aponya’da sezonun en önemli koşularından olan ve Grand Prix olarak da bilinen G1 Arima Kinen’in 64.sü bu yıl 22 Aralık Pazar günü Nakayama Hipodromu’nda gerçekleştirildi.

Koşuya katılacak safkanlardan bazılarının yarışseverler tarafından belirlendiği, bu anlamda “All-Star” organizasyonu olma özelliği taşıyan Arima Kinen’i bu yıl U. Carrot Harası’nın sahibi olduğu, Yoshito Yahagi’nin antrenesindeki LYS GRACIEUX (Heart's Cry – Liliside / American Post) isimli kısrak, jokeyi Damian Lane ile kazandı.

Koşuyu izlemek için tıklayınız

2500 metre mesafe üzerinden çim pistte gerçekleştirilen yaklaşık 5.6 Milyon $ ikramiyeli koşuda 3 ve yukarı yaşlı 16 safkan İngiliz atı start aldı. İkinciliği Lys Gracieux’un ekürisi olan SATURNALIA (Lord Kanaloa – Cesario / Special Week) elde ederken, WORLD PREMIERE (Deep Impact – Mandela / Acatenango) üçüncü, FIEREMENT (Deep Impact – Lune d’Or / Green Tune) ise dördüncü oldu.

Kazanan LYS GRACIEUX için koşunun bitiriş derecesi 2.30.50 olurken, farklar 5 Boy-Boyun- -1 ½ Boy şeklinde oluştu.

İlgililerinin açıklamasına göre kariyerinin son startı için piste çıkan 5 yaşındaki kısrak Lys Grecieux, birçok erkek rakibini de geride bıraktığı G1 Arima Kinen ile birlikte 22. startında üst üste 3., toplamda ise 4. Grup 1 zaferine ulaşırken, galibiyet sayısını da 7’ye çıkardı. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında G1 Queen Elizabeth II Cup’tan birincilikle ayrılan kısrak, bu yıl Haziran ayında G1 Takarazuka Kinen’i kazanırken Ekim’de ise Avustralya’da daha önce şampiyon kısrak Winx’in 2015-2018 yılları arası 4 kez üst üste kazanarak rekor kırdığı G1 Cox Plate’in bu yılki galibi olmuştu.

Japan Racing Association (JRA) tarafından yapılan resmi açıklamaya göre 64. Arima Kinen’i yerinde takip etmek üzere 90.374 biletli yarışsever Nakayama Hipodromu’na geldi. Öte yandan G1 Arima Kinen üzerine oynanan bahis miktarı yaklaşık 430 Milyon $ olurken, gün boyu program üzerine oynanan miktar ise 542 Milyon $ olarak kayıtlara geçti.