlarda Türk soyu olan Final Dance tarafından elde edilen saygın dördüncülüğü not eden Kıygır, daha büyük bir spot ışığına adım atmak için daha pek çok şeyin olabileceğine inanıyor.

"Türkiye Jokey Kulübü aygırlarımıza iyi bir yatırım yaptı" diyor. "Bizim Epaulette, Daredevil, Super Saver, Authorized isimli atlarımız var. Bunlar iyi aygırlardır ve önümüzdeki birkaç yıl içinde uluslararası yarışlarda bizi daha da yukarıya taşıyacaklarına inanıyoruz." dedi.

 

Kaynak: racingpost.com