Dünyaca ünlü Türk denizci Piri Reis adına gerçekleştirilen koşu (A3) İzmir Şirinyer Hipodromunda saat 17.00'de start aldı. 2 yaşlı safkan İngiliz taylarının boy gösterdiği mücadele, 1600 metre mesafe üzerinden kum pistte koşuldu.

26 Aralık Pazar günü İzmir Şirinyer Hipodromu'nda 1600 kum pistte yapılan, 2 Yaşlı İngiliz taylarına ait A-3 PİRİ REİS Koşusu'na 6 safkan katılım gösterdi. Start ile birlikte koşunun liderliğini WARDENCLYFFE aldı. Karşı düzlükte 1 boy gerisinde LORD OF YILDIZER, onun içinde SONERBEY şeklinde son 800 geçildi. WARDENCLYFFE ve LORD OF YILDIZER liderlik mücadelesinde erken kapışmaya başlaması bunların 3.5 gerisinde dördüncü durumda VAİZ olması son viraja öndeki iki safkan birincilik mücadelesi ile gelindi. 3 boy gerisinden iki safkanın dışından son 500'den sonra VAİZ sprinte kalktı. Son 50'den sonra WARDENCLYFFE ve LORD OF YILDIZER dama dedi. Liderliği VAİZ alarak tereyağdan kıl çeker gibi koşuyu 1 boy fark, 1.43.97'lik derecesi ve jokeyi Gökhan Kocakaya ile kazanırken, son 800:0.52.16 oldu. Hayatının ilk üç koşusunu kazanan safkan dördüncü koşusunda dördüncü olması ilk dört yarışında Jokey Kadir Tokaçoğlu'nun bindiği safkana 25.12.2021 - 31-12-2021 arası cezalı olmasından dolayı VAİZ'e Gökhan Kocakaya bindi yarışı güzel okudu ve kazandı. VAİZ, mesafe uzadıkça daha farklı koşacak izlenimi bıraktı. Kazanmasına katkı yapanları tebrik ederiz. Koşuyu WARDENCLYFFE ikinci, LORD OF YILDIZER üçünçü bitirdi. Bu üç safkan birbirlerini tekrar geçecek güce sahip olup özellikle orta ve uzun mesafede LORD OF YILDIZER'i sakın ihmal etmeyin.

İzmir'de günün tek Açık yarışında jokeyi Gökhan Kocakaya ile start alan, Oğuz Dağlaroğlu'nun sahibi olduğu Vaiz (Mendip - Sea Secret / Yonaguska) pistten galibiyetle ayrıldı. Haluk Cançeker yetiştirmesi, Tolga Temizer'in antrenörlüğünü üstlendiği doru erkek tay başarılı performansıyla ilk Açık koşu zaferini elde ederken, yarış hayatının beşinci startında dördüncü birinciliğini hanesine yazdırmış oldu.

Tamamı erkek altı tayın katılım gösterdiği koşuda jokeyi Halis Karataş ile boy gösteren Wardenclyffe (Victory Gallop - Undercover Soldier / Lost Soldier) tabelanın ikinci basamağında kendisine yer bulurken, Lord Of Yıldızer (Red Giant - My Konos / Yonaguska) Mehmet Kaya idaresinde üçüncü sırada mücadeleyi tamamladı. Jokeyi Gökhan Gökçe ile start alan Soner Bey (Captain Rio - Mana / Lion Heart) dördüncü olarak pistten ayrılırken, Grand Mission (Jimmy Creed - Financial Crisis / Broken Vow) Nevzat Avci idaresinde beşinci oldu.

Koşunun galibi VAİZ için bitiriş derecesi 1.43.97 olurken, farklar 1 Boy - 1/2 Boy - 4 Boy - 5 Boy şeklinde sonuçlandı.

Piri Reis

Büyük Türk denizci ve kartograf Piri Reis’in, doğum tarihi kesin bilinmemekle birlikte 1465 ile 1470 yılları arasında Gelibolu’da doğduğu tahmin edilmektedir. Dönemin ünlü Osmanlı denizcisi Kemal Reis'in yeğeni olan Piri Reis, denizcilik mesleğini amcasının yanında öğrendi. 1494’te II. Beyazıt’ın davetiyle Kemal Reis’in yanında Osmanlı Donanması’nın hizmetine girdi. 1495 - 1502 yılları arasında komutan olarak katıldığı deniz savaşlarında ünü duyuldu. Bu dönemde Akdeniz'de yaptığı seyirler sırasında gördüğü yerleri ve yaşadığı olayları dünya denizciliğinin ilk kılavuz kitabı sayılan Kitab-ı Bahriye adlı eserinde kullandı. İnebahtı, Koron, Navarin, Midilli, Rodos gibi birçok önemli deniz seferine katıldı. Piri Reis, 1511 yılında amcasının ölümünden sonra Akdeniz'de bazı seferlere çıktıysa da daha çok Gelibolu'da kalıp, haritaları ve kitabı üzerinde çalıştı. 1513 yılında ilk dünya haritasını çizen Piri Reis, denizcilik alanında zamanının en önemli bilim adamları arasında yer aldı. 1553 yılında vefat eden ünlü Türk denizci ve kartograf Piri Reis’i anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.