2020 aşım sezonundan itibaren yetiştiricilerimize hizmet vermek üzere, Türkiye Jokey Kulübü tarafından satın alınan birbirinden başarılı 2 aygır ülkemize geliyor.

İthalat işlemleri sürmekte olan  Grup 1 galibi Bodemeister ile 2007 yılı G1 Epsom Derby’den zaferle ayrılan Authorized 2020 yılında Türkiye’de aşımlara başlayacak.

Authorized, Sheikh Maktoum’un sahibi olduğu Darley Harasından, Bodemeister ise ABD’nin en önemli haralarından biri olan Winstar Farm’dan satın alındı.

AUTHORIZED(Montjeu – Funsie / Saumarez)

null

14 Şubat 2004 tarihinde doğan Authorized’ın babası; kendisi ve birçok yavrusu G1 koşu galibi olan Montjeu, annesi ise Saumarez’in start almamış kızı Funsie’dir.

2006 yılında kariyerine İngiltere’de başlayan Authorized, ikinci startında G1 Racing Post Trophy’i kazanarak Maiden’a veda etmiştir. 2007 yılında 3 yaşlılık sezonunu G2 Dante Stakes galibiyetiyle açan safkan, akabinde İngiliz yarışçılığının derbisi G1 Epsom Derby’i 5 boy farkla kazanmayı başarmıştır. Aynı yıl yaşça büyük rakipleriyle start aldığı G1 Juddmonte International Stakes’ten de zaferle ayrılan ve “Şampiyon 3 Yaşlı Tay” seçilen Authorized, kariyerini 7 koşuda 4 birincilik, 1 ikincilik ve 1 üçüncülük ile tamamlamıştır.

2008 yılında Britanya’da aşımlara başlayan, 2009’da İrlanda’da yetiştiriciliğe hizmet veren ve 2014 yılından bu yana Fransa’da aşım yapan Authorized’ın temsilcilerinden Hartnell; G1 BMW Stakes, G1 Turnbull Stakes, G1 CF Orr Stakes ve G1 Epsom Handicap’tan zaferle ayrılmış olup, safkanın kariyer kazancı 7 Milyon Dolar’a yaklaşmıştır. Ayrıca ülkemizde 2013 yılı G2 Uluslararası Boğaziçi Koşusu’ndan ikincilikle ayrılan G1 koşu galibi Ambivalent ile diğer G1 koşu galipleri Pounamu, Complacent ve Seal of Approval, Authorized’ın en başarılı temsilcileri arasındadır.

Dünya genelindeki Grup koşu galipleri arasında Prize Money, Maygrove, Lacy, Rehn’s Nest, Signoff, Daksha, Waking Moment, Sugar Boy, Autor ve Ashrun gibi temsilcileri bulunan Authorized’ın ülkemizde G1 Dişi Tay Deneme ve G1 Çaldıran Koşusu başta olmak üzere birçok Grup koşudan galibiyetle ayrılan Bici Bici ile G2 Mehmet Akif Ersoy, G3 Mimar Sinan ve A3 Preveze Koşusu birincilikleri bulunan Toruk Macto gibi yavruları yer almaktadır.

 

BODEMEISTER(Empire Maker – Untouched Talent / Storm Cat)

28 Nisan 2009 tarihinde doğan Bodemeister’ın babası, hem kendi hem yavruları klasik koşu galibi olan Empire Maker, annesi ise Grup koşu galibi olup, Grup 1 plasesi bulunan Storm Cat kızı Untouched Talent’tır.

2 yaşlılığında start almayan ve kariyerine 3 yaşlılığının başında Santa Anita’da başlayan Bodemeister, 6 koşu süren yarış hayatı kapsamında G1 Arkansas Derby’de 9.5 boy farkla galibiyete ulaşmış ve akabinde Triple Crown’ın ilk iki ayağını oluşturan G1 Kentucky Derby ve G1 Preakness Stakes’ten ise ikincilikle ayrılmıştır.

2013 yılında WinStar Harası’nda aşımlara başlayan Bodemeister, 2014 yılında doğan ilk jenerasyon yavruları arasında 2017 yılı G1 Kentucky Derby galibi olan Always Dreaming’i vermiştir. Bodemeister, aynı yıl G2 ve G3 koşu galipleri olup, daha sonra iki G1 koşudan üçüncülükle ayrılan American Anthem ile Stakes koşu galipleri O Dionysus ve Kenda gibi isimlerle birlikte 2017 yılını Kuzey Amerika’da Second-Crop (ikinci jenerasyon tayları start alan) aygırlar arasında zirvede tamamlamıştır.

2018 yılında Bodemeister temsilcilerinden Yuvetsi ve Once On Whiskey, Grup koşu galibiyetlerine ulaşırken 2019 yılında ise yavrularından Bodexpress, 1 Milyon Dolar ikramiyeli G1 Florida Derby’den ikincilikle ayrılmıştır.

2018-2019 yılı Güney Yarım Küre aşım sezonu için Arjantin’de de mekik aygır olarak görev yapan Bodemeister’ın dünya genelinde Ekim ayının ortasına kadar geçen sürede 1’i G1, 3’ü ise Grup koşu birincisi olmak üzere 12 black-type koşu galibi yavrusu bulunmaktadır. Aygırın 200’ün üzerinde temsilcisi 420’yi aşkın koşu kazanmış ve kariyer kazançları 15.5 Milyon Dolar’a yaklaşmıştır.