Hayatında 5 yarış koştu, Bursa, Ankara, İstanbul ve İzmir'de farlı bir safkan olduğu tescillendi

27 Mart Pazar günü İzmir Şirinyer Hipodromu'nda yapılan Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu koşusunda. Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu 1950 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından ülke Yarışçılığının sorunlarını çözüm olacak bir Jokey Kulübü kurmak için görevlendirildi. Karaosmanoğlu'nun Başkanlığında yapılan hazırlık çalışmalarının ardından, Nejat Evliyazade, sait Akson, Saim Önhon, ve Halim Sait Türkan tarafından 1950 yılında Türkiye Jokey Kulübü kuruldu. Lütfü Karaosmanoğlu ilk başkan oldu bu görevi 1956 yılına kadar sürdürdü. G-3, 3.Yaşlı İngiliz 1700 metre çim pistte 11 safkan start aldı. Startla birlikte koşunun lıderliğini ısrar ederek EDWARD aldı İZMİT ASLANI ikinci BOJACK üçünçü şeklinde geçilirken son 800'de 7. durumda kolay tempoda ZORRO koşuyu takip etmesi H.Karataş santim santim koşarak son vıraji pistti ortalıyarak 9. dönmesi son 400 de sonrada trafik sorunu biraz yaşaması safkanların dışında ZORRO son 200 den sonra yapmış olduğu müthış sprinti son 100 den sonra lıderliğini alıp fazla zorlanmadan 4 boy fark fazla zorlanmadan kazanma başarısı gösterirken 1.47.12 derecesi jokeyi Halis Karataş ile bütünleşerek kazandı. Son 800;047.12 derecesi. Hayatında değişik şehirlerde Kadir Tokaçoğlu 4 kez safkana bindi iki birincilik, iki kez ikinci oldu. Bir kez İstanbul sentetik pistte ikinci olan safkan çim pistte güçlü bir safkan olup çim pistte mesafe uzadıkça daha farklı koşacak olması farklı bir kumaş olma yolunda görüldü. İlk G3 koşusunuda kazandı. ZORRO'nun kazanmasına katkı yapanları tebrik ederiz.

Yarışın ardından düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibi adına Serkan Yıldızhan'a kupasını Selçuk Karaosmanoğlu verdi.

Törene TJK Genel Sekreteri Ahmet Özbelge, TJK Asli Üyesi Zekeriya Aydın ile Dr. A. Serdar Pedükcoşkun, İzmir Hipodrom Müdürü Cenk İşkara ve davetliler de katıldı.

 

Manisa'nın önemli ailelerinden birine mensup olan Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu, 1900 yılında Manisa'da doğdu. 1921 yılında, İstanbul Halkalı Yüksek Ziraat Okulu'ndan mezun oldu. Yüksek Ziraat Mühendisi olarak iş hayatına adım attı. Edebiyat ile de ilgilenen Karaosmanoğlu’nun hikâye, sohbet ve eleştiri türünde kaleme aldığı yazıları Dergâh, Yeni Mecmua, Resimli Gazete, Son Telgraf gibi dönemin önemli gazetelerinde yayımlandı. 1946 yılında çok partili siyasi dönemin başlaması ile birlikte Demokrat Parti’nin idare kuruluna girdi ve partinin kuruluş çalışmalarında önemli rol oynadı. 1950 yılında Demokrat Parti’den Manisa Milletvekili seçilen Karaosmanoğlu, Devlet Bakanı olarak görev yaptı. 1951 yılında ise İçişleri Bakanı olarak atandı. Uzun yıllar tarımla ve at yetiştiriciliği ile uğraşan Karaosmanoğlu, 1950 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından ülke yarışçılığının sorunlarına çözüm olacak bir jokey kulüp kurmak için görevlendirildi. Karaosmanoğlu’nun başkanlığında yapılan hazırlık çalışmalarının ardından, Nejat Evliyazade, Sait Akson, Saim Önhon ve Halim Sait Türkhan tarafından Ankara’da 1950 yılında Türkiye Jokey Kulübü kuruldu. Kulübün ilk başkanı olarak bu görevini 1956 yılına kadar sürdürdü. Hayatının son yıllarını Manisa Salihli'de bulunan çiftliğinde geçirdi. 1978 yılında aramızdan ayrılan değerli devlet adamı, TJK kurucu üyesi ve ilk başkanı Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu'nu, anısına düzenlenen koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.