İbrahim Özekici Koşusu'nu ALBERTO binicisi H.Çizik ile bütünleşerek kazandı

Adana'da at yetiştiriciliği ve atçılık sporunun gelişmesine önemli katkılarda bulunan merhum İbrahim Özekici anısına gerçekleştirilen koşu (KV-7), 19 Aralık Pazar akşamı Adana Yeşiloba Hipodromunda koşuldu.

19 Aralık Pazar günü Adana Yeşiloba Hipodromu'nda 1900 metre sulu kum pistte yapılan KV-7 İbrahim Özekici Koşusu'na 7 safkan katılım gösterdi. Start ile birlikte koşunun liderliğini ROYAL AVŞAR aldı, UÇAN FİL 1 boy gerisinde koşunun temposu yüksek olmasına rağmen birbirine yakın giden safkanlar bunların 2 boy gerisinden kolay tempoda giden ALBERTO'nun binicisi Hişman Çizik 62 kg olmasına rağmen son 1000'den sonra ellerini oguşturmaya başlayıp öndeki ROYAL AVŞAR ve UÇAN FİL birbirlerini temizleme mücadelesinde koşuyu kazanacağına Hışman Çizik inanmıştır. Yarış içinde pisttin sulu olmasından dolayı öndeki iki atın arka ayaklarından gelen çamurdan dolayı atın tüm vücudu renk değiştiren safkan çamur ALBERTO olmasına rağmen son viraj dönüldükten sonra iki atın ortasından gelip çıkan safkan son 300'de liderliği alıp farkıda 3 boya çıkartarak son 5 metrede kazanması kesinleşince binicisi enseye basarak İbrahim Özekici Koşusu'nu ALBERTO, 1.5 boy fark 2.03.01 derecesi jokeyi Hişman Çizik ile bütünleşerek koşuyu kazanırken, son 800:53.80 oldu. Son 150'den sonra dış kulvardan kuvvetli gelen WHITE SPEAR üçünçü olması fotaya birinci ikinci olan safkandan daha canlı girmesi ilk yarışında dikkat diyoruz. ALBERTO, hayatında 41 yarış koşan safkan 16 kez birinci oldu kum pistte 31 kez koşmuş olup 12 birincilik elde etti sentetik pistte 9 kere koştu 4 kez kazandı. İstanbul sentetik pistte G3 kazandı. 6 kez KV koşu kazandı. Bu koşuda son günlerin en dikkat çeken binicisi Vedat Abiş, 2021 yılında apranti yarışlarıda dahil WISEMAN'a çok kötü bindi hayatında ilk kez at binen bir aprantinin yapamayacağı hataları start ile birlikte yaptı.

3+ yaşlı 7 safkan İngiliz atının katıldığı mücadeleyi Müthiş Ölçer’in sahibi olduğu, Şemsi Ağırtaş tarafından yetiştirilen 6 yaşındaki Alberto (Dr Fong - Kınalı Yörük / Always A Classic), jokeyi Hışman Çizik idaresinde galibiyetle noktalayan isim oldu. İbrahim Bekiroğulları antrenesindeki al erkek safkan için 1900 metre kum pistte müddet 2.03.01 oldu.

Koşuda ikincilik Royal Avsar (Flower Alley - Seeking Adel / Seeking The Gold) isimli safkanın olurken, White Spear (Victory Gallop - Anatolian Bishop / Red Bishop) üçüncü, Uçan Fil (Kaneko - Orse Gül / Sri Pekan) dördüncü, King Omer (Take Charge Indy - Dance For Dixie / Unaccounted For) de beşinci olarak koşuyu tamamladı. Farklar ise 1 Boy - 1/2 Boy - 1 Boy - 3 Boy şeklinde oluştu.

Yarış sonrası düzenlenen törende, kazanan atın sahibi adına Emin Karataş’a kupasını Prof. Dr. Süleyman Özekici takdim etti.

Şeref Tribünü’ndeki törene Adana Hipodrom Müdürü Feyyaz Bora Güralp ve davetliler de katıldı.

İbrahim Özekici

1927 yılında Adana'da doğan İbrahim Özekici, Adana Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Çiftçilik yapan bir ailenin mensubu olarak ziraat ile uğraştı. Adana Çiftçi Birliği, Çukobirlik ve Çukurova Kulübü gibi çeşitli zirai mesleki kuruluşlarda üyelik yaptı. Gençlik yıllarında voleybol oynayan Özekici, spora olan ilgisi sebebi ile bir dönem Adana Demirspor Kulübü’nde Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Atlara olan sevgisi sebebiyle 1950'li yılların başından itibaren atçılık sporuyla ilgilendi. Başta Tokuçlu ve Çamtepeli olmak üzere birçok safkan yetiştirdi. Adana'da at yetiştiriciliği ve atçılık sporunun gelişmesine önemli katkılar sağladı. 1977 yılında aramızdan ayrılan İbrahim Özekici’yi anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.