23 Ocak Pazar günü, İzmir'de düşman kuvvetlerine ilk kurşunu sıkarak Milli Mücadele'nin önemli figürlerinden olan merhum Hasan Tahsin adına koşulan yarış (G3/DHÖW), Şirinyer Hipodromunda saat 16.30'da start aldı. 5+ yaşlı safkan Arap atlarının katılım gösterdiği koşu, 1600 metre mesafe kum pistte gerçekleştirildi.

23 Ocak Pazar günü İzmir Şirinyer Hipodromu'nda 1600 metre kum pistte yapılan 5 ve Yukarı Arap safkanlarının katılım gösterdiği GR-3 Hasan Tahsin Koşusu’nda; start ile birlikte yarışın lıderliğini ATİKSOYLU aldı. Tempo koşunun klasiğine uyumayıp ağır tempoda gitti. KARDEŞCAN, kantarmada boğulmasın diye koşunun temposunu yükseltmesine yarayan ekürisi BOMBACAN da yok olunca koşunun temposunu artırarak ikinci duruma giren safkan, son vırajı bu sırayla girmeleri ve bekleme yarışı yapan KARAMUSTAFA’nın binicisi H.Karataş son viraj dönüldükten sonra önce iki atın dışına çıkmak istemesi önündeki iki safkan dışa doğru gitmeye meyilli olması iki atın içine giren KARAMUSTAFA, jokeyi Halis Karataş ile son 150’ye kadar dışından gelen KARDEŞCAN ile başa baş etmesi Halis Karataş sağ eliyle sert bir kırbaç vurması ikinci kırbacı son 100’de vurarak farkı 3.5 boya çıkarması, 1.51.47’lik derecesi ve jokeyi Halis Karataş ile bütünleşerek kazanırken, son: 0.56.32 oldu. KARDEŞCAN’ın bugün ekürisi BOMBACAN olmayınca taktik savaşında kaybedip ikinci oldu. Bu koşunun rövanşında nefesler tutulacaktır.

2022 yılı Hasan Tahsin Koşusu'nda jokeyi Halis Karataş ile start alan, Deniz Kurtel'in sahibesi olduğu Karamustafa (Caş - Akay / Bilgin) 1.51.47'lik derecesiyle zafere uzandı. Karacabey Tarım İşletmeleri yetiştirmesi safkan son startı olan G3 Lozan Koşusu'na da Halis Karataş ile katılmış ve zaferle ayrılmıştı. Hakan Yüzbaşı'nın antrenörlüğünü üstlendiği 7 yaşındaki al erkek at elde ettiği neticeyle kariyerinin beşinci Grup koşu galibiyetini, toplamda ise dokuzuncu birinciliğini hanesine yazdırmış oldu.

İzmir'de günün tek Açık yarışına Gökhan Kocakaya ile katılan Kardeşcan (Turbo - Bedel.2 / Tunca) tabelanın ikinci basamağında kendisine yer bulurken, Atiksoylu (Atikbey - Selvinaz / Umutbey) aprantisi Muharrem Ok ile mücadeleyi üçüncü tamamladı. Mustafa Çiçek idaresinde start alan Aslansoylu (Turbo - Sonat / Bilgin) dördüncü olurken, Demirşah (Efem - Gökyel / Batyskaf) jokeyi Halil Kaplan ile pistten beşinci olarak ayrıldı. Yarışta farklar ise 3,5 Boy - 6 Boy - Boyun - 15 Boy şeklinde oluştu.

Koşunun ardından düzenlenen ve davetlilerin de katıldığı törende, kazanan safkanın sahibi adına Türkiye Jokey Kulübü Asli Üyesi Aslan Savaşan'a plaketini İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi verdi.

Hasan Tahsin

Asıl adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’e çıkartma yapan Yunan askerlerine, Kordonboyu'ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan ulusal sembol kişi, gazeteci yazardır. 1888 yılında Selanik’te doğan Hasan Tahsin İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından verilen bursla Paris Sorbonne Üniversitesi’nde siyasal bilimler eğitimi aldı. Karıştığı bir suikast nedeniyle Bükreş'te 10 yıl hapse mahkûm edildi. 1916 yılında hapisten çıkarak İstanbul’a geldi. Rahatsızlığı sebebiyle tedavi olmak için İsviçre’ye gitti. Tanınmamak için adını Hasan Tahsin olarak değiştirdi. 1918 yılında İzmir'e yerleşerek "Hatıra" isimli bir şirket kuran Hasan Tahsin, “Hukuk-u Beşer” isimli gazeteyi yayımlamaya başladı. Bu dönemde edebiyat çevrelerinde kadın haklarını savunan yazıları ile tanındı. Yunan askerlerinin işgaline karşı, Kordonboyu'nda ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan Hasan Tahsin, Yunan alayı tarafından açılan karşı ateş ile 31 yaşında hayatını kaybetti. Milli mücadele kahramanımız gazeteci ve yazar Hasan Tahsin’i anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.