The New York Times gazetesinde çıkan makale sonrası son iki gündür Amerikan yarışçılığı JUSTIFY'ın Triple Crown'ın üzerine tartışmalar yapıyor.

Kaliforniya At Yarışı Kurulu Başkanı Chuck Winner geçtiğimiz Perşembe günü, içerisinde Amerika'nın son Triple Crown'ını yapmış JUSTIFY'ın da bulunduğu altı safkanın pozitif çıkan test sonuçları hakkında bir bildiri yayınladı.

Beş yıldır bu görevi sürdüren kişi başkan Winner, yapmış olduğu açıklamada JUSTIFY'ın (Gr-1) Santa Anita Derby koşu birinciliği sonrası alınan testlerinde istenmeyen madde olarak SCOPOLAMINE maddesinin istisnayi sınırdan fazla kullanılmış olduğu, başka dört antrenöre ait atlardan'da alınan testlerde aynı maddenin sınırı aşarak kullanılmış olduğunun anlaşılmış olduğunu açıkladı. Bu yedi safkanın isimlerine yer verilmeden (JUSTIFY'ın ki hariç onu The New York Times gazetesi bulup çıkardı)

Kaliforniya At Yarışı Kurulu tarafından dava veya araştırmaya gerek duymadan dosyanın kapatıldığı söylendi.

Dosyanın açılmama sebebi olarak ise; Kaliforniya At Yarışları Kurulunun Testleri yapan başkan ve kıdemli personelin yaptığı araştırmada dört farklı ahırdan aldıkları örnekte SCOPOLAMINE maddesine kullandıkları ot yeminin içerisinde rastlandığını bildirgede yazıldığı söylendi.

Hatırlanacağı üzere 9 Haziran 2018 günü koşulan 150. Belmont Stakes koşusunu kazanan JUSTIFY, Amerikan yarış tarihinin on üçüncü Triple Crownı'nı yapmış daha sonra koş(a)mayarak 60 milyon dolar bedelle Dünya yarışçılığının imparatoru Coolmore tarafından satın alınmıştı. 2019 yılında 150,000 dolardan aşım yapan ve günümüzde Avustralya'da aşımlarına devam eden JUSTIFY kendisi için ödenen bedeli Kuzey Yarımküre'nin 2019 aşım sezonunda beş ay içerisinde çıkarmıştır.

New York Times'da çıkan habere göre JUSTIFY'ın ünlü antrenörü Bob Baffert'a test sonuçu 26 Nisan 2018 günü bildirilmişti. Bob Baffert hakkı olduğu için testin diğer numunesinin onaylı bir başka labaratuvara gönderilmesini istedi. İkinci numune 01 Mayıs 2018 günü gönderildi sonuç 08 Mayıs 2018 günü geldi. JUSTIFY (Gr-1) Santa Anita Derby koşusunda SCOPOLAMINE maddesi kullandığı netleşti.Bunu yalnızca Bob Baffert ve Kaliforniya At Yarışı Kurulu biliyordu. Bu sonuç sonrası Kaliforniya At Yarışı Kurulu hemen bir dava açmalıydı. Fakat ne bir dava açıldı ne de konu basına sızdırıldı. Hiç bir şey olmamış gibi dosya kapandı.

Bu zaman içerisinde JUSTIFY, hem Kentucky eyaletinde Churchill Downs'da, hem Maryland eyaletinde Pimlico Hipodromunda hem de New York eyaletindeki Belmont Park'ta koşarak kazandığı koşularda alınan testlerle ilgili hiç bir olumsuz maddeye rastlanmadı.

Fakat JUSTIFY'ın (Gr-1) Kentucky Derby koşusu koşabilmesi için gerekli puanı aldığı koşuda kullandığı istenmeyen madde sebebiyle şimdi Amerikan yarışçılığı JUSTIFY'ın durumunun ne olacağını bekliyor.

Kadir KIYGIR