Osmanlı Devleti'nin 9. Padişahı Yavuz Sultan Selim adına koşulan G1 yarış, 11 Temmuz Pazar günü İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda saat 17.00'de start aldı.

İstanbul sezonunun 39. yarış gününde, 3+ yaşlı safkan İngiliz atlarının katılım gösterdiği bu koşu, 1500 metre mesafe üzerinden sentetik pistte gerçekleştirildi. Startla birlikte koşunun liderliğini SHARPA alıp kendisini rahatsız edecek kimse olmamasına rağmen koşuya yüksek tempa verdi. İlk 400/0,24,96 – 600/0,35,89 ile geçilip arka grubun 3 boy gerisinden ULAN BATOR, 1 boy gerisinden ALİHAN, dışında TİVOLİ şeklinde son viraja gelindi. SHARPA, son virajı 4 boy önde binicisinin teşvikiyle döndü. ULAN BATOR ikinci durumda içinden son 500’den sonra ALİHAN’ın gelmesine izin vermedi. Akın Sözen, atını sprinte kaldırdığı anda atını tutarak ULAN BATOR’ın dışına alması en kötü birinci ve ikinci olabileceği koşudan üçüncü olarak ayrıldı. 5 atlı yarışta Akın Sözen’in hatası Ali Selimoğlu’nu üzmüştür. Yarıştan sonra sağlık olsun demiştir. İlk 800/0,47,24 – 1000/0,58,89 – 1200/1,14,07 ile geçilip son 100’den sonra SHARPA dama dedi. ULAN BATOR, fotoya yakın Halis Karataş koşunun bitmesine 10 metre kala bir kırbaç vurarak Ahmet Çelik’i fotoda avladı. ULAN BATOR, üst üste Gr-1 Yavuz Sultan Selim Koşusu’nu üçünce jokeyi Halis Karataş ile adeta bütünleşerek kazanırken, son 800: 0,48,81 oldu. ULAN BATOR’un kazanmasına katkı yapanları tebrik ederiz.

Birbirinden iddialı 5 safkanın start aldığı koşuyu, Hatice Yıldız'ın sahibesi ve yetiştiricisi olduğu Ulan Bator (Luxor - Gençceren / Kaneko) Halis Karataş idaresinde zaferle noktaladı. Mehmet Öcal'ın antrene ettiği at, 2019'da Mustafa Çiçek, 2020'de ise Selim Kaya idaresinde bu koşuyu kazanmasını bilmişti. 7 yaşındaki doru erkek safkanın bugünkü zaferi, yarış hayatının on sekizinci Grup koşu galibiyeti olarak kayıtlara geçti.

İstanbul'da günün tek G1 yarışında jokeyi Ahmet Çelik ile start alan Sharpa (Kurtiniadis - Dinara / Sri Pekan) kendisine tabelanın ikinci basamağında yer bulurken, Alihan (Agresivo - I Am That Chick / Closing Argument) Özcan Yıldırım ile üçüncü olarak pistten ayrıldı. Jokeyi Akın Sözen ile mücadeleye katılan Göğüsgeren (Victory Gallop - Mekin / Fantastic Fellow) dördüncü olurken, Tivoli (Triple Bonus - Adriana La Cerva / Lomitas) Hışman Çizik idaresinde sıralamanın beşinci basamağında yer aldı.

Bu prestijli mücadeleden üst üste üçüncü kez zaferle ayrılan Ulan Bator için bitiriş derecesi 1.30.60 olurken, farklar Boyun - 1 Boy - 4 Boy - 11 Boy şeklide oluştu.

Istanbul Veliefendi Hipodromu Şeref Salonunda G1 Yavuz Sultan Selim Koşusu kupası töreninde Jokey Halis Karataş tam 16 Ay sonra yarışseverler ile kupa töreninde karşılıklı bütünleşerek alkışlandı.

Yarışın ardından düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibesi Hatice Yıldız'a kupasını ve antrenörü Mehmet Öcal'a plaketini Yönetim Kurulu Üyesi Gülnur Gülerce takdim etti.

Kazanan safkanın jokeyi Halis Karataş ise plaketini İstanbul Hipodrom Müdürü Volkan Yıldız'ın elinden aldı.

11 Temmuz Pazar günü Yarışsever Veliefendi Hipodromu'na geri döndü piknik alanlarına ailesi ile gelenler padok çevresinde safkanları görmeyi yarışseverlerin canlı yarış seyretmeyi çok özlemişler

Yavuz Sultan Selim

Osmanlı Devleti’nin 9. Padişahı ve ilk Osmanlı İslam Halifesi olan Yavuz Sultan Selim 1470 yılında Amasya’da doğdu. Babası II. Bayezid, annesi Dulkadiroğulları Beyliği’nden Gülbahar Hatun’dur. Trabzon Valisi olarak yetiştirilen Yavuz Sultan Selim, 1512 yılında devletin başına geçti. Hükümdarlığı döneminde Osmanlı Devleti’nin topraklarını 8 yıl gibi kısa bir sürede 2 kat büyüterek Anadolu’da birliği sağladı. Ayrıca devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat Yolu’nu ele geçirdi ve bu sayede doğu ticaret yollarını tamamen kontrolü altına aldı. 1520 yılında vefat eden Osmanlı Devleti’nin 9. Padişahı Yavuz Sultan Selim’i anısına düzenlenen bu koşu vesilesi ile saygı ve rahmetle anıyoruz.