Taiba, Santa Anita Derby Galibiyetiyle Şok Etkisi Yarattı

Antrenör Tim Yakteen, Kentucky Derbisine bazı safkanları hazırlamak için bir şöhretli bir antrenörünün yerini aldı, bu yüzden kariyeri açısından kritik bir noktadaydı. Şayet bunu başaramasaydı, gözler bir önceki antrenör Bob Baffert'e çevrilecek ve Tim Yakteen gözden düşecekti. Başarısızlık halinde, bu başarısızlığın baş sorumlusu olacaktı. Cumartesi günü 750.000 $'lık Santa Anita Derbisinde yaşananlar, antrenör Tim Yakteen'i bile büyük bir şaşkınlık içinde bıraktı ve çok az kişi bu sarsıcı galibiyeti tahmin edebilmişti.

Taiba, kariyerinin ikinci başlangıcını yaptı. 1800 metre kum pistte gerçekleştirilen yarışın esas mücadelesinin Lewis Stakes'in galibi Messier ile San Felipe Stakes'in galibi Forbidden Kingdom arasında olacağı düşünülüyordu. Yarış gerçekten de öngörüldüğü şekilde başladı. Forbidden Kingdom liderliği aldı ve hemen dışından Messier onu takip etti. Viraja dış kulvardan giren Messier farkı kapatmaya başladı ve dönüşün ortasına kadar ikili mücadele sürdü. Koşunun favorisi olan Forbidden Kingdom hızını kaybetmeye başlayınca Messier’in yarışı kazanacağı düşünüldü fakat tam o esnada üçüncü sırada onları sessizce takip eden Taiba sahneye çıktı ve kazanmak için yeterince iyi olduğunu ispatladı. Yarışın sonuna kadar Messier ile mücadele etti ve son adımlarda onu alt etti. Taiba'nın temposu: ilk 400/0:22.75 - 800/0:46.70 - 1200/1:10.97 - 1600/1:35.86 - Finiş: 1:48.46

Antrenör Tim Yakteen yarış sonunda Taiba’nın başarısını “Az önce başardığı şeyi kelimelerle ifade etmek çok zor. İstisnai, kesinlikle istisnai bir şey! Yetenekli değilseniz, onun seviyesinde göremezsiniz.” sözleriyle ifade etti.

 

Desert Dawn, Anita Oaks’da Adare Manor’ı Üzdü

Desert Dawn, 6 Mart Santa Ysabel Stakes'te (G3) dördüncü sırada yer aldı ve Ağustos 2021'de bir(ilk) galibiyet aldı, ancak Cumartesi günkü galibiyetiyle 6 Mayıs’da koşulacak olan Longines Kentucky Oaks (G1) biletini söküp almayı başardı.

Desert Dawn galibiyetiyle yarış severleri büyük bir şaşkınlık içinde bıraktı. 1700 metre kum pistte gerçekleştirilen mücadelede 14-1'lik oranıyla kazanma ihtimali oldukça düşük olan Desert Dawn, Cumartesi günü 400.000 $ ödüllü Santa Anita Oaks'da yarışın favorisi Adare Manor’u yarışın sonuna kadar kararlı mücadelesiyle hırpalayarak galip geldi. 300'den sonra dış kulvarda Desert Dawn içinde Adare Manor başa baş birincilik mücadelesiyle nefesleri kestiler. Yarışı baş farkıyla Desert Dawn, jokeyi Umberto Rispoli ile kazandı. Koşunun temposu: 400/0:23.05 -800/0:46.46 - 1200/1:10.56 -1600/1:36.76 - Finiş 1:43.50. Desert Dawn bu galibiyetiyle 6 Mayıs’da koşulacak olan Longines Kentucky Oaks’da (G1) yer almaya hak kazandı.

Desert Dawn’ın jokeyi Umberto Rispoli yarışın ardından Desert Dawn için şu sözleri sarfetti; “Bu at üzerinde çalışıyorum. Bu kısrağın geçen yıla göre daha iyi olduğunu biliyordum.Son bir yarışa daha ihtiyacımız olduğunu biliyordum ve potansiyel performansının, sergilediği performanstan daha yüksek olduğuna inanıyordum. Sadece onu dışarı çıkarmak istedim ve hızlanmanın onun için gerçekten iyi olacağını biliyordum. Öyle de oldu. Pistin her adımında savaştı ve bana Santa Anita Oaks'ı verdi ve şimdi sıra Kentucky'de!”

 

Santa Anita Yarışlarından Renkli Anlar