Merhum at sahibi ve yetiştirici Prof. Dr. Mühendis Raif Durak adına düzenlenen koşu, 30 Haziran Çarşamba günü İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda koşuldu.

4+ yaşlı safkan Arap atlarına mahsus koşu (KV-6/DHÖW), 7 atın katılımıyla 1400 metre mesafe üzerinden sentetik pistte gerçekleştirildi. Startla birlikte koşunun liderliğini ULUBATUR aldı. İkinci BAY EMİR, üçüncü BANGIR BANGIR şeklinde koşunun ilk 400’den sonra tempoyu ULUBATUR arttırıp Ayhan Kurşun, rakiplerine kısa sprint yapma şansı tanımadı. İlk 400/28,46 – 600/41,74 ile geçilip 800’den sonra koşunun temposu artarak son viraj bu sırayla dönüldü. 800/55,04 – 1000/1,08,20 – 1200/1,21,30 oldu. Son 200’den sonra farkı bir anda 4 boya çıkartan ULUBATUR, koşuyu 1,35,79’luk derecesi ve jokeyi Ayhan Kurşun ile 2,5 boy farkla kazanma başarısını gösterirken, son 800: 0,54,02 oldu. İkinci BAY EMİR, üçüncü BANGIR BANGIR olurken ŞENHAN gününde görülmeyip hayal kırıltığı yaratmıştır. TAÇSER, 8 ay tedavi dönemi sonrası hazırlıkları ile koşuyu sonuncu bitirirken, bu yarışı galop niyetine geldi. İlk yarışında çok daha farklı koşacaktır. ULUBATUR’un kazanmasında emeği geçenleri kutlarız.

Z. Mehmet Karakoç’un sahibi olduğu, Anadolu Tarım İşletmeleri yetiştirmesi kır erkek at Ulubatur (Ağa Karaca - Ahucan / Bodrum), jokeyi Ayhan Kurşun ile start aldığı koşuda, ilk metrelerde aldığı liderliği potoya kadar sürdürerek birinciliğe uzandı. Mehmet Taşkıran tarafından antrene edilen 6 yaşındaki safkan, son startında aynı pist ve mesafedeki Şartlı-3 koşuyu kazanma başarısı göstermişti.

Yarışın ikincisi Bay Emir (Kaizbert - Yelhanım / Yelhan) isimli safkan olurken, Bangırbangır (Kaizbert - Yamalı / Palaz) üçüncü, Mavra (Kaizbert - Sibelin Kızı / Haberbatur) dördüncü, Subike (Araslı - Kutbike / Odinhan) de beşinci sırada yer aldı.

Ulubatur’un 1.35.79’luk bitiriş derecesiyle kazandığı koşuda farklar 2,5 Boy - Baş - 3,5 Boy - Baş şeklinde oluştu.

Prof. Dr. Müh. Raif Durak

1929 yılında Adana’da doğan Prof. Raif Durak, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1971 yılına kadar Bayındırlık Bakanlığına bağlı İstanbul Limanlar İnşaat Bölge Müdürlüğü’nde makine ikmal başmühendisi olarak çalıştı. 1971 yılında İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nde doktorasını tamamlayan Durak, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı. 1988 yılında profesör oldu. Üniversitede, Enerji Opsiyonu Başkanlığı, Otomotiv Anabilim Dalı Başkanlığı, Spor Birliği Başkanlığı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Kuruculuğu görevlerini de yürüttü. 1960’lı yıllarda atçılığa başlayan Durak, Altınkız, Altınalp, Altınözü, Altunemir, Altunbey isimli atlarıyla ile önemli yarışlar ve kupalar kazandı. Aynı zamanda Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği Üyesi olan Durak, derneğin dayanışma sandığında da uzun yıllar çalıştı. Genel Sekreterlik görevini yürüttüğü 2000-2001 yıllarında derneğin kurumsallaşması için çalışmalarda bulundu. 2017 yılında aramızdan ayrılan Prof. Dr. Mühendis Raif Durak’ı, anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.